用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東區Sen 學生支援
樓主: rabbit_mother
go

東區Sen 學生支援 [複製鏈接]

S.Q.A 發表於 16-9-14 14:17
回覆 long107 的帖子

係架

其實直資可能無乜支援,問過漢華校長話佢地有心理學家識別SEN的小朋友,但實際點支援,佢話佢地唔係官津,政府唔會津貼佢地,最後佢強調學校無乜呢類學生。

回覆 long107 的帖子

係呀,好麻煩
最麻煩我仲有個細仔偏向發展快,適合阿哥又唔適合佢

引用:多謝樓主提示,認真(荒唐)我去了佛敎,好

原帖由 S.Q.A 於 16-09-14 發表
多謝樓主提示,認真(荒唐)

我去了佛敎,好好,好有心,資優教育,數年後一定掂
係,我都有去佛教康山,佢前幾年做得無咁好,但校長好有心辦學。今年提出週三無功課日,主要想週四小朋友返學,要present 返星期三的親子活動是什麼。
仲有多元化的發展,我相信數年後一定和同區有一定競爭性!

我有係講座後留低和主任傾,佢好快已經講左點可以幫sen student, 佢唔只明白包容,仲知點幫佢地。

康山同學係純品,積極帶小朋友上體驗課;老師行過主動同我地傾計。

做左咁多年人,一個人的態度及attitude 可以影響好大,正如龜兔賽跑一樣。今日落後不代表一切,最重要勝不驕,敗不餒。為人師表,做好榜樣!

蛋爸爸    發表於 16-9-14 17:02

回覆:rabbit_mother 的帖子

請pm我學校名。tks

回覆:S.Q.A 的帖子

佛教边间啊?

醒目開學勳章 王國長老

long107 發表於 16-9-14 14:24
其實直資可能無乜支援,問過漢華校長話佢地有心理學家識別SEN的小朋友,但實際點支援,佢話佢地唔係官津, ...

我係港同用家,支援都好好。當然,直資有得揀學生,但收得返黎學校一定俾心機教,已經係一個重要承諾。
(講個笑話大家知,我仔已升中一,尋日班主任打黎話佢漏晒成袋功課在櫃桶,叫我試下打俾佢返學校拎,中學喇.....)
幾年前我仔考小一,怕港同唔入,了解埋漢華,當時我係拎埋表去唸住聽完簡介會交。
當年我有遞紙問學校有關sen支援,校長充滿信心咁答我:我地個個星期都有社工。
就係因為呢句,我決定唔遞表住。因為我知港同係日日有社工。

引用:Quote:long107+發表於+16-9-14+14:24+ 其實

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-16 發表
我係港同用家,支援都好好。當然,直資有得揀學生,但收得返黎學校一定俾心機教,已經係一個重要承諾。
( ...
平心而論,港同身價現今已不可和以往同日而語。

唔係話佢收咗個SEN番黎會冇心教。

而係以佢今時今日嘅報名人數兼受歡迎程度,你要個SEN 過得3關interviews fight低哂其他candidates 入得了校門,雖然不是沒有,但機會比5、6年前渺茫得多。

所以,港同對SEN有幾關愛....講真對大部份SEN小朋友都沒有太大關係。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-09-16+

原帖由 siden 於 16-09-16 發表

其實無論係直資、私學或津校,最重要係佢點睇sen student, 直資看似無政府資助,但我睇過聽過好多都係好有心的學校,佢地講座或電話答的,唔會好似我的母校咁差,講明唔想收。

港同好多年前都係不被睇好,係出左狀元大家先對佢改觀。我聽過校長的講座,會感覺到她的心力(去晒每個班房,知道每個小朋友入晒班房面試先安樂 - 其實可以叫其他人做,駛乜佢行幾層樓梯上上落落)、對小朋友的關顧(即使我地去面試亦再3提醒我地,仔囡出黎後我地的態度如何,家長面對結果要點),坦白講,佢“上左位”,根本可以唔駛黎班家長,反正我都未必被取錄,唔需要咁關顧我地。

有心無心,家長會從好多方面睇到,我欣賞的學校係即使上左位,唔會一朝得志,sen student 在他腳下! 作為 sen student 家長,其實搵學校已經好大壓力,仲要比無心學校踩多2腳,呢點起碼港同無咁做。至於收唔收,學校永遠都要揀自己適合的學生,這一點我會諒解間學校。

200904  説得對!  發表於 16-9-19 15:35

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-09-16+發表平心

原帖由 rabbit_mother 於 16-09-17 發表
其實無論係直資、私學或津校,最重要係佢點睇sen student, 直資看似無政府資助,但我睇過聽過好多都係好有 ...
盡力考咗先算。

朋友個仔係SEN, 雖然資優+autistic spectrum disease ,但也漁翁撒網努力報努力in。雖然明知機會好細,但總不能自動放棄。

醒目開學勳章 王國長老

siden 發表於 16-9-16 23:21

所以我而家都唔主動講,但入到之後問我,我一定盡答。始終sen都好大範圍,sen都總有叻仔嘅。
只係平反「直資支援一定唔夠津校」啫。有無政府津貼、同學校願唔願做,係兩回事,作為sen家長,不愉快事件聽得太多。

醒目開學勳章 王國長老

rabbit_mother 發表於 16-9-17 00:15
其實無論係直資、私學或津校,最重要係佢點睇sen student, 直資看似無政府資助,但我睇過聽過好多都係好有 ...

