用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有這樣的女校嗎?
樓主: lhyxxx
go

有這樣的女校嗎? [複製鏈接]

引用:其實b1b-c可能仲谷,功課量更多

原帖由 mannewliv 於 16-09-26 發表
其實b1b-c可能仲谷,功課量更多
都有可能,其實我都諗唔出有邊間band1唔谷。其實間間課業都辛苦,不過b1b-c同學仔冇咁勁應該壓力少D.

lhyxxx 發表於 16-9-26 19:06
都有可能,其實我都諗唔出有邊間band1唔谷。其實間間課業都辛苦,不過b1b-c同學仔冇咁勁應該壓力少D.

...

除左同學仔無咁勁之外,d考試卷既問題應該都無咁勁。。。。。。

Wonderlady 發表於 16-9-24 07:06
明白,即係你小朋友小學已經兩邊讀,一邊local 香港小學,另一邊日文,她不會辛苦嗎?又中,普通話,英文, ...

請問可以介紹你講的日語學校嗎?

老實講, 我也想知香港那有B1中學唔忙 ????? 特別是上了高中???
又要唔忙B1, 又要近MTR, 又要女校, 又唔考DSE,
香港高中科程是為DSE而設........................

點解唔回日本讀書???? 又要讀香港課程又要讀日本課程?????

針那有兩頭利, 想清楚想STAY HK 定JP 重好啦 !

MSS有直屬小學, 外來生位好少

引用:+本帖最後由+subb+於+16-10-31+11:39+編輯+

原帖由 subb 於 16-10-31 發表

老實講, 我也想知香港那有B1中學唔忙 ????? 特別是上了高中??? ...
你好,你可能未睇清楚我之前既回覆... 我係預左會考DSE,而且唔會hea考;不過會分配時間精力預備日本大學入學試,因此為避免墊底和校內競爭太辛苦,想考慮B1b~c而不是B1a。以上係我初步構想。多謝過往各JM既提點。
至於提早隊我大女番日本,亦有JM提過。係大動作,我家暫時不考慮,原因是:
- 香港一般中小學質素其實比日本好。
- 日本既公立中小學其實無分band,只係簡單跟地址派,可惜外婆家附近既學校係棒球名校但學術麻麻。私立同國際國校都好遠,而且佢未有能力用日文考羸當地精英入去。
- 工作關係我家暫不考慮搬到東京,如此佢只能住在外家。冇我太太支援佢自己讀新課程單打獨鬥一定死。
- 相反佢留係香港由我教有信心成績保持b1a,而且我又識教番自己曾經讀過既野。

‹ 上一主題|下一主題