用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一要罰企冇得小息
樓主: santakit
go

小一要罰企冇得小息 [複製鏈接]

我亞仔學校簽欠交就ok,
要欠交十次先警告一次
因為有時派漏功課, 和同學仔掉轉左,
太多因素影響小朋友欠交

mch411 發表於 16-10-18 08:56
我亞仔學校簽欠交就ok,
要欠交十次先警告一次
因為有時派漏功課, 和同學仔掉轉左,

十分同意!
另,樓主,明白你的!既然老師選擇用呢個方法,咁鼓勵孩子的角色,你要take多D!

引用:小一開學個幾月來,聽到老師要小朋友罰企冇

原帖由 santakit 於 16-10-15 發表
小一開學個幾月來,聽到老師要小朋友罰企冇得小息(只是欠交一樣功課),真係另人擔心。。
吾想個學校環境係 ...
超舊式教育!

siden 發表於 16-10-16 12:56
我同你諗法一樣。

其實我老公係果啲,仔女被罰第一件事就話老師嚴厲果種人。
最慘係, 阿女同組有幾個多口既, 成日嘈, 雖然阿女乖, 但全組都要罰。咁我只好安慰阿女, 忍忍下, 好快就調位了。

引用:回覆+santakit+的帖子 當年小一九月彌撒日

原帖由 1998Ruby1998 於 16-10-16 發表
回覆 santakit 的帖子

當年小一九月彌撒日,我被代課老師拿走了手冊被班主任覺得我為了不被責罰而撒謊,小 ...
想問當年你係學校受到老師種種對待,回家後你父母係點處理?係責罵?還是同你傾?

回覆 hayleyhoho 的帖子

我父親高中前一向不管我學業,所有沒有反應。媽媽當然是先入為主,覺得是我惹起事端,所以罵了我整個星期。我媽媽是60 年代出生,教育方式與現今的不同,我長大了自己想通了,也不怪她。

我仔都試過小息罸企...  佢話被班長習名喎。又話昨天老師講, 從今開始, 欠xx 就要小息罸企... 欠一樣就罸一個小息, 唉 !!!!  我無話仔呀, 只叫佢小心執書包同做功課咋。

santakit 發表於 16-10-16 00:22
多謝大家安慰。。我個心好吾舒服。。
應該是第一次欠交功課,我感覺是老師係吾係都罰左先,因為應該有其他 ...

唔識教既老師,唉。轉校

回覆樓主:

多謝大家既回應!

我好小接觸其他家長,吾知道原而家小一是這樣的,原來罰企冇小息呢d係噤普遍的,我仲以為教育處已經ban左吾比罰企添。。但我似中覺得噤教大outdate了。。我以前聽下talk呀d講者呀。。d learning center d老師呀,都冇聽過要罰來罰去的。。。所以我完全有d驚訝個都師噤對d學生。。

可能是普通津小,d老師年紀大d, 佢噤多年來做開都係噤啦。。而且噤最方便快捷啦。。而且都是反分工。。

我都明白要適應及自己做d野neutualize 反d 吾好既effect... 但又要我傷腦筋了。。都吾明點解竟然係噤。。只好努力啦!

回覆樓主:

罰小息咁小事都唔得,究竟要點教先得
我認同要鼓勵小朋友
但功課就係功課,責任就係責任
鼓勵應該係佢做之前,唔係無做之後
唔通佢大個做錯野,係鼓勵佢做好?
獎罰應該要分明,只獎唔罰,長此落去仲點教
從另一角度泥睇,呢d唔係罰,係拎走佢想要ge野,教育心理學都係教要咁做。

除非事前無講話無做會罰,或者老師係有情緒咁做,有用說話人生攻擊小朋友,係針對人,咁就唔可以接受

careysum  好認同  發表於 16-11-5 22:12

santakit 發表於 16-10-16 08:55
我覺得家長同老師吾係個小朋友,好難真係感受到個小朋友既感受,切身處地響個小朋友角度感受下,比人噤罰 ...
為人父母咁灰,諗得咁負面,小朋友唔灰都難啦!點解唔掉轉講:你真叻,返左幾個月先第一次比老師罰,我細個9月就中獎啦!我地一齊守住呢關,晚晚細心D檢查功課,贏老師,等佢揾唔到機會罰你,好唔好?控制唔到外在因素,就要調整自己心態去適應社會。第日出來做事,邊個會講夠10次講到你明?唔講都要自己主動醒目,慢半拍都比老闆鬧,到時又灰呀,佢唔頋我感受呀⋯⋯痛苦既只有自己,痛苦既根源係父母自小當自己係嬌弱既小花。

careysum  講得好  發表於 16-11-5 22:13

abinayams 發表於 16-11-5 18:20
為人父母咁灰,諗得咁負面,小朋友唔灰都難啦!點解唔掉轉講:你真叻,返左幾個月先第一次比老師罰,我細個 ...

明白你的道理,我都發覺原來好多家長都有類似你的睇法,似乎都有大家的道理,否則吾會噤多人認同。

噤講吧,如果我可以比個提意學校,我希望有"罰"的同時,學校係可以有方法另d交齊功課的學生有高度的滿足感,另學生日日都好期待交齊功課嗰種良好感覺就好了。用呢種感覺擊來drive學生。 (吾希望反學是感到戰戰兢兢,交齊就鬆口氣的感覺。。)

其實我都盡量比d happy感覺佢,成日講話好期待默書,好想試下自己識吾識d字噤。。
但吾好意思, 我覺得比人罰吾多吾小都會灰啦, 只是我們由細到大被教育到襟住d"灰" 咋嗎麻,好多時d動力都吾係來自正面力量,而是負面力量,不過大家都明白外在要act positively所以都還好。。.

santakit 發表於 16-11-5 23:18
明白你的道理,我都發覺原來好多家長都有類似你的睇法,似乎都有大家的道理,否則吾會噤多人認同。

噤講 ...

功課做得好就話鼓勵姐
交齊都要鼓勵?!
呢樣係責任泥wor!
長此落去,小朋友點培養責任感?
同埋個個交齊,老師一日要讚30幾次wor
又咁講,如果日日都比人讚,讚ge作用亦隨之而失去,個個都麻目哂啦。反正個個都讚日日都讚,有咩咁值得希罕同快樂?
除非係sen,交齊同做好本身係好大挑戰,或者家庭背景影響令佢好難做好,否則我唔認同做齊都要鼓勵。
如果一個正正常常ge小朋友,要做齊功課有幾困難啊?大家都係咁做架啦。
最多家長覺得功課量太多,就同學校反映下,不過如果只得你小朋友覺得多,其他人又做到,就要諗下係咪學校唔適合你個小朋友。

其實我覺得罰冇小息係最少的懲罰, 我女學校欠交, 罰小息去某個課室做番當日欠交的功課. 我唔覺得佢同佢D 同學會有咩bad feeling 或童年陰影. 我女小一時, 頭幾次欠交, 都是因為我, 唔係我唔記得簽名, 就係我幫佢執書包時, 執起左份功課, 我的錯令佢被罰, 我當時仲唔開心, 但大人同細路都要學習同明白, 錯就要認, 唯有提醒自己同小朋友, 以後多加留意.  

‹ 上一主題|下一主題