用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊到可以睇到浸大黃錦輝DSE 成績??
樓主: chrisbayon08
go

邊到可以睇到浸大黃錦輝DSE 成績??   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-10-19 14:19
小時了了:
你個女是想讀中國文學、中史、世史呢啲嗎?你覺得李兆基呢啲科既成績ok嗎?我見佢得兩三個考到4喳喎!

係呀, 係讀呢啲科啊! 我數學真係好喳架, 個表咁多一格格, 又5又4咁, 另外一啲又顯示高於全港%, 我唔係好識睇, 睇到我一頭霧水, 我都唔知好唔好喎

IloveJJ 發表於 16-10-19 15:06
我見佢只有:
中國文學2人
中國歷史4人
世史3人
取得4,無人取5/5*
咁成績好麻麻喳喎!
Best five當你中文5英文5數學4,加埋兩個選修4,都係得55444=22分,入大學都掹掹地。唔知我有無講錯?

"Best five當你中文5英文5數學4,加埋兩個選修4,都係得55444=22分,入大學都掹掹地。唔知我有無講錯?" ---- 其實呢, 我真係唔係好識分析及睇數據, 我數學真係C

根據呢個帖資料, 入大學最低要求 3322+2:
1) 李兆基 62.8% (全港 42%)

2) 黃錦輝: 36.6% X 123% = ~45% /  36.6% + 23% = 59.6% refer to 帖# 66 : "The percentage of A-School students attaining the general admission requirement for JUPAS programmes is 23% higher than all-Hong Kong rate."兩者差~15%, 相差都好遠吓......

68%係講明: UGC degree + SF degree + Oversea degree, 咁就算全級有68%都唔出奇, 只係3者比例, UGC degree應該會較低, 如果3322率只有45%, local degree應該未必有30%

refer to 帖# 59

“The percentage of A-School students attaining the general admission requirement forJUPAS programs is 23% higher than all-Hong Kong rate. The highest score obtained by our top student in the best six subjects is 39. Among the 18 subjects taken by our students, 15 subjects reach 90% passing rate, in which 9 achieve 100%. With the brilliant performance, over 68% of students received undergraduate program offer by the eight University Grants Committee funded universities, self-financed universities and overseas universities.”

如果正如呢個討論帖談論黃錦輝 2016年DSE 成績唔差, 仲話幾好tim, 又話數人頭有幾多幾多入到邊間邊間大學. 咁 李兆基  2016年DSE成績 %好似好過黃錦輝, 係咪呢? 但您卻講 "Best five當你中文5英文5數學4,加埋兩個選修4,都係得55444=22分李兆基入大學都掹掹地", 我成個腦好亂!!!

IloveJJ 發表於 16-10-20 13:57
3322+2係符合最低入大學要求喳喎,唔係真係入到大學喎!正如我哋當年14分可以升中六,但都好多人14分升唔到中六啦!
今年升大學人少,先話21分入到大學,咁5科都要平均4分先入到啦!而且如果間中學係理科好,咁理科入到,又唔等於文科入到喎!我見佢得2人中國文學,4人中史,3人西史得4,咁即係入到去,要最叻嗰兩個先可以响呢啲科取4?!

IloveJJ 好感激妳詳細解釋, 我明好多喇. 原來入大學唔係 3322+2, 原來係差唔多科科最少要 4架唔怪得之比較好啲嘅中學會公佈整體 4級以上嘅成績啦!

咁, 龍校大圍培僑好似好過黃錦輝喎!

2016年大圍培僑香港中學文憑試, 好似唔差喎 http://www.puikiucollege.edu.hk/file.aspx?clid=143&atid=2430&lan=1
各科整體達四級或以上的百分率(即科目平均優良率)為54%,遠高於全港平均水平。
11個科目其考獲四級或以上的學生人數超過50%。  
截至目前為止,有42%的畢業生透過大學聯招獲本地大學取錄,其中大部份同學修讀政府資助的學位課程
在透過大學聯招獲本地大學取錄修讀學位課程的畢業生當中,超過50% 入讀香港大學、香港中文大學及香港科技大學。
此外,本校再有學生獲英國牛津大學取錄。本校其中1名十一年級學生(2015-16年度)在 International Advanced Levels (IAL)考試中考獲佳績(3科A*及1科A),該同學將於本年9月入讀牛津大學的數學科學位課程。

回覆 小皮優 的帖子

都話識人係入面教話我知
‹ 上一主題|下一主題