用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 K3 出去上數學堂好怪獸咩
樓主: irisw
go

K3 出去上數學堂好怪獸咩   [複製鏈接]

回覆:K3 出去上數學堂好怪獸咩

如果已考到小一,可以唔洗補,小朋友自有他的學習階段,我記得幾年前我出過 post 爺爺叫我仔 K3 背X數表,我重概嘆谷谷文化傳染到當年對我讀書不理又不干擾的爸爸。到小二仔仔都未背到足,我諗緊有冇攪錯,但都唔太擔心,因佢重應付到學校測驗,而且算高分。到而家小三,我已經無諗到佢會唔識 X 數,佢心智到嗰個階段就明咗。回想吓,當年如果因跟大隊去補去助吓長,我結果會很不同嗎?佢計數叻到計數機快又點? 同樣時間,點解我唔用多啲時間俾佢看吓圖書認字,佢又開心我又高興。重點係唔洗日日為推個少少進度而爭吵,雞犬不靈。某程度上,我認為高中純數唔係人人應付到,有啲人思路根本唔啱讀,即叫條魚爬樹,要向其他科發展。

引用:成日講happy,+幼稚園只是吃玩瞓才怪獸 上到

原帖由 s.andp 於 16-11-04 發表
成日講happy, 幼稚園只是吃玩瞓才怪獸
上到小學就知道自挖墳墓
其實冇乜純happy家長掛?如果要繼續喺香港讀書,就要適應遊戲規則啦,幾冇學術要求嘅家長都要幫小朋友培養好嘅行為同學習習慣,咁有咗前者,其實讀書都唔會差得去邊(有特殊教育需要除外)

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+16-11-04+發表成日

原帖由 jestella 於 16-11-05 發表
其實冇乜純happy家長掛?如果要繼續喺香港讀書,就要適應遊戲規則啦,幾冇學術要求嘅家長都要幫小朋友培養 ...
良好學習態度,呢個就係重點。唔使為推個小小推度同人鬥快,一年學二年,二年學定三年。其實終點一樣,中途中三揀科,中六 DSE. 中二你唔會叫佢學定中三數,DSE 唔會叫佢學定大學數,而且到時青春期佢都唔會聽你講。語文除外,我覺得聽講的語文由4至12歲多接觸較好。

MrBeast 發表於 16-10-30 21:07
若為ham接小學課程,我也會選擇加強語文和理解能力,因為好多時是解題有困難。考小一無奈就要谷谷,要以生 ...

同意
‹ 上一主題|下一主題