用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你心目中的超谷小學是?
樓主: AnnieSammy
go

你心目中的超谷小學是?   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 16-10-31 10:42
小朋友能力高咗,就一定要教快??其實呢啲係乜野理由呀??能力正常而非超強果啲咪好慘囉??? ...
又或者咁諗:既然入學時已有小一程度,why not

Felix223  agree.  發表於 16-10-31 12:16

mimi222shi 發表於 16-10-31 10:51
唔認同學校理念根本唔需要報,任何一間也是。
認同理念和knowing what u getting urself into 是兩回事,我身邊有幾個個案都underestimate 左讀sfa的難度

AnnieSammy 發表於 16-10-31 11:07
对,其實咩叫谷,功課量,難度,測默次數,深淺……好個人,因人而已,冇話对與錯
不過,在想得幾多前先要 ...
有時真是唔親身體驗過唔會知道答案,interestingly, 家中有長輩之前講過:hey, 捱過初初個兩三年就得。事實上大人細路習慣了模式和位置後,佢又好似真是冇講錯wor

Felix223    發表於 16-10-31 12:33

Felix223 發表於 16-10-31 12:26
除了合理念, 家長報子女讀得呢間, 真的預咗要額外進補去配合.

imagine 十居其九家長都是有期望,殺入50強(我隨口up的)升頂級中學,問題只是補完end up什麼位置。

AnnieSammy 發表於 16-10-31 21:08
呢啲學校有樣好,升中派位不閃縮,大大方方你睇。 你看看佢 website 便一清二楚結果去边樹,頂多 band 2c ...
之前看過一分享,自稱sfa生,入了b1尾b2頭,名例前茅,話好感激學校,佢咁講我咁聽。

monkeydiary 發表於 16-10-31 19:04
agree, 好過hea慣左,想谷都谷唔起
雖然我都相信成功是要苦幹,但童年時谷學業是否一個好的段練方法,im not so sure,最好就好似港同壯元咁,得閒有時間可以睇下劇

Yanamami 發表於 16-11-1 07:32
个底打得好,私校尾尾果班入1C/2B校都入U. 當年APS畢業ChiChiPaPa囡就係經典例子~當然孩子既持續努力係必須 ...
絕對冇質疑個故事真實性,只是可能背後好多枝折未必會看到。所以我都話at some pt, 家長和小朋友會settle down to佢地位置,之後能否番身,就要看eq 了

Jane1983 發表於 16-11-1 19:52
所以要睇父母功力,你話「谷」,但佢地幫小朋友在學習中搵到趣味和成功感的。 ...
有些情況是小朋友達標而得到父母讚賞,但一旦跌watt就麻煩,另外看過一文章話以目標為主的方法,小朋友r more likely to cheat in exams.

Felix223 發表於 16-11-7 19:12

係真。同學度緊同姨㽒女補習,不過當然父母諗住大抽獎博入 ...
所以經常強調knowing what u r getting urself into. 咪淨睇ek神童過案,到到發現跟不上才追就難上加難
‹ 上一主題|下一主題