用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛升讀小一, 才學phonics會否太遲?
樓主: hinhoma
go

剛升讀小一, 才學phonics會否太遲? [複製鏈接]

我囡囡k3時已讀完一年半phonics課程.跟住再讀劍橋, 串字時易好多

回覆樓主:

有心唔怕遲。但其實都睇小朋友資質...

我大果個小一下學期尾先開始,但可能pick up 到,學得好好+對英文串字及發音好有幫助。

見大果個讀得咁好於是安排細果個「早讀早享受」K2升K3 暑期時拿拿聲開始學,點知... 讀咗2年都無乜進展+幫助。我投降,放棄了

@@ 發表於 16-9-20 17:31

有心唔怕遲。但其實都睇小朋友資質...
我的剛與妳相反,大囝讀完好像無讀過,細囡就有成效見到!
同意有心唔怕遲,學了是會對讀及串字有幫助。

想問大家係邊度學phonics?

引用:仔仔剛升小一,phonics未學完,學佐一大半

原帖由 Little_lions 於 16-09-19 發表
仔仔剛升小一,phonics未學完,學佐一大半!對串字好有幫助,基本上佢望幾眼讀下個英文字佢就識串,唔洗死 ...
同意,幼稚園學咗小學可以輕鬆啲

引用:想問大家係邊度學phonics?

原帖由 Cookie721 於 16-10-23 發表
想問大家係邊度學phonics?
私幼課堂教埋,K1開始教,仲教埋家長

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得睇需要

我有兩個唔同性格/能力嘅孩子,一個兩歲已經自通拼音,從來unseen dictation 都滿分,另一個學咗phonics之後睇書好咗好多,但默書都仲係爭d

恐龍家

MASAYA 發表於 16-9-12 17:04
我卅幾歲人都冇讀過...

Agree!!!! 根本就人讀我讀!讀黎仲咩?

longlokma 發表於 16-9-12 23:06
我都認為無需要學phonics。
要學,不如直接找个外籍老師天南地北地傾計,可同时訓練聽說同習慣跟外國人溝通 ...

Agree.  我只訓練佢speaking, reading.

原本就唔識既,拼出讀出又如何?

我個人覺得學phonics係重要既,小朋友可早點自行閱讀,早點建立對閱讀的興趣。

我孩子K1開始學phonics,一年唔夠已經可以讀chapter book了。小學英文科seen dictation只需在上學途中在地鐵睇一兩遍已足夠,unseen多數滿分。不過並非所有英文字都可以拼出來,有些字還是要死記的!

不過我當年是私補的,好貴,還要一星期上兩次,不過快捱完。坊間既course拖得比較耐。當然,我都有日日陪佢睇書既,單靠補習唔夠。

學無前後,唔會遲,先學會了,當然比沒有學的(小一)同學默書串字會較為輕鬆, 但多懂幾個英文字,多說幾句英文, 不代表好叻, 如果小朋友暫時沒興趣不用報外面的課程,到YOU TUBE播一些Phonics歌就可以了 ,最緊要培養看書的興趣!

回覆 IncyWincySpider 的帖子

請問可否介紹你的私補老師呢?謝!

Phonics不是必學無話遲不遲,但係對串字同讀字有幫助,建議小朋友學吖
‹ 上一主題|下一主題