用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 世德同思源?
樓主: LoChanBB
go

世德同思源? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+vinvintwins+於+16-08-05+發

原帖由 mokimui 於 16-08-05 發表
世德全級112人,58人band 1A-band 1, 點計3X%, 我計到有超過50%, 點有根有據?

...
Band2A-band1,寫錯字

自己去查證啦。 有證據證明hkpapa852 錯,咪叫佢改lor.  
我就感激hkpapa852 做港九學校數據給大家參考.(個人意見,不喜勿插)
上年D家長已經講緊青衣主恩是青衣top one.
世德2015/16 升$band 1 系27.x%,Band 2a to band1 系44.6%

引用:自己去查證啦。+有證據證明hkpapa852+錯,

原帖由 vinvintwins 於 16-08-06 發表
自己去查證啦。 有證據證明hkpapa852 錯,咪叫佢改lor.  
我就感激hkpapa852 做港九學校數據給大家參考.( ...
你識吾識用計數機,比埋全級人數你,比埋校網升中紀錄你,你都話我錯,無言

引用:自己去查證啦。+有證據證明hkpapa852+錯,

原帖由 vinvintwins 於 16-08-06 發表
我就感激hkpapa852 做港九學校數據給大家參考.( ...
而家吾係主恩同世德比,樓主思源同世德比呀,吾該

引用:Quote:原帖由+vinvintwins+於+16-08-05+發

原帖由 mokimui 於 16-08-05 發表
世德全級112人,58人band 1A-band 1, 點計3X%, 我計到有超過50%, 點有根有據?

...
hkpapa 今年將葵青既83同陳兆民歸類為B2A-B1學校,而荃灣既王少清就當B1學校,所以你會發現葵青啲升英中比率突然差哂,而荃灣又突然相對勁左。但其實王少清同83陳兆民都係差唔多而已。

引用:住荃灣區,叩入世德,剛接到思源電話,請教

原帖由 LoChanBB 於 16-08-04 發表
住荃灣區,叩入世德,剛接到思源電話,請教意見。謝謝!
比我會讀住思源,小二再考其他學校,唔會考慮世德。

引用:Quote:原帖由+mokimui+於+16-08-05+發表世

原帖由 晴晴小B 於 16-08-06 發表
hkpapa 今年將葵青既83同陳兆民歸類為B2A-B1學校,而荃灣既王少清就當B1學校,所以你會發現葵青啲升英中比 ...
其實點解83係band 2,我知好多青衣的band1生第一志願83,因為近,老師也話青衣的只有這band1中學。同埋好多謝hkpapa的全港分析,但我不明白,點解band1,band2學校由他去介定?

mokimui 發表於 16-8-5 19:19
你果條link既數據好有問題,如果仁立2A-band1得5x%,甘冇咩學校好了,仁立有成100人2A-band1啦

...
其實仁立過去3年都只係得5X%升B1 (或B2A-B1), 仁紀更只有4X%.

真正有超高比例既, 只有兩間基灣 (年年都6X%), 兩呂同培基 (呢3間沙田區小學過去3年都係6X%, 今年更突破70%). 就算所謂九龍名校油天, 其實都只係5X%.

不要被名氣沖薰頭腦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mokimui+發表於+16-8-5+19:19+你果條

原帖由 hkpapa852 於 16-08-06 發表
其實仁立過去3年都只係得5X%升B1 (或B2A-B1), 仁紀更只有4X%.

真正有超高比例既, 只有兩間基灣 (年年都6X% ...
我很欣賞hkpapa852對各小學升b1的分析,非常準確,很有參考價值。也知道中學的banding取決於DSE或公開試表現,我住青衣超過廿年,事實上保良83最勁時也只是青衣區的b1, 絕不是全港的b1, 朋友姐姐在內仼教,因青衣中學冇學校勁過佢,人們一般以為它仍然是b1, 事實上83早已是b2A.

引用:Quote:mokimui+發表於+16-8-5+19:19+你果條

原帖由 hkpapa852 於 16-08-06 發表

真正有超高比例既, 只有兩間基灣 (年年都6X% ...
hi hkpapa,唔計有直屬B1中學既小學,我覺得要有超高既英中必需其備三個條件。
一) 本區要有非常充裕既B1英中學位,即英中學位仲多過B1學生。
二) 本身間學校要夠勁。
三) 本區其他小學要夠差。
而沙田區啲一線小學就剛好具備以上所有條件

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-8-6+09:12+比我會

原帖由 洗米華 於 16-08-06 發表
其實甘做係咪真係好?思源肯俾機會收個小朋友,而小朋友又係小二轉去其他學校(假設小二真係插班成功,間學 ...
始終思源只屬二線學校,可以的話當然搵間一線學校啦

回覆:晴晴小B 的帖子

思源係荃灣算好啦,好多人擺乙一都未必中,
除左浸聯馬基,唔覺得有其他學校特別好過思源

晴晴小B 發表於 16-8-6 09:09
hkpapa 今年將葵青既83同陳兆民歸類為B2A-B1學校,而荃灣既王少清就當B1學校,所以你會發現葵青啲升英中比 ...
其實今年荃灣區大多數二線小學,升讀B2A-B1中學既比例,大多數都增加了至少5%,甚至連區內兩間被列作寶校既,都有3x%-40%,都反觀葵青區,不少都下跌了5%或以上,點解呢?
其實過去2年甚至今年,兩區既B2A-B1中學名單都無變,咁點解會咁呢?

認真留意,就會發現,其實今年荃灣區既小學,多咗好多人升讀葵青區既中學, 結果,拉高荃灣區小學升B1中學比例。

如果多咗區外小學學生嚟爭既結果係升B1比例下降,即係話小學既學術能力未必如人,咁學校應該要自我檢討。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-8-6+09:09+hkpapa

原帖由 hkpapa852 於 16-08-07 發表
其實今年荃灣區大多數二線小學,升讀B2A-B1中學既比例,大多數都增加了至少5%,甚至連區內兩間被列作寶校既 ...
Hi, hkpapa我想請教你,其實點計b2A-band 1的比率,例如世德全級112人,網址中學band2A-band1有五十幾人,那點計出來三十幾%?真心求教,thx

mokimui 發表於 16-8-7 11:15
Hi, hkpapa我想請教你,其實點計b2A-band 1的比率,例如世德全級112人,網址中學band2A-band1有五十幾人, ...

應是43.75%
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3295224&pid=43181682&fromuid=1389083

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-08-07+發表

原帖由 mokimui 於 16-08-07 發表
Hi, hkpapa我想請教你,其實點計b2A-band 1的比率,例如世德全級112人,網址中學band2A-band1有五十幾人, ...
唐乃勤係唔係唔屬於band 2a

所以係45.x%band 1-band 2a, 冇5x%咁多。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-8-6+09:09+hkpapa

原帖由 hkpapa852 於 16-08-07 發表
其實今年荃灣區大多數二線小學,升讀B2A-B1中學既比例,大多數都增加了至少5%,甚至連區內兩間被列作寶校既 ...
我女今年嗰班兩位同學(荃灣小學),大家一樣自行一廖寶珊,自行二伍若瑜,兩位都係住荃灣區,兩位同樣入左伍若瑜。 所以一定係自行入。

我唔知係廖寳珊勁左,定葵青區學生差左。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-08-07+發表

原帖由 gracelam 於 16-08-07 發表
我女今年嗰班兩位同學(荃灣小學),大家一樣自行一廖寶珊,自行二伍若瑜,兩位都係住荃灣區,兩位同樣入左伍 ...
吾係好明?

‹ 上一主題|下一主題