用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯中學 中一入學講座
樓主: kksjennifer
go

伊利沙伯中學 中一入學講座   [複製鏈接]

回覆樓主:

乜自行官津,可以落筆測試架咩?定係心算?

bb815 發表於 16-12-20 02:51
中學面試係要考呢D奧数題嗎?如沒學過咪冇行?吾係自我介紹,朗讀文章,看圖作故事,時事討論這些嗎? ...
因為伊利沙伯中學唔係中學囉  

小鹿揀學校 發表於 16-12-19 13:26
呢條在面試出可以接受是代數題,高小至初中有教代數X + Y = 1004X + 2Y = 250Y = ?  BTW,是不是每間學校面 ...

以我所知,今年教局多咗條新例,所有自行階段嘅interview,除咗唔可以考筆試之外,仲唔可以用ipad之類嘅工具來考學生。

optman88 發表於 16-12-20 03:14
乜自行官津,可以落筆測試架咩?定係心算?

其實唔可以,今年好似出咗新例,用電子產品考都唔得。

每日媽媽 發表於 16-12-20 19:52
以我所知,今年教局多咗條新例,所有自行階段嘅interview,除咗唔可以考筆試之外,仲唔可以用ipad之類嘅工 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3388869&extra=page%3D9

但係今年HY面試有用ipad !?

小鹿揀學校 發表於 16-12-20 20:40
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3388869&extra=page%3D9

但係今年HY面試有用i ...

直資應該唔包含在內。

我以一個job interviewer既角度去睇出呢類所謂"奧數"題目考學生既問題. 通常出呢類題目或一啲無標準答案既open-ended question其實主要係考interviewee既思路及應對能力. 呢類"奧數"題目有標準答案, 同學如能答中答案當然係錦上添花.  如同學能表現出願意嘗試作答既態度, 對題目既理解, 能冷靜地表達出佢思考既方向, 解題既步驟, 就算未能答啱答案, 都總比唔願嘗試, 一聽題目就話唔識答既同學優勝吧.  一條題目就巳經可以分出一眾學力水平差唔多既同學既應對難題既態度, 理解及表達能力, 思路及邏輯推理能力等.
至於題目深淺, 就樓上所舉既例子, 如同學有學過代數, 一般情況下就算無學過奧數都應該識解. (我讀書年代無奧數, 數學水平超普通, n年無計過代數都識解)

作為官立中學, 相信伊中應該會喺符合教育局規定下出題考學生吧.  再者, 會出類似題目考學生既學校應該都有唔少吧.  聽聞即使小學如DGJS都能喺無出筆試題目既情況下分出一眾幼稚園考生既學力水平.  SPCC都有問學生點樣沖阿華田, 點分生熟蝦呢類基本上表面上考common sense, 錦上添花答埋其背後既科學理論既題目吧.

RelaxHippo 發表於 16-12-20 21:40
我以一個job interviewer既角度去睇出呢類所謂"奧數"題目考學生既問題. 通常出呢類題目或一啲無標準答案既o ...

但現實是………面試數學只有答對或答錯,分析推理卓越是沒有分的!!!!!

舉個例….

面試數學考你 1+3+5+7+…………+95+97+99 = ?

5分題目!

一個學過奧數的考生,

10秒時間就可以答出是 50x50=2500

5!

慳番好多時間用黎答其餘問題

On the other hand,一個冇學過奧數的考生,

10秒時間去思考個pattern 特色

再用30秒時間去思考怎樣去 approach個答案

再用10秒時間去find out 總共有50個數

再用10秒時間去決定這50個數既平均數到底是 49 or 50 or 51

在緊張壓力下,決定這50個數既平均數是 49….

50X49 = 2450

! 0!

唔會因為你分析推理好就比番 1, 2, 3 分你

你看這樣考法,到底是考思路及應對能力,還是考死記公式?

我都覺得學校唔應該考學生奧數,因為小學根本唔會特別去教,用奧數去考核學生只為揀一小部份尖子,對其他學生唔公平

YDLFATHER  認同! 有啲尖子都未必學過奧數  發表於 16-12-21 20:34

IloveJJ 發表於 16-12-21 10:57
你又點知學校係用咁既方法嚟俾分呢?

