用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 農圃道官立 vs 九龍塘聖家
樓主: 厚多士
go

農圃道官立 vs 九龍塘聖家 [複製鏈接]

回覆:miriam 的帖子

系九龍城呢區,如果是babd1.第4開始填band2學校,中band2機會好正常,呢區根本不需過份保守

醒目開學勳章 王國長老

瑩希媽媽 發表於 16-8-17 03:40
系九龍城呢區,如果是babd1.第4開始填band2學校,中band2機會好正常,呢區根本不需過份保守

...
中乙4 都話丫, 最慘唔係啵

hppa    發表於 16-8-23 09:30
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

咁例如人地30名派旅港,如果系band2生,你覺得會執雞執到旅港嗎?

papa71  再諗諗,其實兩位說法冇衝突...級30可以是band 1;老師亦有可能錯估某些學生banding   發表於 16-8-17 15:52
papa71  我會先問問人地自行有冇揀旅港  發表於 16-8-17 15:49

引用:咁例如人地30名派旅港,如果系band2生,你

原帖由 瑩希媽媽 於 16-08-17 發表
咁例如人地30名派旅港,如果系band2生,你覺得會執雞執到旅港嗎?
派位也有luck

回覆:PPyeung 的帖子

派位制度系派完所有band1生才派band2的,如果band1生入吾到旅港,band2吾會執到雞

引用:派位制度系派完所有band1生才派band2的,如

派位制度系派完所有band1生才派band2的,如果band1生入吾到旅港,band2吾會執到雞

...
會唔會3個自願都好盡取,例如喇沙,迦密,黃芴南咁

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

回覆:農圃道官立 vs 九龍塘聖家

除非極有名既名官校,否則我認為津校既老師同管理層係會比官校著緊。
官校老師係學歷高,但係心態係做又36,唔使咁出力做都係36。

Diane俊俊媽 發表於 16-8-17 16:35
會唔會3個自願都好盡取,例如喇沙,迦密,黃芴南咁

就算頭三都唔中... 乙四開始已經填BAND 2校,如果BAND 1生,一定中.
但這個例子說不是中乙四,所以最大可能就是他不是BAND 1生.

除非這個所謂乙四"BAND 2校"其實都是"BAND 1校"...就另作別論.

引用:派位制度系派完所有band1生才派band2的,如

...
九龍城係B1位充足既區,B2生派B1中學機會係存在既~~~

想請敎下有名的官校是邊幾間?

醒目開學勳章 王國長老

老師實牙實齒講係 B1, 乙1-3 都係好正常既 B1 校, 乙4 先填 B2, 但派位結果係乙4 之後.

咁有關小朋友級名次我知, 所以先可以講老師估錯 banding, 估錯之下加上 lucky no 唔靚乙1-3 派唔到, 到真正 B2 校又填得太後, 咪碌到去鬼咁遠囉.

B2 生派到 B1 位唔出奇, 九龍城 B1 位有多, 只要 B2 生個 lucky no 夠前已經可以執到剩餘既 B1 位.

hppa    發表於 16-8-23 09:31
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-8-23 00:50
老師實牙實齒講係 B1, 乙1-3 都係好正常既 B1 校, 乙4 先填 B2, 但派位結果係乙4 之後.

咁有關小朋友級名 ...

你朋友個例子就証明了我之前係其他帖既估計:

九龍城區其實有不少受家長追捧既小學, 實際既B1比例, 不如坊間想像般高.

hppa    發表於 16-8-23 09:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:mcl203 的帖子

冷门band1系有机的,热門就未必喇

瑩希媽媽 發表於 16-8-23 17:18
冷门band1系有机的,热門就未必喇
我估....係B1中學都暖暖地....

其实派位好多案例无法解释,只要知名次比小朋友后的同学仔多数派去边,就知老师有无估錯了

瑩希媽媽 發表於 16-8-23 17:32
其实派位好多案例无法解释,只要知名次比小朋友后的同学仔多数派去边,就知老师有无估錯了

...
另一個問題,官校級名次,未必等於呈分名次。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

是,我另一朋友,她今年升小六,也是這間官小,第一次呈分老師只講大概校內名次,家長會時問老師是校內名次定呈分名次,老師說差不多的咁答

瑩希媽媽 發表於 16-8-23 19:02
是,我另一朋友,她今年升小六,也是這間官小,第一次呈分老師只講大概校內名次,家長會時問老師是校內名次 ...
答你差唔多? 咁某程度係靠害

回覆:hkpapa852 的帖子

答我朋友,我朋友系咁講的

‹ 上一主題|下一主題