用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你哋會點選擇----編班試&畢業禮 ...
go

你哋會點選擇----編班試&畢業禮 [複製鏈接]

你哋會點選擇----編班試&畢業禮

小兒的小學編班試正正與幼兒園的畢業禮撞正日子時間,兩者只可選其一.問過兩邊都無得改,小學方面叫我自己行量,若真的不能去都可以..........但又很怕後果唔知把我個仔放去邊一班...........
但畢業禮........人生第一個畢業禮...........無可能唔去!!!!

若是你們會點選擇????

我自己就最終選咗畢業禮,唔想個仔人生少咗啲嘢.........

Re: 你

[quote]
hinhei 寫道:

我自己就最終選

醒目開學勳章

Re: 你哋會點選擇----編班試&畢業禮

緊係畢業禮啦!

好彩都有人支持我諗法,本來決定咗都無乜嘢!但今日同個仔同學其他家長講開,兩個都話會選編班試,話重要啲,驚個仔被編去一啲差的班度..........搞到我今日個心成日諗住..........有無擇錯!!

Thx 你們的支持!!我而加安心啲啦!!

唔去編班試, 總會有一班收個仔讀書, 就算係最差o個班又點? 小一只係個起步, 有乜所謂??! 成績唔係取決於讀咩班, "萬一"真係去左最差一班也未嘗唔好, 起碼學校一定用d方法(eg. tutorial class) 去另o個班學生快d進步, 可能對小朋友更好.

但係唔去畢業禮就永遠都唔可以搵番個幼稚園畢業禮, 呢件話哂都係個小朋友既"人生大事"o麻!

係囉係囉~~~~~~
我就係睇吓有無人好似"個兩條友"咁話唔去畢業禮!!!!!

醒目開學勳章

當然係去畢業禮啦,仲駛諗?

hinhei,

"個兩條友"過後就會追悔莫及, 到時仔女問番佢地畢業禮既野, 佢一定無言以對, 連相到冇張, 真係慘!

support your  decision
didima

Agree!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

我都讚成去畢業禮,幾開心呀!幼稚園畢業喎!

小一都要考編班試?
唔駛咁早就標籤呀?
通常小三至小四至分精英班架,于xx原來咁傳統架!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

hinhei,

Agreed with other moms, 我 will choose 畢業禮

I have a similar problem as you, my girl's schol will hold a 小一家長會 (家長+kid to attend) which crash with my girl's 畢業 picnic  :-|  :-| So, we have to go to the 小一家長會 in the morning & go to the picnic in the pm, perhaps only has 2 to 3 hrs for the picnic jar   :-|  :-|

Xanthe 寫道:
當然係去畢業禮啦,仲駛諗?
[img align=right]http://hk.geocities.com/winky9905/pp13.gif[/img]

我都支持畢業禮呀,,,,
我覺得佢地細細個點會care自己第時讀邊一班喎,而且有家長都講得好啱,即使入到所謂最差o個班亦唔代表miss左d乜啫,等小朋友可以開開心心咁o係畢業禮完成佢o既"幼稚園生涯",不可不去呢,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

一定去畢業禮 ......

編班 ..... 真係可以不理, 你註了冊, 佢就一定俾你去讀 ...

我支持你既決定    

[quote]
cameo 寫道:
我都支持畢業禮呀,,,,
我覺得佢地細細個點會care自己第時讀邊一班喎,而且有家長都講得好

梗係去畢業禮啦,人生的一個美好回憶,落空了將來必後悔.
而且,我唔相信一個分班試就可以介定來自唔同幼稚園小朋
友的高低,有本事的話,應靠自己的實力,明年入精英班.
[img align=right]http://www.uploadimages.net/[/img]
該用戶已被刪除

好多謝各位支持!!!
今日成家同細仔慶祝生日時,再問了三個姑奶和仔的表姐......佢哋居然全都話去編班試...........搞到我個心好唔舒服..............
後終於知道三姑奶識得一個老師係勒戌生教(兩間小學本是一間,只是上下午分開全日制所以分校),我立即叫佢問問有關老師..........
結果就係于良發係無精英班的,分班試只是balance返學生的水平,咁我都安心啲!本來真係小數聽多數講要放棄畢業禮,好唔開心!不過咁樣就真係very good啦!起碼知道唔去分班試都唔係咁大影響呀!!!
佢哋個個唔明點解我咁注重個畢業禮,最奇怪就係兒童心理工作者的表姐都居然說分班試重要些,她們也說著要向前看哦!!
幸現在問了有關老師,我才放下心頭大石呢!
這可能是神幫我解答問題吧!!hehehheheheh

May I know which primary schools have 編班試?

Are they private / DSS school or government subsidy schools?

Is that common??

‹ 上一主題|下一主題