用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學有聯繫中學學生唔揀自己中學 + 赤柱聖士提反 ...
樓主: 小時了了
go

小學有聯繫中學學生唔揀自己中學 + 赤柱聖士提反   [複製鏈接]

回覆:小時了了 的帖子

你如果對聖士提反(赤柱)咁有興趣,咪約你朋友傾下囉!你可以諗定d問題,飲茶時可以問得”巨”體d,橫”店”佢囡都無讀羅。當然,問嘅時侯就小心字眼。不過,你要預備佢都會問你”玄”嘅意思。……學費去到依個水平,咁都有其它選擇(我講家長個心),又去咁遠,走讀嘅時候,家長可能要車出車入,家庭收入都要好高下。唔好意思,希望你唔好介意……如果有依個家庭入息水平,唔會接受小朋友(我唔係講聖提反)係band2水平……你講嘅培道,崇真,培基,個d家長可能連學校名都無聽過。

回覆:hkpapa852 的帖子

其實我係回應反,樓主講嘅”社會地位”……我識個位家長,真係幾揾到錢架,又有車,又有司機,不過佢d”行頭”只係普通人……佢如果話佢囡去英國讀書(現在約中四),我一d都唔覺得出奇。

近地鐵?佢係唔係講緊中西區個間”聖士提反女子”呀?個間都算近地鐵站喎。個間有小學,又有中學。

little_yolky  真係要搞清楚好D。  發表於 16-7-19 16:19

回覆:bb560 的帖子

依間小學、中學都唔洗錢喎

有個香港既教育基金(雖然只有兩個位),係提供獎學金俾大約十間官、津中學,推薦嘅學生(最後只有兩人)去外國讀中學,大約讀三年(中三去)……家長一毫子都唔洗俾,學生重有少量零用錢。……係唔係好好呢?是否符合”玄”嘅條件呢?

‹ 上一主題|下一主題