用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 靈量堂(銅鑼灣)傾吓
go

靈量堂(銅鑼灣)傾吓 [複製鏈接]

靈量堂(銅鑼灣)傾吓

小朋友學習外語(如英語及國語)情況??

Re: 靈量堂(銅鑼灣)傾

ok啦。英語老師Uncle Tim係native speaker. 他常常都和小朋友一起。由去年開始,每級有一位全天侯英文老師。

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=167054&forum=6&start=150&viewmode=flat&order=1

Dear chuchumui,

你嘓BB讀書開唔開心呀?多唔多功課呢?其實我好茅盾呀, 因為我最希望仔女開心成長, 但又怕他們的程度趕不上, 你知而家個社會壓力幾大架啦!

Cheers
Jobaby

Does anyone know which Primary school do most of the 靈量堂(銅鑼灣) graduates goes to? or can easily get into?

Hi greenpea,

據該校資料指出, 聖保羅, 聖若瑟, 瑪利曼及聖士提反都各佔4% 至 5%, 點睇呀?

cheers,
jobaby

jobaby,

As a 1st time mom, i'm clueless as to how to choose the best kindegarten for my son.  But from what you said 4% and 5% total to less than 10% of the graduates.....wonder what happens to the rest of them....
But then 靈量堂(銅鑼灣) was highly recommended to me by my friend's mother (my friends went to 靈量堂(銅鑼灣) but that was like almost 28,9 years ago!?

Do you plan to send your kid to 靈量堂(銅鑼灣)?  If my son goes there he starts school at 2006.

hi greenpea,

我個小朋友會9月份入讀靈量堂(銅鑼灣)呀!我都算係初為人母 ,經驗唔多, 不過好樂意同你分享一吓

據知今年投考靈量堂(銅鑼灣)的小朋友約有1,000人.
而該校去年派位方面的成績當然不止我上次提嗰4間啦!但其實都有很多, 在此不能盡錄, 如港大同學會,華仁,聖保祿, 軒尼詩官小.....等等啦!

jobaby     

Hi,

有冇靈量堂(銅鑼灣)既媽咪可以俾啲意見今年入學既BB呀?

多謝!
jobaby   

Re: 靈糧堂(銅鑼灣)傾

jobaby,

Sorry, 我最近不是常常上來。
放心啦,你沒有選錯!孩子這麼少,學多一點深的文字,不過會否失去思考力、創作力和學習興趣?學習是一個長途賽,不要贏了面前而輸掉未來。

畢業生出路一般算不錯,開學後你就會在內聯網看到的了。

chuchumui,

多謝你寶貴嘅意見呀!你個BB讀咩班呀?到開學後可以認識認識^0^

jobaby,

唔好客氣啦,不過是閒聊而已。入學以後會有很多家長講座,校長認為家長必須與時並進。我們生了孩子卻未必懂如何教仔嘛,到時你就會領略自己沒有選錯學校的了!
我囡囡正讀上幼甲,最近常常跟我說她明年會升低班了,她鍾意讀低班云。
那你呢?
是男孩還是女孩啊?

Hi, chuchumui

我個女今年九月會入讀上幼,佢最近更經常讓著要返幼稚園,(因想有小朋友陪她玩呢)唔!快啲開學就好啦!

jobaby ^0^

Hi, Sindy,

妳個小朋友又讀邊班呀?

jobaby

我個仔今年九月升K2喇,佢KI都讀得好開心,連學校D阿姐都好錫佢

Hi Babylaw

Nice to see you here again. Long time no chat la.

我小朋友唔係呢度讀呀

jobaby 寫道:
Hi, Sindy,

妳個小朋友又讀邊班呀?

jobaby

chuchumui
係呀,因為都冇人開個話題,而家有喇
你有冇寫果D謝師卡呀?

你地知唔知其他分校好唔好呢?因我家在將軍澳,不知報那個分校好呢?

請問靈糧堂有冇家長會呀?等我地可以向啲現時或舊生家長請教一下

jobaby
‹ 上一主題|下一主題