用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 求救,妹妹兩歲四個月都只是講單字
go

[聽/語障] 求救,妹妹兩歲四個月都只是講單字 [複製鏈接]

妹妹兩歲四個月都只是講單字,未識兩個字,言語係未發展得太遲,點算?樓下幼稚園收了妹妹九月返兩歲班,但學校只用英同普,返唔返好?因為佢未太識講賡東話
其實妹妹有返playgroup,但好遠,返到屋企都一點鐘,又未做屋企野(買餸食午餐...好多不能詳盡)
好煩惱,哥哥是adhd,要跟得好緊,好似冇時間陪佢,來緊升中.
就到妹妹又搞唔到哥哥,我自己糯情緒都好差,跟本冇得休息...

2    0    0    0

回覆:求救,妹妹兩歲四個月都只是講單字

試下找D廣東話全日制,如果佢聽得明,只係唔肯講,好多時返學後進步很快!而且全日制你可以多D時間理哥哥!

回覆 lulumelody 的帖子

妹妹一出世就報了全日的救世軍,今年先開始面試,救世軍是排no,我都唔知出年九月佢有冇得讀全日救世軍,因為出年先讀n2班。N1是今年初先決定比佢今年讀,哥哥是12月細b都冇讀n1,但妹妹是3月大b反而要讀n1,真係冇諗過的

回覆:小麵麵 的帖子

係真係遲,有無去cac評估

回覆 DollyCC 的帖子

冇,要等九月去健康院檢查先,我會問下點,但來緊今年幼稚園要面試喇?妹妹咁嘅情況唔多樂觀,未必有學校收,所以樓下國際幼稚園收佢來緊九月讀n1,諗緊好唔好

引用:回覆+DollyCC+的帖子 冇,要等九月去健康

原帖由 小麵麵 於 16-07-23 發表

冇,要等九月去健康院檢查先,我會問下點,但來緊今年幼稚園要面試喇?妹妹咁嘅情況唔 ...
有無得原校升k1?係我會讀住先,可能會刺激而幫到小朋友,我同妳相反個仔只對英文有興趣,黎緊9月返全N,我都唔知個仔會點同埋巨A仔

引用:回覆+DollyCC+的帖子 冇,要等九月去健康

原帖由 小麵麵 於 16-07-23 發表

冇,要等九月去健康院檢查先,我會問下點,但來緊今年幼稚園要面試喇?妹妹咁嘅情況唔 ...
我仔都係3月b,9月有咩檢查要返健康院?

回覆 Yukiruirui888 的帖子

九月返去是因妹妹講野唔好,佢兩歲時健康院話半年後再來見下。可以直上k1,但這間是沒有學費資助,得半日返學三個鐘要$4xxx

樓主, 我諗你最好快點去做私人評估, 你應該經濟上無問題, 唔好等政府了, 因為半年後見健康院先見健康院醫生, 然後先轉介CAC, 再先見姑娘, 再等9個月至一年見醫生, 之後發現有問題再等轉介, 真係唔多掂。

咁佢聽得明?

回覆 lulumelody 的帖子

聽得明

回覆 KCHK 的帖子

我經濟上都唔係好好,爸爸要做兩份工先頂得到,但唔可以長期都係咁,爸爸會好辛苦

聽得明好好多,試下迫佢講,每次要佢想要D嘢,敎佢講,係佢面前誇張D嘴型敎佢講,要佢講才比。試下返全日或半日pn, 但要廣東話,返了半年通常有進步。

如果佢係聽得明就盡量迫佢講野, 有時扮下傻聽唔明佢講咩, 要講多d先比佢。可以試下同佢玩多d , 當同佢玩緊時多d 描述現在做緊咩, 例如同佢玩煮飯仔, 你就可以話媽咪依加煮番茄, 炒呀!你食嗎?想食咩呀?希望可以加長d 句子。不過我地做家長唔係好專業, 最好快d 找專業人士評估

引用:回覆+Yukiruirui888+的帖子 九月返去是因

原帖由 小麵麵 於 16-07-24 發表

九月返去是因妹妹講野唔好,佢兩歲時健康院話半年後再來見下。可以直上k1,但 ...
讀住先,多少都會幫到個女,離k1 面試還有d 時間,問下救世軍排到幾號?

照讀英普先??

有得讀咩都比佢試下啦, 可能多d 同年齡刺激下, 佢會開口呢!唔好太擔心廣東話問題, 你係屋企係講廣東話嘛!

回覆:小麵麵 的帖子

係啊!我仔完全唔講粵語,老師都話唔緊要,有同年齡的刺激係有幫助的,仔仔返的係傳統的幼稚園

其實可以打電話問下屋企附近,要找應該有位。如果你出去找語言治療,佢都叫你先學好一種!

已經努力咗一天上網睇私人機構,明天會打去問下幾時可以做評估
‹ 上一主題|下一主題