用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 浸大王錦輝中學
樓主: IHaveADream
go

浸大王錦輝中學   [複製鏈接]

sunflower2000 發表於6-10-1 09:04
公平D講, 龍校因100%全收自己小學部學生, 冇得擇優而取(仲要留住叻嘅小六生直升), 如果入8大資助學位有50% ...
Fair comment!! 但唔知點解啲人成日都無視學生成績好考去B1A, 而學校唔踢人走,但名氣亦未能吸纳尖子呢樣事實,但又expect學校入u率超高,如果唔係讀呢間就戆居咁的睇法,而無視學校的特質的睇法在我看來得啖笑。

呢個是今屆畢業是由開校小學G3 開始讀起,要攪清楚是學校冇西走過學生,學習差異難以避免,而家長一般家境中產,所以亦比較incline 去海外留學。

Doray 發表於 16-10-1 20:50
呢個是今年由小學G3 開始讀起,要攪清楚是學校冇西走過學生,學習差異難以避免,而家長一般家境中至產, ...

jupas undergraduate offer +自資學位+ 海外大學是over 68%

即是56.x%的jupas offer係學位,考得好好呀

多d公開這些資訊,等中意唱衰學校的人不能再造謠中傷!

mother904 發表於 16-10-2 09:39
jupas undergraduate offer +自資學位+ 海外大學是over 68%

即是56.x%的jupas offer係學位,考得好好呀 ...
對, 以我理解, 68%係: UGC degree + 自資degree + Oversea degree

但符合本地入大學條件(3322率)只係話比香港平均高23%, 今年香港日校3322率平均係42.2%(整體只有36.6%), 如果高23%只有53.14%, 應該JUPAS offer無可能高過呢個比例 (圖中亦見唔到).

綜合以上兩項資料, WKF應該約在B2B-B2A既水平

請問呢份資料有冇公開上網呢?

kat0318  #82 Doray已提供你想要的資料, 不贅了.  發表於 16-10-4 13:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2016入大學3322全港平均是36.6%

香港一年有七萬多人考文憑試,但當中僅約18%考到大學。近二十年來,政府資助的大學聯招(JUPAS)學士學額,一直維持約一萬三千個。2015有逾二萬四千名日校考生,達到「33222」升讀八大院校的最低門檻,故此競爭激烈,平均每兩名達標學生,就要爭一個學位。

透過聯招升學及升讀自資課程 如學士、副學士及高級文憑等學生,兩者加算起來,約是六成中學畢業生,就讀專上課程.

Wkf 呢類直資冇經中學派位收埋全港1/3好成績的學生,而且校長話佢地啲figure 唔似有啲學校咁,將一個學生有幾個degree offer 係手就加埋落去整高入u率,所以我唔知點解啲人成日都話間學校囉!

hkpapa852 發表於 16-10-2 10:23
對, 以我理解, 68%係: UGC degree + 自資degree + Oversea degree

但符合本地入大學條件(3322率)只係話比 ...
沒有,是校內newsletter, 只distribute 俾小學家長.

hkpaa852 發表於 16-10-2 10:23

但符合本地入大學條件(3322率)只係話比 ...
校長有講過68% 是一半local degree, 一半overseas degree,當然唔算話好好,但亦唔駛踩得咁盡.

Doray 發表於 16-10-2 10:59
沒有,是校內newsletter, 只distribute 俾小學家長.
我女中—,都有喎.相信中小學都有。另外,校長係知坊間有人點唱wkf的,我覺得即使校方高調post出黎,鍾意悪意攻擊嘅一様會有野講

Doray 發表於 16-10-2 11:06
校長有講過68% 是一半local degree, 一半overseas degree,當然唔算話好好,但亦唔駛踩得咁盡. ...
相信佢吾係悪意攻撃,佢一直都以入學數字幫學校分lev,真心希望多D人欣賞各校嘅努力.亂作野中傷學校另有其人

校長有講過68% 是一半local degree, 一半overseas degree,當然唔算話好好,但亦唔駛踩得咁盡. ...
WKF其實一直以來都有學生放棄jupas offer去海外升學,所以68﹪的一半如果是最後入讀的數字,jupas offer多過一半唔出奇

希望WKF可以一直進步落去

不過,我始終覺得學校應該增加透明度,資訊流通就會少左好多無謂測

如果係計全港整體平均36.6%,咁高23%亦只有4x%。如果3322率只有4x%,除非個班學生成績非常好,否則要有3x%升讀local degree既可能性唔係咁高。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Doray 發表於 16-10-2 10:59
如果校長肯放上校網便好了

mother904 發表於 16-10-2 11:43
WKF其實一直以來都有學生放棄jupas offer去海外升學,所以68﹪的一半如果是最後入讀的數字,jupas offer多 ...
正常計,JUPAS offer係唔會高過3322率。除非多數人選 JUPAS既AD/HD,咁先有可能。

hkpapa852 發表於 16-10-2 11:45
如果係計全港整體平均36.6%,咁高23%亦只有4x%。如果3322率只有4x%,除非個班學生成績非常好,否則要有3x% ...
36.6+23=59.6?

不過,我都明你既邏輯

都係嗰句,提高透明度,便大家都不用估估下,對學校同學生、家長都好

我覺得近十幾年湧現的一批新晉直資, 尤其是龍校, 都好努力同有自己特色, 家長及學生多了選擇, 亦帯黎了一番生氣, 畢竟歷史短, 收生質素亦不及一線英中, 好難又要馬兒好, 又要馬兒不吃草。大家比多D正能量, 多D鼓勵啦。

kat0318    發表於 16-10-4 13:31

回覆 idy926 的帖子

我明白,但所謂Statistic 唔係Apple to apple, 好容易誤導,之前講有啲學校一個人三個Offers 就當三,咁出嚟的Result 差好遠。所以as general reference ok, 但亦唔係冇盲點……

從统計角度計, 小學A有70%属Band 1(已屬很不錯)。中學A入8大率70%(也属非常好), 如小學A與中學A结龍, 即兩間咁有質素的學校结龍, 入8大也不過55%(假設30%Band 2, 3生最終亦有20%入8大, 70%x70%+30%x20%=55%

根據高年級家長資訊,入三大的數人頭已有26+,這一屆中六一班也不過是20多人,即已有一班入了三大

真係咁差?

mother904 發表於 16-10-2 12:00
36.6+23=59.6?

不過,我都明你既邏輯
問題係,高23%,係指 +23% 定係 x123% 呢?

mother904  ic,我沒有數學頭腦,呢類數真得唔識計,不過我明白你的意思  發表於 16-10-2 21:37

hkpapa852 發表於 16-10-2 11:48
正常計,JUPAS offer係唔會高過3322率。除非多數人選 JUPAS既AD/HD,咁先有可能。 ...
Jupas 的AD/HD 不用符合3322 ?
‹ 上一主題|下一主題