用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 留港? 留學?
go

留港? 留學? [複製鏈接]

DSE估計有30分上下, 留港升學或是海外升學好呢? 考慮因素 : 錢, 適應能力, 大學知名度, 校風, 同學, 學科, 畢業後前途, 人際網絡...請比意見

1    0    0    0

回覆:留港

孩子心儀是什麽科?如医約3x分以上/AL約3A*1A.先考慮孩子興趣先,上大學專科/神科好辛苦的,此外留學在外是冇皇管,好看孩子性格,外國大學有獎學金可申請。方法一昰考dse和申請外國offer,方法二是用非聯招報本地大學和一樣有外國offer,AL考好成績容易dse...

讀醫的話,出過一定貴,尤其係英國,係普通科的3,甚至4倍。
香港讀醫同任何科目一樣,無論你讀哲學,律師,工程定商科,一律每年$41,200。底到爛
不過問題就係“30分上下”,如果要入HKU或中大醫科,普遍都要有5科33-35分先安全,除非兒子不介意讀藥劑,Biomed等。
聽聞美國唔可以用DSE申請,medic係post grad讀的。可以先去各國心儀大學的網站睇下對香港學生的requirement。
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2749652
這個有討論到港英美讀醫,雖然係幾年前,但係可以做個參考。
我今年都去英國讀書,但係阿媽阿爸話怕我自己一個,會心散,讀唔成,浪費資源。不過我知道自己想點,有方向,有幹勁,有毅力,就算嚴重失手都成績唔會差得去邊。
我有同學雖然唔係讀醫,但係讀中大 IBCE(成績要求同醫科一樣咁高),我同學知道DSE凶多吉少,所以中五退學,自習AL(當然,有請上門老師)。Non Jupas 入,Conditional offer 係 3條A*。AL放榜,A*A*A,差少少,於是立即send email過去professor 到求情,格外開恩。最後好彩收左,發覺原來不少AL同學都係求情先入到。
AL集中三科,點都一定少過DSE,起碼唔係讀LS,中文。如果你係讀2-3科理科,成績又保持到5*或以上,更佳要讀AL,。
與非必要,唔好去外國讀醫,一來貴,二來唔知你兒子性格如何,係咪讀書上進,定係定力唔夠,香港就話有父母監督,但係過到去,冇人知會點。雖然話可以歷練,但係如果普通家庭,不是富貴家族的話,呢場係將至少$150萬來賭注兒子和他的將來,一家人坐低認真想清楚。

梁太2010    發表於 16-9-14 09:23

回覆:留港

原來可以求professor,早知就不用白等

回覆 brother4 的帖子

可以啊!我朋友send完email,Professor話2nd in睇表現,Skype interview。

如果係英国入到讀醫科,甘好既成績都好大机会能經non-jupas考到本港大学的醫科啦!只需2A*A, 要係容易過用DSE成績報讀医科啊!AL只考3科,DSE要考7科3年的課程!
難怪那麽多人送子女去英国讀AL !

回覆樓主:

朋友女兒在英國讀書,想回流返來讀U,心儀 medi,經 NJ 唔成功唯有繼續留英,冇記錯入咗 UCL。HKU CU 聽聞都要求 4 A*, HKU 更加要求要有90分。

Congrats! UCL係世界一流的大学啊!

‹ 上一主題|下一主題