用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誇區名校/ 地區名校
樓主: Wonderlady
go

誇區名校/ 地區名校   [複製鏈接]

回覆 retriever 的帖子

我吾会理是否B1a/b/c,我意思係最怕明明係B1生吾好彩落入B2中学,咁6年的努力就白費!好似我C6成日话如果係讀到書的,無論去到边都讀得叻,入咩中学都吾緊要,而我就吾認同。

kkhon 發表於 16-7-20 15:28

我吾会理是否B1a/b/c,我意思係最怕明明係B1生吾好彩落入B2中学,咁6年的努力就白 ...
同意...

其實兩個方向都唔認同.

叻既, 去到雜既學校, 一樣死.

流既, 去到1A, 都係天天返學遊雲.

Felix223  如果成績唔標, 一定係比學校勸退. 你們想得太簡單.  發表於 16-7-20 17:02

所以要竹门对竹门,木门对木门,否则只会苦了孩子。

kkhon 發表於 16-7-20 15:28

我吾会理是否B1a/b/c,我意思係最怕明明係B1生吾好彩落入B2中学,咁6年的努力就白 ...
同意! 雖然B3都有人入3大, B1都有人8大不入. 但講機率嘛.....! 我成日打個比喻: 非洲都有富翁, 歐美都有乞兒. 但如果有得揀, 你想揀喺邊度出世? 況且除咗學業, 品格都好重要. 小朋友到青春期易受朋輩影響, B1中學學風一般較好, 學壞嘅機會低D.

kkhon  係law,C6 吾化!  發表於 16-7-20 15:59

引用:Quote:kkhon+發表於+16-7-20+15:28+回覆+re

原帖由 ok3 於 16-07-20 發表
同意! 雖然B3都有人入3大, B1都有人8大不入. 但講機率嘛.....! 我成日打個比喻: 非洲都有富翁, 歐美都有乞 ...
Agree

回覆:retriever 的帖子

你可以話band 1abc沒有定義,但好老實講就係有分別,以前分band1-5添,而家合埋咗不代表band 1的學校就完全無分別。你指出不是band 1a入到去就棧搞,但倒轉是好材料偏偏入不到咪一樣慘。我覺得入咗band 1a之後發現唔夾轉差d較易,但倒轉要爭入band 1a就較難。

ok3 發表於 16-7-20 15:55
同意! 雖然B3都有人入3大, B1都有人8大不入. 但講機率嘛.....! 我成日打個比喻: 非洲都有富翁, 歐美都有乞 ...

"雖然B3都有人入3大, B1都有人8大不入. 但講機率嘛."

統計上係成立...

但係都要睇返個細路本身, 如果係直屬原因上1A,  咁可能就係成為EXCEPTION 果班..

重點無小學階段培養成點啦.

其實樓主可唔可以透露多少少...

跨區嗰間,升中係一條龍學校?
如果唔係,就算直屬收足85%,你都要確保小朋友一定係B1先可以輕易過馬路... 暫時能確定嗎?

否則,將焦點只集中在一間B1A中學會否問題簡單化?

直屬band 1A,而小學係普教中,應該唔難知邊間

回覆 adriantai 的帖子

但樓主冇講自己小朋友係男定女喎~

回覆:誇區名校/ 地區名校

誇區名校係咪叩返來? 學校收得即小朋友有返咁上下competitiveness, 理應比機會佢去讀。  將來有重大因素要轉回本區一線插班也是退可守之策。

joew_525 發表於 16-7-20 16:35
回覆 adriantai 的帖子

但樓主冇講自己小朋友係男定女喎~
我估女

樓主係馮晴 VS MPS 嗎??

papa71  樓主話跨區嗰間冇宗教背景喎...  發表於 16-7-20 16:48

樓主係話:除了直屬中學之外,仲好想有宗教背景。<----意思即係話誇區有宗教背景, 本區無.
而且根本無直屬band 1A小學係無宗教的

papa71  明白晒!誤會左添!  發表於 16-7-20 16:58

引用:+本帖最後由+karee+於+16-7-20+16:39+編輯+

原帖由 karee 於 16-07-20 發表

誇區名校係咪叩返來? 學校收得即小朋友有返咁上下competitiven ...
未去到叩,之前講過,盡可能諗唒D利弊先,免得自己都三心兩意。

不過都多謝大家既意見

正常絕大部分將軍澳家長都會叫你叩, 有利弊....但利應大於弊

引用:Quote:原帖由+karee+於+16-07-20+發表本帖

原帖由 Wonderlady 於 16-07-20 發表
未去到叩,之前講過,盡可能諗唒D利弊先,免得自己都三心兩意。

不過都多謝大家既意見
咁遲仲有得叩?

引用:正常絕大部分將軍澳家長都會叫你叩,+有利弊

原帖由 adriantai 於 16-07-20 發表
正常絕大部分將軍澳家長都會叫你叩, 有利弊....但利應大於弊
唉,針無兩頭利,只可以盡自已本份咋

唔好咁貪心, 好多人想有呢個機會都無.

回覆 Wonderlady 的帖子

地區名校要去誇區B1中學難D, 定誇區名校去地區B1難D?
‹ 上一主題|下一主題