用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06選校策略
樓主: muicc
go

06選校策略 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 06選校策略

Tks, Muicc  

Hi Muicc

After doing some research, I have info as follows:

Lucky draw by EMB
La Salle
Maryknoll
YMT Catholic (Tung Kwun St)
MTCGPS (Hung Hom Bay)
YMT Catholic (new)
Heep Yun

Lucky draw by school
Ying Wa

Thanks,
自行收生 - 是點解??
與考直資小學有不同???
muicc 寫道:
[quote]
heiheikeikei 寫道:
各位媽媽.
小兒今年都係要玩大抽獎,
而我並不熟大抽獎遊戲規則
想請問
如朝聖拜妨(面試) 成功
是否無得玩大抽獎??

heiheikeikei
基本上,你如果參加自行收生/統一派位都係沒有面試的。除非你對統一派位結果唔滿意,咁就可以在round3叩門,睇下心儀的小學仲有無位剩,到時就可能要interview啦!
又或者,你一心考私小,成功與否,你仍可參加大抽獎。不過,如果你考直資小學而又成功,就要選擇放棄大抽獎了!明未? [/quote]

我都有同事住九龍城,佢話自己係(32 region),即協恩個網喎.
佢個女同我個女都係出年選小一,佢仲話唔要自己個網借我抽添!        (不過我都唔會咁做)
muicc 寫道:
[quote]
bighug 寫道:
請問41區那裡租較平

bighug
41區主要係九龍城,你可以去附近地產查詢,不過D樓盤唔會平得去邊(因為有市場嘛!) [/quote]

協恩係34網啊~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

sorry, I quote wrongly, she is Net 34.
cameo 寫道:
協恩係34網啊~

醒目開學勳章

muicc 寫道:
[quote]
OnHo 寫道:
jane 2000,

東頭邨係屬於黃大仙, 但美東邨好似係撥入41網!

另,
Mrssslui,

我現時實是住在元朗區, 但考慮搬出九龍, 住近私我媽咪多D!

乜小朋友在公屋無戶口也可以報外公外婆地址嗎?請查清楚呵!   [/quote]

有冇人知得唔得架

其實我個人認為撰擇那一間學校都要考慮好多因素, 好似我有D朋友花盡心思幫個仔入了喇沙, 每月用伍千幾元返補習班, 個仔成績都還可以, 但最後學校中學的收生制又話改, 都不知幾慘, 相反佢個女讀德望, 但就好好多, 因私校有自己的考學方法, 不用跟隨政府的考法及中學收生指引, 所以政府D制度千變萬化, 我都係會幫小朋友自己報私校.  

我剛去完陳守仁的簡介會, 佢地七月會再攪一次, 你打電話到學校留定位啦.
‹ 上一主題|下一主題