用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你心目中的超谷小學是?
樓主: AnnieSammy
go

你心目中的超谷小學是?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-10-31 15:22
其實我覺得問題係, 中學部有冇一早講清楚升中要求?

係咪真係得~50%達到升中要求, 定係有好多人達到升中要 ...

你嘅疑問,要用家先答到...但有樣嘢我可以講係,以前德小小一面試只考吓畫公仔、答問卷相對簡單嘅嘢。近兩年已加入學術元素,似係想選D有番咁上下學術底子的學生。

AnnieSammy 發表於 16-10-31 15:45
我唸冇,我知道好幾間小學唔會俾你知小朋友的成績情況,連呈分試分卷也不會回給你,目的係令你在資訊空間 ...
所以我一向提醒家長, 唔好諗住入咗一條龍直資/私立中小學, 就一定可以好安心升中.

因為直資/私立中學部, 有權可以隨時搬籠門.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

港島區我覺得係新丶舊機

SingMom  舊基灣好好多  發表於 16-11-1 22:39

請問邊間傳統名校唔谷?請指教

MrBeast 發表於 16-10-31 12:31
有時真是唔親身體驗過唔會知道答案,interestingly, 家中有長輩之前講過:hey, 捱過初初個兩三年就得。事實 ...

真實SFA家長,囝囝已六年級,同我傾偈,佢叫我千祈唔好比囡入讀,要㨂寧㨂另兩間;因將生活所有時間都放在學習所得來的成績,其實不太值得。

佢哋家長群比較過,SFA確實三間中最多功課最time demanding

AnnieSammy 發表於 16-10-31 14:19
中! 我也想談談德望,用家朋友說七十分收电話温声提示; 放工急腳回家看功課及温習…………这是基本,仲要 ...

同埋佢哋年年重組班,小朋友都唔覺咩人走左,高招!

daisylhn 發表於 16-10-31 16:06
真實SFA家長,囝囝已六年級,同我傾偈,佢叫我千祈唔好比囡入讀,要㨂寧㨂另兩間;因將生活所有時間都放在 ...
其實ChiChiPaPa都有講過, 細仔係官小就讀, 亦遠表大女係APS時多自己時間用

所以, 唔理SFA, APS呢D學校係咪谷, 需要花在學業/學校活動上既時間, 一定比係官津小學多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

請問即是什麼意思, 可否再講多一些 ?  謝謝     

德小好重視小朋友的英文底子。

daisylhn 發表於 16-10-31 16:06
真實SFA家長,囝囝已六年級,同我傾偈,佢叫我千祈唔好比囡入讀,要㨂寧㨂另兩間;因將生活所有時間都放在 ...

如果連日常功課都覺得吃力,唔讀都係明智。

bobo101^*^ 發表於 16-10-31 10:48
呢間80分要見家長。小息唔係玩, 叫午息活動, 即放小息要拿樂器/乒乓球/羽球球地操練...。當年我就係想去見 ...

係咪一定要學樂器個間?

回覆 snow228 的帖子

讀有band one中學的名校,收到番50-75%直升果d,家長唔係一定要做全級top 10%,接受小朋友考中間的話,其實會讀得輕鬆dd。

miujoey 發表於 16-10-31 16:17
回覆 hkpapa852 的帖子

請問即是什麼意思, 可否再講多一些 ?  謝謝
又係去番一個問題: 谷代表什麼?

如果谷係指學生需要花較多時間去投入學業/學校活動上? 定係只係功課多? 定係測考深? .......

國家 發表於 16-10-31 16:20
德小好重視小朋友的英文底子。
小一面試要全英對答, 小學係全面英文教學(除咗中文科)既學校點會唔重視英文?

happyshirley 發表於 16-10-31 15:54
港島區我覺得係新丶舊機

我都聽過。反而港島區的直資 / 私校好似不是太谷,對嗎?
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-31 16:56
我都聽過。反而港島區的直資 / 私校好似不是太谷,對嗎?
港島最個間, 可能係蘇淅, 其餘算係比較谷既, 仲有聖心, St Paul Convent

bobbob  仲有高主教  發表於 16-10-31 19:06

hkpapa852 發表於 16-10-31 16:51
又係去番一個問題: 谷代表什麼?

如果谷係指學生需要花較多時間去投入學業/學校活動上? 定係只係功課多? 定 ...
家長如果想谷, 咁咪自己預咗同樣付出時間去陪小朋友一同受, 但不是每個小朋友都谷得ma !

Felix223 發表於 16-10-31 16:58
家長如果想谷, 咁咪自己預咗同樣付出時間去陪小朋友一同受, 但不是每個小朋友都谷得ma !
...
話說某直資男校, 連PTA家長都規定要參加課外活動, 咁又算唔算谷?

LODAVID  呢D我一定唔報考  發表於 16-10-31 17:28

引用:Quote:Mrs.Luckycat+發表於+16-10-31+16:56

原帖由 hkpapa852 於 16-10-31 發表
港島最個間, 可能係蘇淅, 其餘算係比較谷既, 仲有聖心, St Paul Convent
之前聽聞高主教都好辛苦,唔知呢一兩年點

‹ 上一主題|下一主題