用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你心目中的超谷小學是?
樓主: AnnieSammy
go

你心目中的超谷小學是?   [複製鏈接]

Felix223 發表於 16-11-7 19:12

係真。同學度緊同姨㽒女補習,不過當然父母諗住大抽獎博入 ...

仲有,學校功課量不多,也有保底加強班,相比其他名校,已經唔算谷。
當然,小朋友適應之後應該會更快同深,但小一呢兩個月,就真係稱唔上谷了

回覆樓主:

其實睇番St. Mary's 中學今年有約75%同學 DSE英文成績5級或以上, 唔係細細個開始操好難有magic (因為一條龍直上). 中唔中意或適唔適應呢套就係家長要考慮嘅.

我唔係用家,只是照常理推斷。

Happy_J 發表於 16-11-7 19:09
係咪真用家?
開學教1-10以內數數、加減,英文A-Z,最深就係中文。
有默書、小測,但小測唔計分,for 預習 ...

咁已經淺過同區私小多多聲

AnnieSammy 發表於 16-10-31 10:23
基湾係我心中排頭五位的,不過,唔識用家,但聽親都冇次係好,只係一個字……谷
...

C6三十年前已經是用家佢話嗰時已經係堅深,教快一年...

係真。同學度緊同姨㽒女補習,不過當然父母諗住大抽獎博入 ...
所以經常強調knowing what u r getting urself into. 咪淨睇ek神童過案,到到發現跟不上才追就難上加難

Are u talking about st Mary or good hope?

Ling2014 發表於 16-11-8 07:54
Are u talking about st Mary or good hope?

前者是講緊St Mary 另一段是Good Hope, 我只是以近日所知作分享,不過對唔同的人可能有唔同睇法,只是想說明自己想子女考入此類學校,就算是幸運抽獎或考入,父母要之前一定要為子女做好凖備先。

kvvvcheung 發表於 16-11-7 17:55
請問瑪神同新大天算超谷學校嗎?謝謝大家
瑪神算不算谷見人見志:英數教快半年,中文有校本課程(即是深一些),每年兩測兩考,中英默書通常隔星期一次,會有機會同一星期同時出現。英,數有小測,唔計分,功課每天六,七樣左右,連改正。請自行判斷。我的小朋友讀happy school,K3未默過書、串過字和只懂10以內加數,也算跟得上。

wu_ho_yan 發表於 16-11-2 22:12
本人是高主教家長,阿仔今年小一,其實功課唔多,又有功課堂,中數常都可以接受,唯獨英文教快半年,而且要 ...

我仔今年小二, 舊年一開學都面對過追英文的問題, 雖然我仔睇英文書多過中文十倍以上, 但因為幼稚園無學過 grammar, 我仔係連大細階都會錯到一塌胡塗的,  而學校一開始就要求寫句子, 要啱文法,  佢當然係勁錯, 相信同級好多小朋友都係咁, 你唔好比自己同小朋友咁大壓力。

我自己係屋企跟進教番, 半年左右就追番, 但始終我英文比較屎, 所以後來比佢出去上堂, 減少我教佢而產生的磨擦...

英文追番, 今年, 反而擔心佢中文唔多掂 (因為睇得中文書太少), 好在數學常識無教快教深, 所以都叫做有時間專注係語文方面..

cmchang0927 發表於 16-11-7 18:52
回覆 宏心 的帖子

小學如果出卷係大部分讀到那些,好多時會咁。朋友個仔在東區津小精英班,級ㄧ(平均分99. ...
即係94-5分都要考第尾. 真係人都癲

neko1234 發表於 16-11-8 12:02
我仔今年小二, 舊年一開學都面對過追英文的問題, 雖然我仔睇英文書多過中文十倍以上, 但因為幼稚園無學過  ...

neko1234,你好,請問你覺得高主教是否教淺考深?謝謝。

neko1234  不是, 測考和平日做的工作紙差不多  發表於 16-11-9 11:05
天助自助者,  別再怨天尤人

AnnieSammy 發表於 16-11-9 00:06
st mary 個制度真好好,因為大抽獎乜野人都有,但屆屆都出精英,捱喥上去就 掂
...

唔明你既推論邏輯❓!

依你所言,大陸個制度都好好,因為期期福布斯,有好多超級富豪上榜,捱到上去就掂❓

AnnieSammy 發表於 16-11-9 00:06
st mary 個制度真好好,因為大抽獎乜野人都有,但屆屆都出精英,捱喥上去就 掂
...

不過家長為仔女選擇得名校,必須攪清楚自己有沒有能力配合(不是指經濟),時間分配、心機、功課程度各種。程度唔達標嗰D,學校唔會叮走,不過相信學生「長期」太辛苦時,都會自動轉校。

回覆 retriever 的帖子

"親友細路讀出名happy程度唔高小學。"

可唔可以知道係邊間happy小學呀?

twlo 發表於 16-11-8 08:52
瑪神算不算谷見人見志:英數教快半年,中文有校本課程(即是深一些),每年兩測兩考,中英默書通常隔星期一次 ...

謝謝分享,很詳盡呢
正在想好唔好試呢間自行

回覆 Felix223 的帖子

其實係呀,鄰居個女讀St Mary,佢抽到好開心,有心理準備要付出,所以無咩怨言。但佢話除少數日子,每日放工後的大部份時間,都係睇個女的功課和溫書。

Felix223    發表於 16-11-11 11:29

‹ 上一主題|下一主題