用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校還有優勢嗎?
樓主: lvmh88
go

龍校還有優勢嗎? [複製鏈接]

lvmh88 發表於 16-8-18 08:39
我只係好奇,每次睇啲vs post時,EK 好多人都提到龍唔龍的原素。所以我先想問下,出生率低咗,競爭理論上應 ...
龍或半龍,一樣好多人出去博。讀龍校唔一定留在comfort zone 的。

引用:視乎間龍小是非自己心水,是的便還有優勢,

原帖由 kbi 於 16-08-17 發表
視乎間龍小是非自己心水,是的便還有優勢,不是的話龍的意義不大。

2013年無雙非競爭的確無之前兩年咁激烈. 假設SC , 根德呢D大校收五六百人. 如果小朋友都入唔到, 估計未來考小一亦不容易, 亦會同樣有競爭 (來來去去都係個班小朋友考), 雖知道小學都係得三, 四班, 收9X-1XX人其實要入到心儀感覺不太易.  同意, 龍校同名幼家長一樣會有人外補去谷. 只係龍多個BACK UP 安心D , 如果自己校網不好又N無15分, 而龍小又不太差, 我自己覺得留係龍會無咁大壓力. (加上抽奬運唔係人人有) 仲要考慮間龍小收左你, 你係咪真係讀, 因民生培正德望收左都要放棄大抽奬. 如不是一心想直升又不想放棄抽奬, 咁讀名幼都可以喎~

回覆:龍校還有優勢嗎?

可能你哋會覺得我好儍,無長遠打算,但我呢刻只想俾最好我嘅小朋友。幾年後小朋友會發展成點我唔知,所以我唔想幫佢plan埋中學!我小朋友怕羞被動,我揀咗一間培養自信心同學習興趣幼稚園,希望可以平衡發展。龍校大多比較傳統,唔係我杯茶,所以無考慮!或者你會話我幾年後就知考小艱難,但我做唔到為逃避將來競爭,去放棄首選揀一間唔係最適合嘅學校!當然蛇b媽嘅我多少也有考慮出生率...

肯定有

引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-08-18+發表2

原帖由 大埔之友 於 16-08-18 發表
唔好意思, 我唔明出生率同名幼關係, 可以解釋嗎?  對於我, 不求小朋友去最好學校, 如果入到龍, 就可以避免 ...
出生率低左....淨係少左班雙非...競爭都已經細好多....揀名幼博入直私...相對機會多左....但其實只要有你喜歡既龍校...都可以去讀呀!

呈分壓力大,要鋪排portfolio,又要睇成績;更不幸呈一/二病咗或失準就頭痛;所以如兩校名氣配套等相若,我會選有龍的

自強不息 厚德載物

引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-08-18+發表2

原帖由 大埔之友 於 16-08-18 發表
唔好意思, 我唔明出生率同名幼關係, 可以解釋嗎?  對於我, 不求小朋友去最好學校, 如果入到龍, 就可以避免 ...
自行係計分 唔理你讀邊間幼稚園的

引用:可能你哋會覺得我好儍,無長遠打算,但我呢

原帖由 ensy 於 16-08-18 發表
可能你哋會覺得我好儍,無長遠打算,但我呢刻只想俾最好我嘅小朋友。幾年後小朋友會發展成點我唔知,所以我 ...
你考過小一,就會知自己當年有無揀錯幼稚園

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-08-18+發表唔

原帖由 wankapo 於 16-08-24 發表
自行係計分 唔理你讀邊間幼稚園的
咁都有私校唔計分, 例如培正咁. 計我有廿五分, 唔洗煩了.

引用:可能你哋會覺得我好儍,無長遠打算,但我呢

原帖由 ensy 於 16-08-18 發表
可能你哋會覺得我好儍,無長遠打算,但我呢刻只想俾最好我嘅小朋友。幾年後小朋友會發展成點我唔知,所以我 ...
我睇法是小朋友太細, 未足三歲就要幫佢決定邊類幼稚園適合佢是好難. 雖然我都用了我的方法判斷, 但我只信一半. 至於龍校. 谷校, happy school, 有得揀了龍. 百貨應百客, 現在揀了不代表對, 不代表他日不可以再揀. 再講幼稚園只是起跑, 人生仍然很漫長, 又多變數.

lvmh88 發表於 16-8-17 16:02
過咗龍年出生率高峰,龍校還有優勢嗎?
幼稚園版又好,小學版又好,選校時大家都會考慮是否龍校,但出生率 ...
你手上個間, 恐怕唔算龍校, 升小學比例唔高, 校內學術本身訓練不算強. 唔靠自己外補出去多數唔夠人磡.

就算另一間SC, 坦白講, 只靠學校都係唔夠 (因為其實SC唔谷學術). 只有KV同LH可以全完不用外補會較易考到小學

apple1990  同意,KV叩門成功率好高!  發表於 16-8-24 22:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

考過小學就明個種壓力

引用:Quote:lvmh88+發表於+16-8-17+16:02+過咗龍

原帖由 hkpapa852 於 16-08-24 發表
你手上個間, 恐怕唔算龍校, 升小學比例唔高, 校內學術本身訓練不算強. 唔靠自己外補出去多數唔夠人磡.

就 ...
果然連幼稚園課程都了解

回覆 hkpapa852 的帖子

睇完post 都唔知邊間,可否解說?

hkpapa852 發表於 16-8-24 17:17

就 ...

Sc 靠學校已夠,唔駛外補!

某程度好睇品性,不少女仔面試啞左,或者港女上身唔答人。識幾多都無用。

呢d 培養係長期,成日當細路係公主王子,佢地真係當自己係架。

出到去真係唔係鬥課程深!

MrBeast  我身邊大部份sc 和kv都有外補  發表於 16-8-25 12:18

但樓主個間, 如博到上小學, 係好正, 都算係女神校喎
‹ 上一主題|下一主題