用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一未到一半已信心盡失,點算?
樓主: msyoyolam
go

考小一未到一半已信心盡失,點算? [複製鏈接]

回覆:考小一未到一半已信心盡失,點算?

唔好氣餒,應審視一下孩子有甚麽地方需要改善,立刻行動。9-11月才是重頭戲!

回覆 Jayann 的帖子

回覆 fafapot 的帖子

good question! 我呢幾間全部都冇報,小朋友至今仍未有任何面試經歷都有d擔心是否應該一早報幾間比佢warm up

莫灰心,我昨日才收到培正call。

朋友個仔讀緊St Paul co-ed, 問佢面試有咩心得,佢話:in咗幾間都唔收,最後得呢間收!所以話the best is yet to come! 加油!

引用:Quote:原帖由+Baymax+於+16-08-15+發表如果

原帖由 JoyceNgYY 於 16-08-15 發表
但真係要考慮清楚,第一,男仔冇中學backup,第二,亦係更重要,男仔發展係比女仔慢,呢樣野要到差唔多中學 ...
冇錯。我都唔想自己小朋友做女校男生。

msyoyolam 發表於 16-8-6 00:09
音小、GT reject , 真道冇second in
之後嗰d學校仲難考,點算?!

...

朋友舊年音小唔得,SFA得。另一個朋友間間都唔得,連阿哥讀緊的直資都唔得,但佢DBSPD得。所以唔好灰心

回覆:fixedstar99 的帖子

好睇你小朋友性恪,有啲 in 多幾次有 experience 越戰越勇,有啲 in 多兩次已經怕怕,表現越嚟越差。明白有些家長會大包圍,希望有學位向手慢慢再選,大家都係為咗自己個小朋友。 我希望大家唔好比太多壓力自己,小朋友其實係知道嫁,果種無形壓力其實會反映响小朋友身上。

引用:我都睇開左喇。一開始一鼓作氣,音小reject

原帖由 sandypink 於 16-08-16 發表
我都睇開左喇。一開始一鼓作氣,音小reject,最心儀嘅真道無消息,果一刻的確好灰,但呢個遊戲仲有排玩,我 ...
同意,我而家都係咁諗。自己放鬆心情,令孩子在冇咁大壓力下完成面試。盡了力就得喇,大家加油呀!

別灰心,保持毅力

‹ 上一主題|下一主題