用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 準備2017去英國, 請問Ukiset係咪一定要考?
go

準備2017去英國, 請問Ukiset係咪一定要考? [複製鏈接]

問過2個agent, 一間話最好考咗先, 一間話可以唔考. Yr 12, 請大家請俾D意見, 多謝.

1    0    0    0

英國好的學校, 通常會有自己評核試  , 不看UKISET

相對一般或差少少的學校, 則靠UKISET 幫助評核

睇子女實力, 子女實力強, 可以不考

能力一般, 則建議考

回覆 bforbtec 的帖子

Ukiset唔係差的学校先要來評核,亦唔係考左有著數。你應該睇返你target的学校需唔需要你考ukiset, 其實係相反, 好的学校先会要求你考ukiset, 目的係多一層評核,ukiset考到若干的分數佢地先会比你考entrance test, 順帶一提ukiset考核的內容係唔易架!你亦可以上ukiset的網站參考返,絕大部份頂級的学校係要求要考ukiset架

UKISET 易到爆,唔好玩啦

就是UKISET 太淺的原因, 好的學校相信自己那套考試卷

你去AA 攪year 12 升學, 好的學校幾乎全部不看UKISET

睇UKISET 的學校, 反宜要提高警覺

所以樓主, 有2個agent

1個agent , 應該準備 介紹 排名較高的year 12 中學俾 佢

另1個要求考ukiset  的, 準備介紹一些較差的學校, 總之升到year 12 就算

year 12 仲考ukiset , 需要提防

小心小心

bforbtec 發表於 16-8-27 09:50
UKISET 易到爆,唔好玩啦

就是UKISET 太淺的原因, 好的學校相信自己那套考試卷

大家在此係互相幫忙,唔駛甘勞氣!易!你家孩子叻law, 難易見人見智。睇漏左原來係y12, 我junior form,也許学校要求唔同吧!好学校的定義大家亦唔一样,有人覺得top 10先叫好学校,讀QE都唔係个个入到大学,我自己視top 100都係好学校。我接觸ukiset已經係兩年前的事,当時係一种好新的玩意連agent都唔完全清楚,当然我亦一样,而当時確實係好多好的学校会要求考左ukiset才consider比唔比考該校的entrance exam, 也許今時今日的ukiset已經唔係而会事。
我表達嘅係学校会睇ukiset后仲要考自己的entrance exam....都係一句,每所学校要求唔同,唔能夠一概而論好與平凡的学校係米一定要考唔洗考……最實際係睇左你想考的学校要唔要ukiset, 唔好道聽途說,上佢官綱睇就最保險,起碼自己心目中知道target的学校駛唔駛考,官網亦有小小參考題目可以睇下。或者你可以打去英識問下,佢地係其中一個考ukiset的場地,相信佢地可以解答到你有关而个試的問題, 上年有朋友又係agent叫佢考,大拿拿二千幾蚊去考,点知佢target的学校係唔洗ukiset, 但另一位相反的agent話唔洗考,点知学校要,佢白白錯失申請机会……所以唔好盡信agent

樓主,
我都幫個女攪緊英國升學,我搵緊yrs 10,上左二間Agents.佢地都各有意見。
好彩呢度有d helpful 同friendly 嘅師兄師姐幫手!比左好多有用資料我
等我分享一下我的經驗:
6月果陣我上agent聽講座,佢地話考ukiset 好d,因為考一次可以submit 比4、5間學校。唔使考學校自己的admission assessment ,每間都考2科,果小朋友會好辛苦。
上星期上另一個agent,佢話唔一定要考,因為只有150間學校On list會睇呢個成績,如果你揀果d 唔on list 且係無用。而且on top果d學校只會用ukiset 作參考,一定要考admission assessment。
所以你睇下自己心儀果d學校admission 要睇d咩成績先決定考定唔考。

我當然無考啦

醒目開學勳章

引用:問過2個agent,+一間話最好考咗先,+一間話可

原帖由 LA 於 16-08-27 發表
問過2個agent, 一間話最好考咗先, 一間話可以唔考. 大家請俾D意見, 多謝.
先查詢target的學校是否需要考, 不要浪費金錢

回覆:準備2017去英國讀Yr12, 請問Ukiset係咪一定要考?

多謝各位寶貴意見.
其實目前並冇target school, 都係靠agent推介. 不過, 建議考Ukiset個agent所推介嗰幾間學校, 都唔係間間 on Ukiset 個list.
話時話, 據報9月起Ukiset加價20%

感覺要來賺錢

AA 唔使錢都有試可考,使鬼比錢自己考UKIset

我都係經AA,只有1間學校要求考Ukiset。話易唔易,話難唔難,因爲冇得讀。

3b 發表於 16-8-27 15:30
先查詢target的學校是否需要考, 不要浪費金錢
同意...Ukiset唔係硬性規定要考 基本上學校只係用黎參考 有好多學校無論如何都係prefer學生考自己入學試...所以唔係一定 都係睇左想讀邊間先決定啦

想請教大家,小兒今年讀中一,想中二或中三過英國讀,邊間Agent可靠些?何時要開始準備?謝謝。

回覆 heiheimum 的帖子

好D嘅學校最少要一年前準備,所以宜家你要開始做嘢。

我同唔少朋友同事都係搵AA幫手,感覺良好,你可以考慮吓。其他AGENT無用過,唔適宜胡亂俾意見。

heiheimum 發表於 16-9-2 15:59
想請教大家,小兒今年讀中一,想中二或中三過英國讀,邊間Agent可靠些?何時要開始準備?謝謝。 ...

如果諗住2017年過去讀書,咁就要快啲去揾agent嘞。有啲超級top嘅學校,係要早幾年報,不過就算唔係諗住報嗰啲,現在都要行動嘞。

至於揾邊間agent,我覺得見仁見智,如果自己有心儀嘅學校,就睇吓邊間agent有得報嗰間學校囉。

呢度好多人用AA,不過我都聽過好多人話佢跟得唔係好貼,始終太好生意嘞!我就覺得,如果你係睇中佢嗰十幾間top school, 咁就揾佢好,因為啲學校interview咗你,想俾你考試先收你registration fee! 不過如果唔係想報嗰啲top school, 又想有人跟貼啲,咁就未必揾佢嘞

‹ 上一主題|下一主題