Exactly我想講嘅野。有人鬧直資揀人,講咩有教無類。大佬啊!邊間學校唔揀學生,欲加之罪 何患無辭。硬食一棍。

叉開少少,多年前我去聖保羅男女聽入學講座,我放工遲到無位,老師見我企,帶我去搵位仲係咁致歉話個位睇唔清楚,呢d咪大將之風囉。以我一個路人甲佢根本唔駛招呼我。所以雖然我同佢地無緣,我一樣咁傾慕佢。

所以成日話揀學校真係要花多d心機時間,尤其sen家長,學校態度好重要。有d學校郁一郁都鬧,(先唔講支援啦)sen小朋友日日都無好日子過,真係日日帶住舊烏雲返學,好慘架。

我識嘅sen學生,俾學校玩到走,不知幾多。

睇下學校網頁、校務報告,用左咩錢攪左咩course咩小組。如果將sen錢用晒在資優教育,咁其他有社交情緒學習需要的,一樣無得受惠呀。

200904  我也深感這間學校老師的素養很高。可惜,錯之交臂。  發表於 16-9-19 15:36

引用:Quote:rabbit_mother+發表於+16-9-17+00:15

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-17 發表
Exactly我想講嘅野。有人鬧直資揀人,講咩有教無類。大佬啊!邊間學校唔揀學 ...
學校網站及政策不可儘信,我間母校都話和某外機構攪一d program 比sen, 仲要係我個仔個type問題,結果副校長答我問“你係邊到睇到?”,“我地唔可以保證你明年會攪,你想清楚主流定特殊教育啱你個仔,入左黎攪唔掂最你害左個仔!”

可能係個別例子,但我同意你講,sen的父母真係要做多d功課,問多去學校睇多d, 官校好、津校好、直資好,無話邊種一定好。父母以為官校津校有資源,但可惜佢地係“被迫”根據教育局要求而收,無心之後pat你埋一邊。又以為直資好chur 又或者無錢,但佢地願意自己比錢或接納小朋友的發展,so far 我去的所有直資比津校好好多,只係自己可能技不如人未必爭到。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-09-17+

原帖由 rabbit_mother 於 16-09-17 發表
學校網站及政策不可儘信,我間母校都話和某外機構攪一d program 比sen, 仲要係我個仔個type問題,結果副校 ...
去開放日參觀,這就是要睇清學校既地方,可以講開放日係一場大龍鳳,細心再聽校長表達,試過去某些學校,聽完已經知道想收邊類學生,家長已可確定係咪自己杯茶。
校務報告其實都係人寫,唔夠自己去問去睇可以更清楚。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

醒目開學勳章 王國長老

小花子 發表於 16-9-17 12:18
去開放日參觀,這就是要睇清學校既地方,可以講開放日係一場大龍鳳,細心再聽校長表達,試過去某些學校,聽 ...

我呢,去睇開放日、小一talk,最鐘意吼人地背後果d。老師用咩態度對學生,係咪一直緊緊張張驚學生出錯,學生做服務生又係咩心態。睇片唔睇前面,睇後面,影一班學生上堂、後面果d做緊咩,係咪口up up發呆無人理,好多發現架!

Charlotte_mom 發表於 16-9-17 11:26
Exactly我想講嘅野。有人鬧直資揀人,講咩有教無類。大佬啊!邊間學校唔揀學 ...

有人鬧直資揀人,講咩有教無類。大佬啊!邊間學校唔揀學生,欲加之罪 何患無辭。硬食一棍。咪係囉,人地又唔係開善堂     

siden 發表於 16-9-17 13:14
有人鬧直資揀人,講咩有教無類。大佬啊!邊間學校唔揀學生,欲加之罪 何患無辭。硬食一棍。咪係囉,人地又 ...

直資學校其實幾千人報名考到入去,考到一定係精英,莫講話SEN學生,一般學生都未必入到去,SEN家長不需要自怨自艾呀!平常心啦!最緊要知道那些學校不歡迎SEN學生,避開這些學校就是了!

想問下11網有冇Sen friendly 的基督教學校

回覆:東區Sen 學生支援

剛由上年調入12網的官小,聽聞支援sen小朋友都唔錯,連醫生都介紹sen小朋友入此校,雖然唔係14或16網,但你都可以了解吓!

引用:剛由上年調入12網的官小,聽聞支援sen小朋

原帖由 aptcan 於 16-09-17 發表
剛由上年調入12網的官小,聽聞支援sen小朋友都唔錯,連醫生都介紹sen小朋友入此校,雖然唔係14或16網,但你 ...
係咪灣仔軒尼c?

醒目開學勳章 王國長老

我係女仔 發表於 16-9-17 17:58
係咪灣仔軒尼c?

剛掉入12網應是雲景道官立
‹ 上一主題|下一主題