用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校還有優勢嗎?
go

龍校還有優勢嗎? [複製鏈接]

過咗龍年出生率高峰,龍校還有優勢嗎?
幼稚園版又好,小學版又好,選校時大家都會考慮是否龍校,但出生率回落會影響大家想法嗎?

hppa  Depends on which schools they are  發表於 16-8-18 00:19
   3    0    0    1

回覆:龍校還有優勢嗎?

視乎間龍小是非自己心水,是的便還有優勢,不是的話龍的意義不大。

我意思係當有兩間喜歡程度相約的學校在手時,大家考慮龍或唔龍的因素會有改變嗎?出生率低可以進取啲嗎?

lvmh88 發表於 16-8-17 17:44
我意思係當有兩間喜歡程度相約的學校在手時,大家考慮龍或唔龍的因素會有改變嗎?出生率低可以進取啲嗎?

...
要睇吓係邊條龍了....會唔會計劃讀晒12年
仲要考慮升中...隻龍有無呈分....若無呈分....升中時想跳龍會有D難度

樓主其實心目中覺得龍校是較差, 是逃避競爭, 唔進取. 但GH, DG, SPCC, SSC 都係龍..

引用:樓主其實心目中覺得龍校是較差,+是逃避競爭

原帖由 大埔之友 於 16-08-17 發表
樓主其實心目中覺得龍校是較差, 是逃避競爭, 唔進取. 但GH, DG, SPCC, SSC 都係龍..

...
我冇覺得龍校較差,但事實有人想避開競爭而讀龍校。之前有post 講過 GH 升中比率比預期低,令家長失預算,你可以睇下。至於DG, SPCC,我覺得已經不是龍唔龍的level 了。

引用:過咗龍年出生率高峰,龍校還有優勢嗎? 幼

原帖由 lvmh88 於 16-08-17 發表
過咗龍年出生率高峰,龍校還有優勢嗎?
幼稚園版又好,小學版又好,選校時大家都會考慮是否龍校,但出生率 ...
2013年B....揀K1時有龍校同名幼揀...都因為出生率低左...少左雙非....所以揀名幼!

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-08-17+發表樓

原帖由 lvmh88 於 16-08-18 發表
我冇覺得龍校較差,但事實有人想避開競爭而讀龍校。之前有post 講過 GH 升中比率比預期低,令家長失預算, ...
GH雖然只有50% 上德中, 但其實德小升上band 1 中學 % 據聞over 90%,  可能無上德中嘅小朋友都更上一層樓呢?

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-08-17+發表過咗

原帖由 Yeahly_ly 於 16-08-18 發表
2013年B....揀K1時有龍校同名幼揀...都因為出生率低左...少左雙非....所以揀名幼!

...
正確選擇, support

lvmh88 發表於 16-8-18 00:37
我冇覺得龍校較差,但事實有人想避開競爭而讀龍校。之前有post 講過 GH 升中比率比預期低,令家長失預算, ...
請問為何DG, SPCC已經不是龍唔龍的level呀

通常龍校既資源同課程係會較effective,不過還是有些龍校既中小課程唔連貫我就唔太喜歡。我係overall咁去睇各方面而決定邊間適合。

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-08-17+發表過咗

原帖由 Yeahly_ly 於 16-08-18 發表

...
唔好意思, 我唔明出生率同名幼關係, 可以解釋嗎?  對於我, 不求小朋友去最好學校, 如果入到龍, 就可以避免小一中一等的"明爭",專心校內的"暗鬥". 只求條龍是不太差. 而且入了名幼都要家長繼續努力, 間中EK 都有人話SC 生都可以小一自行無offer.

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-08-17+發表樓

會唔會要解說樓主心目中"龍校"指邊幾間, 同邊個level? 可能樓主心目中是指培道, 民生, 禮賢, 祟真, 聖三一等都有龍既原素, 這個level. 而唔係DG, SPCC, 因為即使唔計龍的因素, 它的學生成績都很好, 都好值得讀?

最重要係條龍是否合心水?
不過,好多家長主要係唔想再煩考中學.

引用:Quote:lvmh88+發表於+16-8-18+00:37+我冇覺

原帖由 popykaka 於 16-08-18 發表
請問為何DG, SPCC已經不是龍唔龍的level呀
因為DG and SPCC 就算唔係龍校,都爭住去讀。

龍好,尤其唔係一線龍。尤其如派位只派獲非一線或非地區一線津校,升中派位條路可能會好難行。

我只係好奇,每次睇啲vs post時,EK 好多人都提到龍唔龍的原素。所以我先想問下,出生率低咗,競爭理論上應細左,是否龍就不是主要因素。我就係爭扎緊跳唔跳出龍,出去搏一搏....還是留係comfort zone...

引用:我只係好奇,每次睇啲vs+post時,EK+好多人

我只係好奇,每次睇啲vs post時,EK 好多人都提到龍唔龍的原素。所以我先想問下,出生率低咗,競爭理論上應 ...
博唔博就要睇你對自己同小朋友既信心啦!

如小朋友係需 lead 住先發力,仲係二線龍校讀十二年,出到大海(公開試)先發現天外有天,到時點算?

所以當年都係放二線龍校,取私小。

yuenkw 發表於 16-8-18 09:03
如小朋友係需 lead 住先發力,仲係二線龍校讀十二年,出到大海(公開考)先發現天外有天,到時點算?
呢點之前無諗過, good point, thank you !!
‹ 上一主題|下一主題