用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘福建中學
樓主: 2023
go

官塘福建中學   [複製鏈接]

回覆 小時了了 的帖子

你說得對。抽鄧顯好過福建糸傳統學校,校規好嚴,但校風幾好,如果小學讀活動教學,就吾好報喇,其實每間band 1 都是學術形,玩運動嘅好多學術麻麻,學術得運動又吾惦,一定系谷學科假啦

anna59 發表於 16-11-1 14:20
回覆 小時了了 的帖子

你說得對。抽鄧顯好過福建糸傳統學校,校規好嚴,但校風幾好,如果小學讀活動教學, ...
其實就算係運動成績出色而術成績又好既學校, 學生都係靠自己多, 學校既支援, 通常都..... 心照吧!

全港兩方面都真係有投入較多資源去兼顧既, 恐怕只有體藝一間.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

糸呀,所以體藝中學都吾容易入假,其實好多學校,到最尾,未又系睇成績

回覆 hkpapa852 的帖子

其實,我希望搵的學校,係好似小時了了所講那樣。
不過,我希望搵官準而唔係直資。因已有B1C聯系中學backup,所以希望在自行試一試其他學校。

但自知B1B-B1C(仲要希望Keep到和弱區轉強區,保得住B1C)在自行時,你所說的B1A中學是很難會成功。

所以想問問有沒有B1C中學係唔「谷」的呢?其實我也有考慮B1C-B2A的學校。

因聯系中學好似幾谷下。

樓主,Sorry,離題

我女讀緊順天中一, 學校密集式默書, test, quiz...但阿女讀得開心的, 佢成日話學校老師個個都好好人, 好關心佢地

各位家長:
你好!
小女9月入讀福中,請問在那裡可買到二手課本?
謝!

anna59 發表於 16-10-31 20:29
回覆 bobbob 的帖子

你說得對,英文吾算好深,只要英文好,可以應付,但中文難度好高,好多人吾合格,仲要 ...

中文及格率100%,厲害!

2023 發表於 16-10-29 14:56
大家有冇評語

我鄰居正在就讀福中,非常乖巧,父母說過學校成績不錯,校風純樸。

有朋友讀緊,讀書壓力都幾大。
佢年年都招國內勁嘅學生插班,校內嘅競爭幾烈。

校風就真係一水水。
有中一生未開學上bridging course時已追女仔。朋友係禮小讀,覺得禮小更純,不過上到中學暴風期,同小學比未必好實際

zanezane 發表於 17-6-27 08:18
有朋友讀緊,讀書壓力都幾大。
佢年年都招國內勁嘅學生插班,校內嘅競爭幾烈。
國內勁嘅學生真係可以好勁,所以分析福中(其實培僑都係)唔可以話就咁睇DSE成績,需要將啲國內學霸、本地學渣分開睇。

cherrieshum 發表於 17-6-26 21:47
我鄰居正在就讀福中,非常乖巧,父母說過學校成績不錯,校風純樸。
如果講校風,福中整體又唔會差,當然個別超乖、超曳既間間學校都有。

cherrieshum 發表於 17-6-26 21:40

原來中文合格率100%叫勁?前幾日去油蔴地循道中學聽講座,中英合格率都100%

babywoman 發表於 17-6-27 09:34
原來中文合格率100%叫勁?前幾日去油蔴地循道中學聽講座,中英合格率都100%
...
唔同BANDING既學校,又唔可以直接比較嘅。

游泳係D1組,個池有起跳,家長席居高臨下幾正。
學術據聞唔錯,但係似乎與同區聖言有距離,其實佢直資係唔係真係要交學費,定象徵式交少少,聖言官津唔駛交學費喎。

回覆 王家爸爸 的帖子

有人跟唔上跳船,d位佢地收左國內嘅勁人。有48網中文小學嘅同學入到佢好唔習慣,因為有唔少學生一開波小息就用英文溝通。

試卷好早就偏向考深,佔嘅分數都幾高,適應期比較短。

zanezane 發表於 17-6-27 12:33
回覆 王家爸爸 的帖子

有人跟唔上跳船,d位佢地收左國內嘅勁人。有48網中文小學嘅同學入到佢好唔習慣,因 ...
跟唔上係因為中文跟唔上,國內嘅人中文勁好多。

zanezane 發表於 17-6-27 12:33
回覆 王家爸爸 的帖子

有人跟唔上跳船,d位佢地收左國內嘅勁人。有48網中文小學嘅同學入到佢好唔習慣,因 ...
小息同學用英文溝通,我估係神話故事,聽下就算。講真,你去DBS、QC睇下,超級傳統名校都無同學小息用英文溝通。

無知人 發表於 17-6-27 11:05
游泳係D1組,個池有起跳,家長席居高臨下幾正。
學術據聞唔錯,但係似乎與同區聖言有距離,其實佢直資係唔 ...
佢哋都學咗DBS,係其他學校搵游水叻既人。

王家爸爸 發表於 17-6-27 09:52
唔同BANDING既學校,又唔可以直接比較嘅。
循道同福中, 水平唔係差好遠啫!

雖然成績係循道好D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cherrieshum 發表於 17-6-26 21:40
合格只係2級

係香港要升讀 local degree, 中文要達3級
‹ 上一主題|下一主題