用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 希望比到ADHD家長一些鼓勵
go

[過動] 希望比到ADHD家長一些鼓勵 [複製鏈接]

由小學確診到今日DSE放榜,經過唔少難關,今日終於有好成績,5科有30分,入大學應該冇問題。
有一些家長常問的題目,我以我實際情況讓大家參考一下:
1. 小兒有見精神科醫生,有接受藥物治療,但已停藥。
2. 小兒身高超過185 ,食藥冇變矮或不長高。
3. 有冇ADHD, 都一樣有人讀到書,有人讀唔到。
4. 希望大家抱有希望,越大會越好的。

bobohello    發表於 16-9-20 11:56
   17    0    0    0

hong2002 發表於 16-7-13 16:28
由小學確診到今日DSE放榜,經過唔少難關,今日終於有好成績,5科有30分,入大學應該冇問題。
有一些家長常 ...
恭喜您,真是令人鼓舞,可以分享一下你的小朋友在學業上所遇到的困難嗎?

185咪成6尺高,好威猛,又叻仔。
唔敢奓望小兒什麼,只要佢能走入人羣被接受,有能力獨立,我已不枉此生。

醒目開學勳章

一個好大嘅鼓舞

回覆:Hopeful2010 的帖子

唔知點答你,要寫真係夠寫本書,好多事過左去都唔再想再唸返,唸親眼淚會流出來,太多辛酸.....

adrio  努力系有回報,願主祝福你全家  發表於 16-7-25 09:06

做得好!

hong2002 發表於 16-7-14 18:17
唔知點答你,要寫真係夠寫本書,好多事過左去都唔再想再唸返,唸親眼淚會流出來,太多辛酸.....

...
都明,這裡該是最多哭崩既媽咪,太多死結冤屈也無力去爭論,事情非黑即白,只是觀點與角度,我也學習適當麻目,教好自己個仔生存之度就算。

‌近來假期比呀仔輕鬆下,沒用藥,養好身體既時候,但就一發不可收拾,舉筆艱難到呢,又變番個文盲,每個孩子不同,沒有天書可從,只能說盡做,見步行步。

有一些家長常 ...
恭喜你...
我想問, 你仔幾歲開始, 係會識自己做功課溫書, 唔洗你督促架??  因為我想個仔留學, 但怕佢一個人去左外國, 我唔係身邊, 佢就唔識 / 唔肯自己溫習做功課.....

有一些家長常 ...

恭喜你仔仔成功入到大學. 我條漫長之路才剛開始。

想請突一下, 你仔仔幾多歲開始食藥? 有咩副作用? 呀仔點挨過D副作用反應?

到幾多歲開始停藥?

Thanks.

hong2002 發表於 16-7-14 18:17

...
明白,小兒由自己懷疑到確診,我也失控過,也哭過不少遍,瘋狂上網找ADHD資訊,為的是希望他也能行一條康莊大道,知道是難行的,無論如何都會向目標前進。祝福你的兒子有美好的前程,燦爛的人生。

引用:Quote:hong2002+發表於+16-7-13+16:28+由小

原帖由 我係好媽媽 於 16-07-15 發表
恭喜你...
我想問, 你仔幾歲開始, 係會識自己做功課溫書, 唔洗你督促架??  因為我想個仔留學, 但怕佢一個人 ...
中二開始全部自己温習,佢亦唔比我插手,成績上上落落,情緒都係。中四開始真正完全了解自己情況,醫生讓他自行判斷當天是否要服藥,跟着都是一直穩定進步。

引用:Quote:hong2002+發表於+16-7-13+16:28+由小

原帖由 bestwish 於 16-07-15 發表
恭喜你仔仔成功入到大學. 我條漫長之路才剛開始。

想請突一下, 你仔仔幾多歲開始食藥? 有咩副作用? 呀仔 ...
之前的留意,你參考下:
我個case都好typical。小一時開始出現好多問題,經CAC確診係gifted+adhd 並轉介兒童精神科,到小三時终於排到見醫生,都係offer食藥。同好多家長一樣,我接受唔到食藥,怕副作用,加上我仔成績ok, 主要係行為問題,所以最後都冇比佢食藥,只同佢上左好多專注力同社交訓練,可惜並冇大幫助。 到六年级下學期,佢主動要食藥控制,了解後,原來佢好討厭小學時的自己,希望中學在新環境重新做人!咁我當然支持,就開始睇醫生,感恩係藥物對佢好work, 基本上除胃口差左,所有問題都解決哂。中二時林醫生幫他試停藥,但仔覺得唔ok, 中四時再試,今次仔覺得可以,就停左藥了! 而家中五了,各方面都好好!經歷時我地都好辛苦,眼淚都流唔少,而家睇番,咁快又捱過左!大家加油吧! 

回覆:hong2002 的帖子

要斷葯真係好唔容易

引用:Quote:原帖由+bestwish+於+16-07-15+發表恭

原帖由 hong2002 於 16-07-15 發表
之前的留意,你參考下:
我個case都好typical。小一時開始出現好多問題,經CAC確診係gifted+adhd 並轉介兒童 ...
是否林中建醫生?我仔都係行為問題比較大。真係好開心,見到你仔成功渡過。真係好登你高興。

引用:Quote:原帖由+bestwish+於+16-07-15+發表恭

之前的留意,你參考下:
我個case都好typical。小一時開始出現好多問題,經CAC確診係gifted+adhd 並轉介兒童 ...
是否一值睇私家醫生?

引用:Quote:原帖由+hong2002+於+16-07-15+發表之

原帖由 bestwish 於 16-07-15 發表
是否一值睇私家醫生?
小學時看的瑪嘉列精神科,由於我們不肯服藥,也不好意去覆診。中學時看私家。

引用:Quote:原帖由+bestwish+於+16-07-15+發表是

小學時看的瑪嘉列精神科,由於我們不肯服藥,也不好意去覆診。中學時看私家。

...
是否林中建醫生?

回覆:bestwish 的帖子

引用:Quote:hong2002+發表於+16-7-14+18:17+唔知

原帖由 tutik 於 16-07-14 發表
都明,這裡該是最多哭崩既媽咪,太多死結冤屈也無力去爭論,事情非黑即白,只是觀點與角度,我也學習適當麻 ...
明白。即使現在給我重頭再來一次,我都冇信心做得更好。每天都有新問題,醫得頭來腳又抽筋,真係好灰,所謂專家卻係比下意見,始於都係靠自已面對撐住,所以盡了力就好,未必所有問題都有解決方法,但你頂得住原來慢慢係會改善。你都係好好的媽媽,相信自已!

引用:係 +

請問你個小朋友食邊隻藥

‹ 上一主題|下一主題