用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Greenfield k2功課
go

Greenfield k2功課 [複製鏈接]

以下只係一部分,每日成版中文字要寫

16    0    0    0

回覆:Greenfield k2功課

大寫字母都未寫得好,開始寫小寫英文單字

仲有

人稱代詞,得班啱啱4歲小朋友

仲分男他,女她

confidence  深左d喎  發表於 16-9-12 19:29

每個星期五加餐,工作紙1

引用:每個星期五加餐,工作紙1+ +

原帖由 fangw22 於 16-09-12 發表
每個星期五加餐,工作紙1
工作紙2

仲有數學兩版,不過內容算係正常

數字練習

仲有一兩本中文字練習,想問下大家點睇?間間私立真咁上下咩?k2⃣️小朋友被要求寫細階英文單字?在校3個鐘都有唔少時間坐係度練寫字,成班三十個小朋友分三組由唔同老師教寫字,我小朋友手唔夠力,據我所知,唔少小朋友唔得。咁樣催谷真係需要嗎?功課夠深就代表學校好咩?

引用:仲有一兩本中文字練習,想問下大家點睇?間

仲有一兩本中文字練習,想問下大家點睇?間間私立真咁上下咩?k2⃣️小朋友被要求寫細階英文單字?在校3個 ...
有啲學校為谷而谷,完全冇理過究竟小朋友既能力,但話雖如此,呢類學校亦受到一班家長追捧,真係供求問題!所以家長要慎重選擇適合既學校!唔係間間私校都係咁, 起碼我女果間K2功課明顯簡單好多,抄寫亦少,但會有家長認為唔夠再額外加「補品」,所以功課深淺、多與少好視乎你是什麼類型家長!

樓主令我想到我的思考:谷vs happy school; 本地vs 国際; 學劵vs非學劵; 龍vs 非龍;有愛心vs 無愛心;行政好vs 行政唔好. 真係好膚淺. 好似小朋友幾時要寫字, 寫什麼字, 寫幾多才是實際考慮指標.

引用:Quote:原帖由+fangw22+於+16-09-12+發表仲

原帖由 99dogdog 於 16-09-12 發表
有啲學校為谷而谷,完全冇理過究竟小朋友既能力,但話雖如此,呢類學校亦受到一班家長追捧,真係供求問題! ...
如果能力達到,小朋友又受到,加亦ok,但明顯E哋課程已經超出起碼一半小朋友能力範圍,其實對小朋友有好處咩,我諗咁轉校,但又有擔心明年幼升小冇一間咁樣嘅所謂某D區算係所謂名校榜身,考直資機會更細,唉...

引用:樓主令我想到我的思考:谷vs+happy+school;+

原帖由 大埔之友 於 16-09-12 發表
樓主令我想到我的思考:谷vs happy school; 本地vs 国際; 學劵vs非學劵; 龍vs 非龍;有愛心vs 無愛心;行政好v ...
我今日不停諗E哋問題,取與捨...朋友個仔係根德園,都係k2⃣️,今天兩份功課,大寫A同B,上年寫過,今年繼續repeat,另一份畫簡單圖(唔洗寫單字出來match A同B)

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-09-12+發表樓

我今日不停諗E哋問題,取與捨...朋友個仔係根德園,都係k2⃣️,今天兩份功課,大寫A同B,上年寫過,今年繼 ...
其實KV的確係有佢既方法同系統去教學生令佢地打好基礎,所以佢地偏向收大b亦正常,始終咁細個差半年係真係有分別,尤其揸筆寫字既階段!

除左圖2寫英文生字外,其他我全部都在K1下學期至k2上學期初見識過,不過一天通常只會2-3樣冇你地學校咁多

你小朋友是細b嗎?對剛4歳的小朋友小手肌發育未十分成熟抄寫太多的確是辛苦d, 反而認字方面冇咩問題。如果考慮轉校要留意新學校的程度和功課量,我的經驗是私幼程度大同小異,差別在於名私幼多收大b k2開學時就黎5嵗能力上相對高好多

引用:你小朋友是細b嗎?對剛4歳的小朋友小手肌發

原帖由 Ocean419 於 16-09-12 發表
你小朋友是細b嗎?對剛4歳的小朋友小手肌發育未十分成熟抄寫太多的確是辛苦d, 反而認字方面冇咩問題。如果 ...
係谷的,我以前都係咁點返比我小朋友寫。其實佢地K1已寫好多字,K1K2評估真係要溫,唔hea的。

引用:除左圖2寫英文生字外,其他我全部都在K1下

除左圖2寫英文生字外,其他我全部都在K1下學期至k2上學期初見識過,不過一天通常只會2-3樣冇你地學校咁多

...
通常都係兩三樣,我覺得變態嘅係寫英文單詞同埋要求4歲B學識人稱代詞

引用:你小朋友是細b嗎?對剛4歳的小朋友小手肌發

你小朋友是細b嗎?對剛4歳的小朋友小手肌發育未十分成熟抄寫太多的確是辛苦d, 反而認字方面冇咩問題。如果 ...
我B8月尾出世,想轉救世軍,放棄GF的確讓我覺得好可惜,但我諗自信心同性格嘅良性發展對小朋友更重要,冇咗佢個自信,咁細就係個種完不成功課嘅陰影成長,佢一世都唔會有信心,都會質疑自己唔得。

‹ 上一主題|下一主題