用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一未到一半已信心盡失,點算?
樓主: msyoyolam
go

考小一未到一半已信心盡失,點算? [複製鏈接]

回覆:考小一未到一半已信心盡失,點算?

無人收咪抽獎,實有書讀

回覆:msyoyolam 的帖子

樓主,和你分享一下自己上年同仔仔考小一的經驗,仔仔讀SC,個個同學都好叻,他們的家長也早有準備的,音小出結果時,身邊有考的同學都收,只有我仔仔是reject,當時內心好沮喪,因為見平時表現普通的同學也有offer,點解自己個仔無,仲唸埋一邊,覺得一定係in家長嗰個part答得唔好連累咗個仔,心情一直低落,幸好得到老公和朋友的支持和鼓勵,叫我「全世界放棄我地個仔,我地都唔可以放棄佢」、「唔好否定自己個小孩」,簡直係當頭棒喝,才重新收拾心情繼續考其他小學

事實上,父母心情不好,子女也感受到,仔仔的同學會講自己有邊間學校收了,所以,仔仔回家也會問我面試結果,我們也無刻意隱瞞他,把結果說他知道,當然他會很失望,我們也說給他知道學校收生有很多因素影響,最重要是對他說爸爸媽媽會和他一起面對

而且,小朋友面試也需要warm up,每個小孩warm up時間不同,我仔仔就要較長時間,最後我們共見了12間小學,有6間收了他,而這6間都是較遲面試的,之後同仔仔傾番整個面試表現,他也說自己之前好緊張,但愈見愈唔緊張了,所以小朋友面試也要累積經驗的

而家回想過去,發覺reject我們的學校其實也不太合適我仔仔,可能真的讓他入讀也不會開心,學校也在選擇它認為合適的人選,錯配了只會苦了孩子、家長、學校,希望大家都能找到自己合適的小學讓子女入學,加油喔💪🏻💪🏻💪🏻

tsangnamnam    發表於 16-8-7 18:52
volar    發表於 16-8-7 10:39

我相信明天會更好!這是個緣份遊戲!個天一定會安排一間適合小孩的。

舊年in 5間,頭三間都衰左,好灰心……
第四間得左,已經開心到暈……
到last一間,中埋!!係最心儀的……不能置信……
the best is yet to come....小朋友會越戰越勇,加油!

幸好EK有「前輩」分享返以前的經驗、給我們參考,這是很實際的鼓勵呢!

引用:幸好EK有「前輩」分享返以前的經驗、給我們

有啲人嘅性格, 係天生比較適合玩interview呢個遊戲。千奇唔好用interview嘅結果去 judge自己個小朋友。況且好多學校唔收, 最後只有神校收嘅例子亦唔少。

msyoyolam 發表於 16-8-6 10:04
謝謝你意見!其實我而家咁失望就係因為我對小朋友太有信心!我初頭的目標係就算最後冇offer,有waiting 就好 ...
對小朋友有信心固然重要,不過面試呢D嘢都無得齌講實力,好多嘢都要計埋「天時,地利,人和」,同group 同D咩類型小朋友一齊in,又要睇in嗰位老師鐘意邊類型小朋友,有時學校prefer,都要合個老師眼緣嘅~ 佢唔鐘意你就唔鐘意你,佢唔駛向你交代(呢D唔通佢會話你知咩係咪?)所以我覺得唔好將頭幾間失落左offer嘅學校,當係之後考其他學校嘅indicator~ 無直接關係嘅,我朋友個女考「優才」唔收但「救恩」收左,咁代表咩?無得咁比較嘅~ 係咪?

我個仔直私全軍覆沒,連抽獎都衰埋,發夢都估唔到最後竟然叩到好多人都都流口水的男名津!the best is yet to come

真人真事:
識兩個小朋友,都係一間私校直資考吾到,結果一個抽中Maryknoll, 一個中la salle.
另一個,又係間間吾收,最後只有一間收,就係DGS。

上年朋友in 十間無間收,但最後係神級學校收咗,命運係好神奇。

我囡就係10幾間唔收,到聖誕前收大禮,之後再也收不到任何call waiting。要相信小朋友嘅能力,相信上天自有安排。

我仔就係in 4間男校,3間衰唒,得一間旺角男校收

karen55407    發表於 16-8-13 22:48

大把抽返嚟既學校被你已知結果嗰幾間好,唔需要失望。
The best is coming.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我女讀SC, 怕醜內向,in 左15間,得兩間收,而唔系我心儀,把心一橫搬屋抽奬,抽到第一志願。之後音小,林文𤌴,聖心,王錦輝call waiting 我都冇要。雖然過程真系好折磨,但縂算有安慰,連妹妹都搞掂埋,我唔洗再玩呢個遊戲。

引用:樓主,和你分享一下自己上年同仔仔考小一的

原帖由 hurryup 於 16-08-06 發表
樓主,和你分享一下自己上年同仔仔考小一的經驗,仔仔讀SC,個個同學都好叻,他們的家長也早有準備的,音小 ...
多謝分享

引用:我女讀SC,+怕醜內向,in+左15間,得兩間收

原帖由 Naughty917 於 16-08-08 發表
我女讀SC, 怕醜內向,in 左15間,得兩間收,而唔系我心儀,把心一橫搬屋抽奬,抽到第一志願。之後音小,林 ...
趕得切搬屋嗎?請指教,謝謝。

引用:音小、GT+reject+,+真道冇second+in+ 之後

原帖由 msyoyolam 於 16-08-06 發表
音小、GT reject , 真道冇second in
之後嗰d學校仲難考,點算?!

...
唔好愁。不少頭兩間墮馬,跟著笑到最後。。。

平常心。 好好準備,但in完就算,唔好 "傲"        個小朋友。。。

回覆:sandypink 的帖子

趕得切!我last minutes 先搬。因為等埋其他結果。今年一月三十日選校,我系舊年12月中睇樓,一月頭搬。一有正式租約連stamp duty(通常兩日都有)就即刻去改地址。

回覆:sandypink 的帖子

當然你要study下搬去邊個校網,最好唔好搵d又要借位既網(如41)。

‹ 上一主題|下一主題