用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一要罰企冇得小息
go

小一要罰企冇得小息 [複製鏈接]

小一開學個幾月來,聽到老師要小朋友罰企冇得小息(只是欠交一樣功課),真係另人擔心。。
吾想個學校環境係噤negative....
(二線津小)
   0    0    0    0

我唔係贊成老師咁做。

但既然已經讀了,唯有適應。

順便教育子女應有的責任。

基本上。

唯有做好自己,才讓人入不了位去糟質你。

香港的教育

回覆:小一要罰企冇得小息

第一次欠定已欠幾次,如覺得不合理,就跟學校反映吓。

santakit 發表於 16-10-15 23:11
小一開學個幾月來,聽到老師要小朋友罰企冇得小息(只是欠交一樣功課),真係另人擔心。。
吾想個學校環境係 ...

欠交功課系唔啱, 但用這方式罰剛升小一的學生,唔系咁合適, 始終仲細, 要正面教導欠交功課系唔啱。

樓主擔心很理解,咩小學都唔關事, 系老師問題。

粉紅虎 發表於 16-10-15 23:56
欠交功課系唔啱, 但用這方式罰剛升小一的學生,唔系咁合適, 始終仲細, 要正面教導欠交功課系唔啱。

樓 ...

多謝大家安慰。。我個心好吾舒服。。
應該是第一次欠交功課,我感覺是老師係吾係都罰左先,因為應該有其他學生都有罰。。
但我最吾開心吾係罰d咩,係學老師噤negative,
我覺得應該用鼓勵的方法motivate學生做好,吾係用罰來罰到佢怕先做好。
我讀的是二線津小,同學來自五湖四海,可能都有部分有d行為問題,但我都吾想見到有同學成日比人罰(聽過有學生一連兩個小息冇得放,即是直踩到lunch time..),有問題老師如可包容循循善誘,一次吾得講多次,講多次吾得講十次,我覺得人既心可以被溶化的,個小朋友見到老師噤好,自己都會自動自覺盡力做好吧…
我驚在噤既環境攪到冇motivation,冇creativity,避動, 怕事怕差, 擔心小朋友形成性格問題,一直延續去到青少年時期,到成人時性格已定,改吾到的了。。
我真係吾想噤樣讀六年。。

200904  抱抱,媽媽多安慰!如果老師改不到,也想想辦法自己轉學校。  發表於 16-10-17 15:10

santakit 發表於 16-10-16 00:22
多謝大家安慰。。我個心好吾舒服。。
應該是第一次欠交功課,我感覺是老師係吾係都罰左先,因為應該有其他 ...

小朋友近日放學反來,學老師的語氣同我講(佢pretend佢係老師,我係學生): " 同我做好晒d功課呀,邊個冇做我就罰架(惡惡地噤) "
我吾想噤樣囉…
小朋友又同我講 "呀×××(同學名),佢成日吾交功課架,老師罰佢冇得放兩個小息呀" 。。我吾想小朋友去標籤人地囉,我想佢有同理心,會諗下那個同學有咩需要,去諗下點樣幫助嗰個同學,有同情心地感受下別人的處境,如果是發身在自己身上會點,學下感同身受,諗下自己可以點幫人囉…但係佢而家好似學左去厭惡他人噤。。我係吾想囉
真係讀幼稚園噤耐都冇呢d,一上小一嗰個幾月就學到呢d野,真係好吾願意好擔心。。

我覺得這個算是輕罰,小懲大誡,讓小朋友知道欠交功課不是一件可以忽略的事。相信老師也會賞罰分明。一個小息大概只有15分鐘,不是很長的時間。當然我也理解家長擔心愛子深切。
我以前讀一線津小,雖然大部份同學都是乖孩子,卻樹大有枯枝。欠交功課的話老師不單止罰企整整一節課(35分鐘),還會罰午膳不能出課室和打電話給家長。我們也經常回家和父母說“誰不交功課/不帶書被罰”,卻也沒什麼大礙,我們還是一樣一起玩。如果我們看到老師仁慈不罵人的時候,我們還會佔便宜不交功課,反正也不會有懲罰。
太多愛心教育不是件好事,讓小孩子儘早明白什麼事老師不能容忍而去避免做那些事情。我以前的老師對欠交欠帶很嚴格,但是教學生做功課或是課後訓導可是很細心。
既來之,則安之。既然選擇了這間學校,如果被罰企,便當買個教訓,勸小朋友不要再犯,後果自己承擔。難不成每當遇到不如意的環境,我們要替孩子去改變嗎?倒不如讓孩子自己學會適應環境。何況這位老師可能只教一兩科,也不會跟著孩子六年這麼多。

oho1  exactly !  agree ! 愛若沒有是非、公義...只是溺愛!  發表於 16-10-17 14:43

1998Ruby1998 發表於 16-10-16 07:02
我覺得這個算是輕罰,小懲大誡,讓小朋友知道欠交功課不是一件可以忽略的事。相信老師也會賞罰分明。一個小 ...

