用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa和wkf
樓主: chieco
go

sfa和wkf   [複製鏈接]

tiggerMaMa 發表於 16-11-21 16:06
佢本身鍾唔鍾意睇書?定學校會有方法令小朋友鍾意左睇書呢?

我做書僮自小陪讀,佢好快鍾意左睇書,之後學校當然會推廣閱讀風氣啦,eg WKF無萬聖節活動,取而代之嘅係一個名為演活書中人活動,小朋友當日可扮成書中角色,攞埋本書返學校show & tell齊齊分享,果日攞正牌扮野(但吾可以扮鬼),老師都玩埋一份,都幾好玩㗎,Li d都係希望小朋友鍾意睇書,等佢有自行閱讀能力,咁我就功成身退

idy926 發表於 16-11-21 16:19
我做書僮自小陪讀,佢好快鍾意左睇書,之後學校當然會推廣閱讀風氣啦,eg WKF無萬聖節活動,取而 ...

其實我都係書僮,不過佢鍾意聽我讀,未係好會自己拎書嚟睇,唔知大啲或者上左小學會唔會好啲

idy926 發表於 16-11-21 15:44
我都没打算亞女出國讀,但我又不太擔心DSE,中學D測驗都真係好緊湊吓,亞女暫時仲幾努力.....

我覺得自小 ...
多謝你回覆,我阿女語文能力好,亦好鍾意睇書。一般人會將佢放落"谷得"的類別。但數理腦筋就差小小,亦不是每事問的小朋友,所以經常在想佢呢類適合傳統學校定係用活動教學黎幫佢learn how to learn

tiggerMaMa 發表於 16-11-21 16:23
其實我都係書僮,不過佢鍾意聽我讀,未係好會自己拎書嚟睇,唔知大啲或者上左小學會唔會好啲
...
你嘅書僮角色好重要㗎,加油,吾會白費嘅

回覆 牛仔小怡 的帖子

鍾意睇書去邊間都好呀,希望你小朋友配到最啱嘅學校

idy926 發表於 16-11-21 17:41
回覆 牛仔小怡 的帖子

鍾意睇書去邊間都好呀,希望你小朋友配到最啱嘅學校
多謝你的祝褔呀.. 呢個遊戲實在不好玩.. 希望快D完啦..

idy926 發表於 16-11-21 17:39
你嘅書僮角色好重要㗎,加油,吾會白費嘅

謝謝你呀
‹ 上一主題|下一主題