用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區報喜區
樓主: TIGERBAMA
go

灣仔區報喜區 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+daisy17772+於+16-07-12+發表

原帖由 boscochengsh 於 16-07-14 發表
之前聽華中校長講, B3一定唔收。

B2的話, 報直屬位, 有位就一定入到。
直屬位幾多?

引用:Quote:原帖由+boscochengsh+於+16-07-14+發

原帖由 daisy17772 於 16-07-14 發表
直屬位幾多?
79個, 給華小上下午校。

亞仔果班31人, 上下午共4班, 當每班都係31人, 粗略估計124人左右。  2/3人算B1+B2, 即83人。

B1生應該有唔少轉咗去其他中學, 因為過去二年都只係收了70個直屬生。 所以B2生報得都有位入。

引用:Quote:原帖由+daisy17772+於+16-07-14+發表

原帖由 boscochengsh 於 16-07-14 發表

亞仔果班31人, 上下午共4班, 當每班都係31人, 粗略估計124人左右。  2/3人算B ...
this is good then. sorry 但如根據你estimation, 華小band 3 比例有成1/3,直屬同區裏算不少。其實我以為band 1-2 比例會多些。不過如你所說般,對band 2 就有利點:)

引用:Quote:原帖由+boscochengsh+於+16-07-14+發

原帖由 daisy17772 於 16-07-15 發表
this is good then. sorry 但如根據你estimation, 華小band 3 比例有成1/3,直屬同區裏算不少。其實我以為b ...
對於B2比例, 我也有疑問, 直屬位收B2生, 究竟說的是華小的B2生, 還是灣仔區的B2生?

我是假設只計華小的banding, 又假設是平均分三去計。

按你所說, 是計灣仔區的B2生。  人數的而且確會有分別。

boscochengsh 發表於 16-7-15 12:45
對於B2比例, 我也有疑問, 直屬位收B2生, 究竟說的是華小的B2生, 還是灣仔區的B2生?

我是假設只計華小 ...
直屬位係有指定數額....當乙1 華小B1生派晒...就到乙1 華小B2生去抽
當直屬位派完俾華小 B1+2生...仲有剩既就撥埋俾本區生去抽
再由本區B1生抽先....仲有位就B2....一貫做法 ~~~

boscochengsh 發表於 16-7-14 17:58

亞仔果班31人, 上下午共4班, 當每班都係31人, 粗略估計124人左右。  2/3人算B ...
你要收下料華小P6既人數了....不少一線津小....P1 Vs P6既人數係有分別
6年間會有少量學生轉走 ~~~

引用:Quote:原帖由+daisy17772+於+16-07-15+發表

原帖由 boscochengsh 於 16-07-15 發表

我是假設只計華小 ...
如mcl203所說的方法,先抽該校band 1,2.  如你正準備為仔仔選中學,要多了解rules of the game, and 早幾年數據,eg. no. of top students switched to other secondary school, roughly how many students promoted to 港華。 我的估計華小band 2 較多,band 3 ㄡ無你estimation 咁多。最唔想的是band 2 都要抽入。

醒目開學勳章

華小真係有 1/3 Band 3 仔 定係可能 Band 3 仔有機會係 Band 2 仔,但老師又唔想佢地上華中,所以話個 d 係 Band 3 仔
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

引用:Quote:boscochengsh+發表於+16-7-15+12:45+

原帖由 mcl203 於 16-07-15 發表
直屬位係有指定數額....當乙1 華小B1生派晒...就到乙1 華小B2生去抽
當直屬位派完俾華小 B1+2生...仲有剩既 ...
如你所指, 咁即係直屬位是按華小自己的banding去分。  只要是校內B3, 唔理是否區內B2, 都派唔到直屬位?

boscochengsh 發表於 16-7-15 14:59
如你所指, 咁即係直屬位是按華小自己的banding去分。  只要是校內B3, 唔理是否區內B2, 都派唔到直屬位? ...

直屬位 係計本區Banding

我唔清楚華小點評自己學生Banding....因 EDB係唔會提供Banding分佈
有D直屬小學自己評既B3生....可能係區內既B2生...所以要問清楚學校往績
若真係本區B3組別...(除非預早通知EDB B3組別照收)....係制度下B3組別係用唔到直屬位~~~

引用:Quote:原帖由+TIGERBAMA+於+16-07-06+發表

原帖由 rubbyducky 於 16-07-12 發表
我女自行,BPs 收了!感謝神
Congrats !! 請教你囡囡自行成功係靠超勁成績, 抑或成績+強課外活動?謝謝

引用:Quote:boscochengsh+發表於+16-7-15+14:59+

咁我理解有誤了。   

boscochengsh 發表於 16-7-15 15:11
咁我理解有誤了。

理講上...去到統一派位準備選校....直屬小學都會提供升直屬中學既名次要求
亦會俾意見機會平平既學生...去做跳船既準備

不過....係P5果年問吓之前已升中既家長取下料...準備下好D
但又咁講....守住50%位置可以乜都唔理....近乎升硬

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-7-15+15:23+編輯

對,直屬校中游算穩鎮。但若band 1, 2 students 加埋多於直屬位,band 2 就要抽。

mcl203 發表於 16-7-15 15:23
理講上...去到統一派位準備選校....直屬小學都會提供升直屬中學既名次要求
亦會俾意見機會平平既學生...去 ...
中一派位真係好恐怖,我都係呢兩年先感受到有直屬中學嘅小學點解咁多人爭!

rubbyducky 發表於 16-7-12 12:01
我女自行,BPs 收了!感謝神
請問你女兒讀邊間小學?
‹ 上一主題|下一主題