我覺得家長同老師吾係個小朋友,好難真係感受到個小朋友既感受,切身處地響個小朋友角度感受下,比人噤罰係一個好大既impact,想像下自己孤身一人在一個新的環境,咩都吾識,做錯一件事就有人出來要罰你,真係好negative 。。想像下如你反大學第一日講d野比個professor笑,都會即刻吾敢講野吧。。。何況係啱啱上小一,點解吾比d心理準備小朋友呢? 比人罰個種impact感受好深(因為第一次),會記憶得好深,驚積積埋埋入左去潛意識,影響日後性格。。(灰.…)

flower9 發表於 16-10-16 09:14
針唔拮到肉唔知痛,我想樓主也是借個位舒發下,好明白你的感受,可惜現實環境係咁......我都好無奈,唯有睇 ...

多謝您。。我都明現在只可以'辛'。。

flower9    發表於 16-10-16 09:19

回覆 santakit 的帖子

當年小一九月彌撒日,我被代課老師拿走了手冊被班主任覺得我為了不被責罰而撒謊,小五的時候被班主任認定我偷了她的筆,記大過和見家長。中一的時候被老師污衊我破壞課室的燈而將操行降至B-,數學老師更因為我不懂的題目太多而當眾撕爛我的作業本,至今所有我都歷歷在目。但是我父母完全沒有投訴或是什麼,同學也沒對我怎麼,沒有討厭排擠我,我也沒有討厭數學或是那個老師。我每年的成績表 Remark 還是:Active and Cheerful。今年我自己一人去英國讀大學,什麼事都要自己處理,還因為我漏交了 Ethic Form (我沒有收過此表,也沒有指示叫我遞交) 被 Professor 當眾取笑了我罰了我站在 Department 門口掛著名牌 “I will not hand in Ethnic Form late again”。我讀英文系,根本沒有來至香港甚至亞洲的學生,可是我現在和同學混得挺熟,我和她們也沒把此事掛在心上,Professor 沒有特別對我怎麼,前幾日誇獎我論文寫得不錯,也肯教我,同學還會主動約我去圖書館。在這些情況下我也是沒有準備過啊,我倒覺得不算很 negative。小風浪都經不起,日後怎麼辦呢?我倒覺得回首一看,12 年的蒼疤,經歷了反而讓我對人生有另一番體會。我雖然剛成年,Professor 已經說我比普遍的 18 歲年輕人成熟得多。
現在才十月,孩子還只是一年級,日子漫長,為什麼不再看看才下定論?有些老師喜歡一開始便殺雞儆猴,罵人毫不保留,有些老師細心溫柔,儘管有多錯也不會罵學生。問問孩子是否每一個老師都是這樣子,他和其他同學有沒有不和被罰的同學一起玩耍。性格不只是受一個人影響,而那位老師只是他生命中一年的過客,只要專心上課,交齊功課,老師自然不會責罰。

oho1  Bingo !   發表於 16-10-17 14:52

罰冇小息其實好小事。

我女以前嗰班成日全班只因一少撮人曳罰全班冇小息,冇嘢食至多可去廁所。

我自己聽完算數。

有時孩子冇我地想像中咁脆弱,放輕鬆點。

1998Ruby1998 發表於 16-10-16 09:41
回覆 santakit 的帖子

當年小一九月彌撒日,我被代課老師拿走了手冊被班主任覺得我為了不被責罰而撒謊,小 ...

你好叻哦!
但你噤細,所以吾太明我嘅苦惱,小朋友可以好似你噤叻就好囉,向左好嗰邊,但一個人既性格特質,可以向兩邊發展,可以向好嗰邊,亦可以向壞嗰邊,我諗係會吾自知既亦都不是噤控制到,我驚噤既環境吾知佢大大下變左咩樣麻。。。
而且又要反工,放工要跟小朋友功課,而家發覺仲要做consultation 要將佢收到既negative訊息用positive既訊息襟反 ,好似對抗緊一舊負能量噤,驚真係又攰效果又吾好,又同學校好似理念吾同,點家校合作呢? 真係吾知點好。。但心底裡真係吾認同學校嗰套麻。。

IloveJJ 發表於 16-10-16 10:24
細路仔,尤其是男仔,邊會咁易溶化呀!你火滾到熔佢都未溶呀!

有啲細路,係要罰先得架,罰無小息好小事 ...

哈哈哈…噤又係
但我見到我鬧佢時,佢係個好似個腦停左噤,我諗鬧同罰吾係大刺激到大腦思考,我prefer講道理。。

現小朋友不像之前D,較脆弱,要留意有否有異!小朋友忍去廁所及飲水,對身體冇益,冇交冇做寫手冊便可,不明還要罸企?罰企完又寫手冊,又回家被家長駡!真不知現今小學興罰企?

‹ 上一主題|下一主題