用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天神嘉諾撒vs瑪利諾
go

天神嘉諾撒vs瑪利諾 [複製鏈接]

天神嘉諾撒vs瑪利諾

小女今年9月選小一,有20分在手,想搏Maryknoll Convent,如果返天神,有25分(本人是畢業生)。有無家長可提供意見呢?

醒目開學勳章

Re: 天神嘉諾撒vs瑪利諾

緊係天神啦, 有25分。

我就搏下Maryknoll,高幾皮喎。

我都知自己心頭高,不過Maryknoll又好似好過天神,而且自己又係41net,仲有個細女跟尾,所以才心大心細…     

muicc 寫道:
我都知自己心頭高,不過Maryknoll又好似好過天神,而且自己又係41net,仲有個細女跟尾,所以才心大心細…     

你自己是舊生,你覺得天神有幾好?

muicc,

Maryknoll都唔係咁易入架,我家姐就由幼稚園讀到預科,而我就考唔到 若果領左洗同有家屬曾就讀好似又會高D分.

但天神同st.mary結咗龍喎

其實天神校風純樸,程度則中上la,因為係中文小學,英文差D...     

muicc 寫道:
其實天神校風純樸,程度則中上la,因為係中文小學,英文差D...     

英文其實都差幾遠,上到St Mary's都幾辛苦。而且學校又教得麻麻,Maryknoll吸引好多。

我當然都agree Maryknoll吸引好多,但我得20分,搏輸了會連天神都入唔返…(因為計分1st round 只可選一間???)

我應該搏嗎?     

muicc 寫道:
我當然都agree Maryknoll吸引好多,但我得20分,搏輸了會連天神都入唔返…(因為計分1st round 只可選一間???)

我應該搏嗎?     

我唔會俾個女入天神,所以實叫你搏Maryknoll。你聽下其他人的高見再決定啦。

我想問20分有幾大機會入天神呀

天神有咩問題   
BillyM 寫道:
[quote]
muicc 寫道:

我應該搏嗎?     

我唔會俾個女入天神,所以實叫你搏Maryknoll。你聽下其他人的高見再決定啦。[/quote]

栗子媽媽 寫道:
天神有咩問題    [quote]
BillyM 寫道:
[quote]
muicc 寫道:

我應該搏嗎?     

我唔會俾個女入天神,所以實叫你搏Maryknoll。你聽下其他人的高見再決定啦。[/quote][/quote]

請參閱本人之前的posting

20分其實好大機會入天神,但Maryknoll就50/50…     

栗子媽媽 寫道:
天神有咩問題    [quote]
BillyM 寫道:
[quote]
muicc 寫道:

我應該搏嗎?     

我唔會俾個女入天神,所以實叫你搏Maryknoll。你聽下其他人的高見再決定啦。[/quote][/quote]

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=228627&forum=7

in fact, some got 15 marks can enter into holy angels so I you want to try Maryknoll and living in Hunghom, still have chance to get a seat in lucky draw.

It is an opportunity cost question and nothing is guarantee

一鳥在手,點都好過百鳥在林

你心多一定要捉隻至大的鳳凰,真要睇你個網有幾大啦 !

人地有家姐讀僅必收,舊生跟著,跟住先係其他!

你考慮清楚啦,小心太貪心連麻雀都捉唔到隻,最後得隻。。。。。你估啦 !

Msma

如果我係你我會選瑪利諾

真係好多謝各方友好的寶貴意見,我其實仲係心大心細…
‹ 上一主題|下一主題