口試口講答案,一係對一係錯,take all or nothing

唔同筆試要列式,有列式分

IloveJJ 發表於 16-12-21 13:30
答啱5分,答錯但有合理解釋4分,答錯但無解釋3分,唔答2分…咁呢?

出得呢d神題目既都係神校

睇睇下面條link

其中有句 “協恩面試數學題是否兩分鐘完成30?”

in成千幾人,流水作業式

老師 in 到人都癲,仲咁有閒情逸致同你攪 "答啱5分,答錯但有合理解釋4分,答錯但無解釋3分,唔答2分"  ???

IloveJJ 發表於 16-12-21 14:44
我唔係話贊成唔贊成。不過,我仔當年考小學,發現大部分學校考既都係超出正常幼稚園課程既野(我仔當然考唔 ...
坦白講,直資學校考神題目,我無話可說,但如果我讀普通學校,靠自己努力入到band 1個pool,諗住正正常常考返D津校官校,你自行無端端考我奧數,我小學又無學過,又無錢响出面補奧數,講真....其實真係有點兒那個

YDLFATHER  認同  發表於 16-12-21 20:39

不過有家長話呢條係四年級嘅方程,唔係奧數⋯⋯我真係唔識呀

Eat_Sleep_Play 發表於 16-12-21 15:32
不過有家長話呢條係四年級嘅方程,唔係奧數⋯⋯我唔知呀,其實我數學好差 ...
我都無接觸過奧數, 忘記大部份中學數學, 我係咁解題既:
let x be the no. of ducks, then (100-x) be the no. of pigs

2x + 4(100-x) = 250 legs
2x + 400 - 4x = 250
4x - 2x = 400 - 250
2x = 150
x = 75

Thus, the no. of ducks is 75.

咁樣既題目, 究竟係咪一個無學過奧數既小六學生都可以喺一般情況下答到, 還是一定要學過奧數呢, 呢個要麻煩其他會員指教了.  另外, 是否學校話到明係問奧數題, 又或是樓主你聽完例題後認為係奧數?  有無其他去過簡介會既會員能confirm一下?  

其實學校舉得呢個例題, 咁真正既問題既程度應該相差無幾. 如果只係學過一般小六數學既學生都應該可以答到, 咁呢個程度既問題都可以接受吧.  我認為即使學生能即時答啱答案, 若我係interviewer, 我一定會追問佢點樣解到呢個答案, 步驟係點, 從而考佢既思維同表達能力. 答啱答案唔係第一重點, 從對答既過程了解interviewee面對難題既態度, 思考方法, 同表達能力先可以反映到一個人既解難能力及學習能力既potential.

YDLFATHER  呢種考法其實根本考唔出學生既思考力  發表於 16-12-21 20:46

RelaxHippo 發表於 16-12-21 16:17
我都無接觸過奧數, 忘記大部份中學數學, 我係咁解題既:
let x be the no. of ducks, then (100-x) be the n ...
Revised

小鹿揀學校 發表於 16-12-19 13:26
呢條在面試出可以接受是代數題,高小至初中有教代數X + Y = 1004X + 2Y = 250Y = ?  BTW,是不是每間學校面 ...

其實,呢條問題唔係咁難。我啱啱比我仔仔做,用心算,好快就估算到出黎,佢啱啱今年升中。佢話其實只要代入數字,估算 2-3 似就 okay 了。

校長應該都係想搵專心啲嘅人啫。

optman88 發表於 16-12-22 09:10

其實,呢條問題唔係咁難。我啱啱比我仔仔做,用心算,好 ...

所以話自行出呢條可以接受囉

4X + 2Y = 250

X + Y = 100 >> 4X + 4Y = 400

Therefore, 2Y = 150

Y=75

但我只是奇怪個校長咁大反應,要叫人立刻抄低答對果個小朋友資料咁誇張,那位小朋友只是學過奧數而已

‹ 上一主題|下一主題