用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 K3 出去上數學堂好怪獸咩
樓主: irisw
go

K3 出去上數學堂好怪獸咩   [複製鏈接]

回覆 irisw 的帖子

我小朋友K2開始讀, 我主要係覺得裡面有d內容可以訓練logical thinking, 對小朋友好, 絕對唔係諗住應付小學課程.

只睇K3學數學,我唔認同樓主係怪獸。
過來人經驗,仔仔讀Happy school,平日功課15-20分鐘已完成,而我check功課係只會望下係咪做晒,什至唔check。但我仔K2已開始參加學校的奧數班。
其實數學唔只係加減乘除計算,我仔初學奧數時,係學寫1-100,數單雙數,咩叫雙位數,咩叫3位數,3個數字可以組成最大的數值,及至數圖型,數有幾多條邊,建立點綫面概念。
有時唔係話家長唔識,而係我地唔係專科,唔知道可以教呢d野。我個仔學數學,無功課,無操練,而家佢自己愛上數學,得閒會自己做數。

一D都唔怪獸... 所謂各有前因... 自己知自己事就得...

我個小朋友(K1)去EYE LEVEL讀PLAY MATH, 有個家長話"嘩! 咁細個就要佢嚟補習....", 我心諗, 關你蛋治!?

irisw 發表於 16-10-28 13:42
阿女happy school,數感差,自己教佢又唔係好明,所以去上下數學堂,都比人話怪獸,過份緊張,自問都唔係催 ...

做自己認為合適的事便可,做什麼事身邊總有人認同有人不認同。意見可照聽,但你始終是最了解你小朋友的人。

怪唔怪獸無方法可以介定到,我似我咁,阿仔升小派左最尾志願學校,叩左十幾間都唔收,從申唔係我仔有什麼學習問題,而係面試的確好現實,間間揀精英,除非你識人。到現在我比仔學野,身邊都有人話我谷個仔,(其實我唔認為自己谷)但大家背後故事唔同,有人小學已有可聯繫的中學,我仔無,所以我要更加努力,加上我覺得我仔係有能力可以應付到的,所以我都要學懂盡量唔理身邊既閒言閒語。

我仔都有學. 我當然覺得唔怪獸,

而我要仔出去學原因為: 我要佢上堂同係希望佢理解何為學生責任, 何為功課.
現在佢好快完成功課, 亦有玩樂時間.
.....之前學數CENTER叫仔參加比賽, 我一口拒絕了, 因為我目的唔係要佢參加比賽

出去學數學大多係操數, 但數學係要理解, 唔係純操數...所以在空閒時可問D生活應用數學題.

最緊要知道自己做緊乜,有時小朋友遇到學習問題,那怕佷簡單,佢唔明就唔明,能夠推開那度門,就有另一番景象。親身經驗,數學尖子,理解除數直式計算有困難,都花很多時間才能令佢理解。

係,你真係好怪獸我個女而家一年班都無補習,這麼快就補習會領小朋友失去學習興趣,再者坊間補習社對一個K3補習成效及方法我都有懷疑

回覆 irisw 的帖子

現在好多K2都已經去上英文數學班, 不奇怪呀。我都想去, 但欠時間和金錢吧。

irisw 發表於 16-10-28 13:42
阿女happy school,數感差,自己教佢又唔係好明,所以去上下數學堂,都比人話怪獸,過份緊張,自問都唔係催 ...

都幾怪

唔好理人點諗, 自己認為有需要就去做。我大女K2時已發現數學唔掂,教數手指都教到嘔血, 到K3下學期已經要有小一適應課程,更加唔知點算....最後出去補習, 人地有方法同好多活動教材令佢易明D.

呢個係外判文化現象, 好難話怪獸與否, 家長可以自己判斷.  

其實, 去到中學甚至高小, 家長有啲野跟唔到, 所以孩子要補習一啲都唔奇.  有啲專業範疇例如樂器, 家長想教亦教唔到, 亦都要請專人教.

個人就好享受自己親手培育孩子, 和孩子一同經歷和成長的過程.  教識個女踏單車, 佢真係幾年都記得.  唔想將呢個感覺送俾人.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

視乎家長心態啦,如果只為起跑線、考小學⋯有啲怪獸囉

回覆:K3 出去上數學堂好怪獸咩

吾奇怪,我都俾囡K2暑假后開始學數學,自問數感超级差,怕她似我。所以,甘早比她學,宜家她最鍾意數學有自信。物有所值!宜家升小一無學了。

覺得只要你唔係罵佢, 佢又鐘意上既, 就唔怪獸....

喊晒口話唔上都要迫佢上嗰D 先係....

我囡都係k3,學咗eye level數個幾月,諗住學埋呢幾堂就停,打算自己教番。之前一直主力放喺親子閱讀上,冇時間理埋數,又搵唔到適合教材,C6又唔理,一直拖。最近覺得都係自己嚟算了,因為感覺centre D題目都係狂操,進度十分緩慢,感覺$200/45mins好唔抵

唔怪獸。如果小一去面試直私,就明白點解k2-3要出去上數學堂。

引用:唔好理人點諗,+自己認為有需要就去做。我大

原帖由 fanny0139 於 16-11-01 發表
唔好理人點諗, 自己認為有需要就去做。我大女K2時已發現數學唔掂,教數手指都教到嘔血, 到K3下學期已經要有 ...
呢句真,人地係有方法教數學,易明又有趣

‹ 上一主題|下一主題