用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊到可以睇到浸大黃錦輝DSE 成績??
樓主: chrisbayon08
go

邊到可以睇到浸大黃錦輝DSE 成績??   [複製鏈接]

本土及海外各一半, 即本土学位34%?

即本土学位34%?

謝謝 aprilcpf 所提供的資料.

"The percentage of A-School students attaining the general admission requirement for JUPAS programmes is 23% higher than all-Hong Kong rate."

2016 DSE 考獲「3322」(中、英文3級;通識、數學2級)入讀本地大學的最低要求,佔整體考生36.6%。

WKF = 36.6% + 23% = 59.3%

以上理解合理嗎?
亨受和孩子的每一秒鐘!

牡丹 發表於 16-10-17 19:49
謝謝 aprilcpf 所提供的資料.

"The percentage of A-School students attaining the general admission r ...

我唯一疑問:

23% higher than all-Hong Kong rate. 到底係: 36.6% X 123% 定係 36.6% + 23%?

以數學角度去理解, 係咪應該係前者呢?

牡丹  同意你的說法. 謝謝你!  發表於 16-10-31 14:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-18 10:12
我唯一疑問:

23% higher than all-Hong Kong rate. 到底係: 36.6% X 123% 定係 36.6% + 23%?
應該係前者....HKR x (1 + 23%) ~~~

mcl203 發表於 16-10-18 10:14
應該係前者....HKR x (1 + 23%) ~~~

36.6% X 123% = ~45%
36.6% + 23% = 59.6%

兩者差~15%, 相差都好遠吓......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-18 10:20
36.6% X 123% = ~45%
36.6% + 23% = 59.6%

仲有呢一段都唔清楚...68% 係基於 ??....students or total students ?? ...68% 肯定大過 ~45% or 59.6% ~~~
3322 已經可以有undergraduate offer ??
Overseas Undergraduate 會唔太睇 3322 ??

" With the brilliant performance, over 68% of students received undergraduate programme offer by the eight ............................... "

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3356507&pid=43568315&fromuid=1443469

mcl203 發表於 16-10-18 10:29
仲有呢一段都唔清楚...68% 係基於 ??....students or total students ?? ...68% 肯定大過 ~45% or 59.6% ~ ...
咁佢果68%係講明:

UGC degree + SF degree + Oversea degree, 咁就算全級有68%都唔出奇, 只係3者比例, UGC degree應該會較低, 如果3322率只有45%, local degree應該未必有30%

hkpapa852 發表於 16-10-18 10:32
咁佢果68%係講明:

UGC degree + SF degree + Oversea degree, 咁就算全級有68%都唔出奇, 只係3者比例, UGC ...

咁係咪要假設 Overseas Undergraduate 會收 無3322既學生....仲係佔大比例....再加 Local 3322 已經入到Undergraduate

或係 HKR (1 + 23%) x 68% 會合理D ~~~

mcl203 發表於 16-10-18 10:40
咁係咪要假設 Overseas Undergraduate 會收 無3322既學生....仲係佔大比例....再加 Local 3322 已經入到Un ...
海外大學, 我一向認為發水成份可以好高

澳門大學同澳洲墨爾本大學都係海外大學, 但一個天一個地. 而且, 就算海外名大學基本上唔睇中文科, 所以就算中文科0級, 其它科成績好都可以入到.

引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-18+10:40+咁係

原帖由 hkpapa852 於 16-10-18 發表
海外大學, 我一向認為發水成份可以好高

澳門大學同澳洲墨爾本大學都係海外大學, 但一個天一個地. 而且, 就 ...
呢個係咪要假設 大比例學生係炒左中文,其他科要好,先大機會被海外大學,直入Undergraduate, 掹掹緊成績應機會細D瓜??

mcl203 發表於 16-10-18 10:51
呢個係咪要假設 大比例學生係炒左中文,其他科要好,先大機會被海外大學,直入Undergraduate, 掹掹緊成績應 ...
話說我朋友當年A-Level攞住6支槍都可以入到美國某大學讀degree學位

引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-18+10:51+呢個

話說我朋友當年A-Level攞住6支槍都可以入到美國某大學讀degree學位

咁都要假設有3X% 係俾1球D仔女去入D要求唔高既大學,點解唔揀海外重讀多1年搏好D呢??

mcl203 發表於 16-10-18 10:57
咁都要假設有3X% 係俾1球D仔女去入D要求唔高既大學,點解唔揀海外重讀多1年搏好口呢??

...
咁我唔認為3X%都係咁(成績極差但以錢入大學), 應該只佔極少數, 估計5%內.

其實入一些國內, 台灣, 歐美既二/三線大學, 成績唔需要好出色, 要求比SF Degree可能仲要低, 甚至只需有AD/HD既資格 (22222, 或者連中文都唔駛) 都入到.

引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-18+10:57+咁都

咁我唔認為3X%都係咁(成績極差但以錢入大學), 應該只佔極少數, 估計5%內.

其實入一些國內, 台灣, 歐美既二 ...
若引用大家既推算, 68% - 46%, 已經係有22% 無3322, 中間呢46% 有幾大比例係有幾好既DSE成績,去選擇海外升學了, 而放棄本地大學~~~

回覆:mcl203 的帖子

仲要假設 低%有3322既係入非學位課程, 否則成條數仲大D~~~

hkpapa852 發表於 16-10-18 11:02
唔好意思 hkpapa852, 間學校用 total number of 5**/5*/5/4..來分析, 因為我數學真係好 C 唔係好識睇, 以下呢間直資純以 DSE 成績來睇, 佢2016年 DSE 成績好唔好呢? 屬 B1C - B2A 嗎?

http://www.hlc.edu.hk/HLC_data/doc/campus_highlights/student_achievements/15-16/Statistics_of_HKDSE_(2016).pdf

hkpapa852 發表於 16-10-18 10:20
hkpapa852, 想再賜教, 觀塘福建中學 2016年 DSE 成縝如下, 係咪都唔錯呢? 純以DSE 成績睇, 係咪都屬 B1C - B2A 呢?

另外, 黃錦輝 / 李兆基 / 觀塘福建 呢三間直資, 以2016年 DSE 成縝排位, 應該係點呢?

多謝您先!

小時了了 發表於 16-10-18 14:52
hkpapa852, 想再賜教, 觀塘福建中學 2016年 DSE 成縝如下, 係咪都唔錯呢? 純以DSE 成績睇, 係咪都屬 B1C -  ...
如果你想睇其它中學既成績比較, 去呢兩個帖吧!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&extra=page%3D1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D2

小時了了  唔該晒  發表於 16-10-18 17:03

‹ 上一主題|下一主題