用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撒小學 CHAT ROOM
樓主: AmyWonglo
go

聖羅撒小學 CHAT ROOM [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學 CHAT ROOM

各位好
我有意幫個女報聖羅撒小學,
我想知校車經唔經將軍澳呢?

St Rose校車連上水粉嶺都有線, 當然有土瓜灣同將軍澳!

土瓜灣cover 北帝衔, 偉恆昌, 靠背壟道....
將軍澳cover 廣明苑, 新都城, 將軍澳中心......

每年再按該区小朋友上落點再排時間.  

以前我女幼稚園時只有1個 我個area, 都一樣接送.  

轉白藍色, 咁奇怪?  Pink 係校色, 出外運動比賽都係著Pink PE uniform, not blue.   

唔好意思, 我重未收到信呀, 唔通寄失左?
你地邊日收到信?
寄失左怎麼辦?

Hi,
My girl is now in K2 of St. Rose and I want her to go St. Rose Primary very much.
Don't you know how many Kindergarden student can go to the Primary school?
Are you old girls so that your daughters can add marks.

Wendyray :cry:
該用戶已被刪除

my daughter also in 1D.

wankwok 寫道:
my daughter also in 1D.

咦~~咁我地個女同班囉~
不過我都唔係太睇得明白d校服,例如佢有運動衫,運動褲,但好似又另有一套係"運動套裝"????
不過我都會幫金倫買呀,因我女4年幼稚園買佢d校服都覺得ok~如果當日家長日唔趕就買埋囉,時間太趕就第時先去佢門市買了.....
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

多謝大家幫手
希望張來有機會和大家做同學 :
-D    

I  also want to know the teaching language in English & Putoghua .

sos888
Daisy媽咪 寫道:
好似parent day 個日會度埋身 !
想問下 : st.rose 上英文堂時係咪用全英文教既呢 ? 佢地既英文堂係咪比其他小學多d既呢 ?

看見封信指運動衫轉了藍白色真有點不高興,小女孩穿粉紅色真的不錯,加上沒有幾多間學校校服是粉紅色這麼漂亮。雖然校服漂不漂亮與讀書沒有關係,但很少改校服式樣會愈改愈差的,覺得很奇怪。還一收到結果便告訴女兒有粉紅色校服穿。
"運動套裝"我想是拉錬外套配長褲套裝,現在很多學校都有。我都會幫金倫買。

再看清楚份通告,除了運動衫外,校褸也轉了深藍色絨褸,原本好像是夾綿中褸,都幾好看的,轉款轉成最普通的款色了,沒有原來的有特色了。     

醒目開學勳章

我都鍾意夾綿褸,好似幼稚園件粉紅夾綿校褸,唔知幾靚.

我地可唔可以要求用舊款架?

我想當然不可以, 我聽講只是高年級同學可以不用改新款. 不過到買校服時再算.

我睇番d 通告, 話每個星期五都會放2:15分, 有冇人知係咪改左呀 ?

剛上學校網頁看到新款的運動衫褲,比想像中較為好。尢其套運動套裝幾Okay.

'剛上學校網頁看到新款的運動衫褲,比想像中較為好。尢其套運動套裝幾Okay'   
Agree,  不過都係以前果套靚d !  舊生都只可以著多一年舊uniform.    有d唔明以前夏/冬都要著長褲, 而家就全年都要著短褲, 咪好凍 !

逢星期五都係提早放學架,一向係咁 !  校車會早d !

係囉,,,我都睇到唔多明白...
之前就冬夏都要著長褲,,而家就係唔係都短褲???
咁唔改好過la......
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我都覺得新款的運動衫褲,比想像中較為好, 如果冬天就一定要著運動套裝.

同埋呢,,,你地有冇留意呀?
佢咪俾左兩間做校服公司資料o既,我見金錀就夏天著線外套,但一間就係風褸.......
我上過佢校網睇,個女仔著o既應該係金錀那一種,但係咪風褸比較少人揀呢??不過我又覺得風褸好似會靚d咁,,,hehehehe

我妹妹的女兒正就讀聖羅撒幼稚園,極度希望她的女兒能入 讀小學部•她說幼稚園套運動服才真正不好看。校服式樣如何事少,最緊要學校教得好,套衫改成怎樣她都能接受。她是超級聖羅撒擁躉,知道我個女兒入聖羅撒,她比我高興十倍。她告訴我據聞署理校長應正式成為校長了,銳意令學校更好。
‹ 上一主題|下一主題