用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 黃大仙嘉諾撒小學定聖母小學好
go

黃大仙嘉諾撒小學定聖母小學好 [複製鏈接]

黃大仙嘉諾撒小學定聖母小學好

小女獲派黃大仙嘉諾撒小學,但預留

醒目開學勳章

Re: 黃大仙嘉諾撒小學定聖母小學好

嘉諾撒小學係黃大仙都算幾好咖!

MOCHAI,

聽聞2間都OK, 但我本人就對聖母有好感多啲.
BTW, 你的小朋友是由聖母幼稚園直升小學OR自己APPLY.
我本人今天9月將要為小朋友選小學, 由于對大抽獎冇信心都準備報定私校為后備, 可否分享你怎麼入到聖母.
THANK YOU VERY MUCH.

FISHMA,

我的女兒由聖母幼稚園直升聖母小學,
嘉諾撒是派位第一志願, 所以難於決擇!
請問你小朋友派了什麼學校?
Thank you.

Mochai

黃大仙嘉諾撒我個朋友個仔讀緊,有d老師會’祺’視成績差既學生,而且佢2個星期前個小朋友(10歲),返學時轉堂後同一日,唔見左2本課本,家長即時第2日跟進,起初老師一口就話個小朋友唔小心唔見左,大佬呀!而家係學校唔見,都唔係咁呀,我咪叫佢同學校社工講囉,老師先至跟進,不過最後都搵唔到本數學書,老師仲要一定要買過,話仲有好多未教,唔係呀--當時5月中,佢地今個星期都exam,你話個先生想點..       
[img align=right]http://hk.geocities.com/winky9905/pp13.gif[/img]

聖母好些,有聖母英中,校風不錯
小豬小豬肥o者o者,吃飽就睡呼嚧嚧

mochai,
你同我情況一樣,同樣是黃大仙嘉諾撒及聖母小學,我都是難於取捨,不過我已於上週在聖母小學交九月學費及雜費,不過仍未做校服,你呢?

小女都是派到黃大仙嘉諾撤小一,但對這間學校一無所知,請問這學校的校風、程度、學生的品行、老師對學生的態度、或其他有關學校的資料。
你是學生家長,相信對於這學校會了解多些,可否比D意見

Mochai:

Hi, 小女亦係聖母幼稚園學生,但在統一派位時亦派到第一志願"藍田循道衞理小學",我同老公亦想咗好耐,我無再交聖母小學學費,你呢?我諗就算想返轉頭,亦唔難。

Chris

Chris:
Hi,我是Mochai,我在聖母都交左學費,但到現在都係未決定。
其實籃田循道是一間好學校,你決定左就好喇,但係點解你話想返回聖母都唔難呢?
我到現在都未了解黃大仙嘉諾撤小學的情形,因為收不到料,所以做不到決定。希望能夠有黃大仙嘉諾撤小學的家長可以比D意見。多謝!

Mochai
我在此借ching1212地方回覆

Mochai,
我都是一直未收到料可以了解此學校,只知以前是下午校,上午校已搬去新蒲崗,不過我信相我會於棄此校而選聖母,因聖母有英中,而黃大仙嘉諾撒沒聯校中學,到時有要煩.
還有是最重要有其他家長話老師會針對一些成績唔好的學生,學校應是有教無類,如果老師有如此態度,可想此校校風好到哪裡?

Mochai

How much did you need to pay 留位費?

alauct:
HI,我是Mochai。
留位費5OO元在O5年1O月已經收左,今次再交191O元,合共241O元。
包括:學費145O元十什費96O元(什費是部費、映印費,手冊、冷氣費等)=241O元

未包括書費96O元,校服。

Mochai
借ching1212地方回覆                                                            

大妹妹:
我是Mochai,我交左學費喇,但都未做校服,因為到現在都是心大心細,有D家長話黃大仙嘉諾撤好,但有什麼好,又講唔出。點算呢!
我想如果收唔到料,就讀聖母吧!

借ching1212地方回覆  大妹妹           

Mochai

Mochai :

其實我都好難決定,因為我重有一個細仔,今年讀K1,所以要考慮,如果我得一個女,我諗我會讀聖母。我現在會比小女讀一年藍田循道衞理,如果唔好,再求番聖母。

樹熊媽媽:
您好!小女今年9月都是入讀嘉諾撤黃大仙,您可否以家長的身份講一些你對嘉諾撤的看法,例如:校風、師資、學生品行、或者你的竟見。等我可以了解多一些黃大仙嘉諾撤。多謝!

Mochai,
其實我都是未做校服,我與你都是同一版本,其他家長只是話好,但並沒指出是哪方面好? 但就派位方面嘉諾撒舊校比新校稍為遜色,好像頭八名才入聖家.
你囡囡是聖母幼稚園上午班還是下午班?我囡囡是K3A,唔知會否曾同一班?

醒目開學勳章 王國長老

我同事個女讀緊聖母, 都真係幾多功課下架
我仲記得有次放一日假(孫中山壽辰之類), 學校俾左十四樣功課! 仲有其中一樣係類似日記, 題目係"如何善用孫中山壽辰假期", 本來我同事應承左同婆婆一齊去海洋公園, 結果就係...小朋友一路喊一路做功課lor!

大妹妹:
Hi,我是Mochai,小女是下午K3D,唔同班。
K3D班有2個小朋友派到舊嘉諾撤,小女是其中一個,同班的同學派位都不太理想,所以有大部份同學都升讀聖母小學。
                                                                Mochai覆

Mochai,
原來都有很多聖母幼稚園小朋友升讀聖母小學.
‹ 上一主題|下一主題