用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 黃大仙嘉諾撒小學定聖母小學好
樓主: mochai
go

黃大仙嘉諾撒小學定聖母小學好 [複製鏈接]

Re: 黃大仙嘉諾撒小學定聖母小學好

其實我都唔知有無揀錯,我老公就想佢讀藍田循道衞理,我就心大心細,我見有小朋友讀聖母小學,平均分有八十幾都考尾幾,佢媽咪係全職家庭主婦,每日都跟功課,而我係一個在職媽咪,仲要輪更,無太多時間,小女亦係一個貪玩小朋友,温書一定要我陪讀,所以我驚讀聖母會追唔上,先決定讀藍田循道衞理。

各位我有無揀錯呢?

請問如果小朋友非聖母幼稚園的畢業生是否有機會入聖母小學呢?機會有幾大呢?唔該

chunyinmarcoma:
其實聖母每年都招小一外生,聽其他家長說,只要打電話到小學部問使知道。聖母小學電話232O1OO1。
好像只要看K3成績表,如果有位便打電話通知你交費用,不用考試或面試。

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 我同事都係咁講, 佢話:
1. 學校係唔公開派form既, 要寄信去拎, 如果學校覺得你qualify, 就會寄俾你, 否則, 就直頭話"多謝你既興趣...."
2. 將form連學生portfolio一齊寄去, 唔會再有interview or test, 收既話, 就會通知你

錯!
是頭20名入聖家
頭10名入聖mary1!

you see
http://www.cpswts.edu.hk/content.htm

你點知ar?
我5覺

各家長,請恕我直言,我細個就係讀呢間嘉諾撒既下年班(即而家黃大仙分校),一個字:差。老師偏心、你成績好咪做風紀、有乜獎都實分個比你羅(如書法比賽明明個個學生寫得好求其都有個亞軍或季軍)、我成績唔係話差,但個老師因小事(默書標點寫得太大),紐我耳仔之如重打開對門,罰我去門後面企個成堂。當時一年級,大家同學年紀小唔知太多時,見到老師罰我咪以為我真係咁洩,唔同我玩tim a。小五六已有同學吸煙(不過老實講,好睇你群邊班同學),功課量多但課程淺。不過,後來我五同六年級個老師錫我(其實係好彩偏心選中我..keke,佢試過一巴打落去d男仔度)。我相信,佢出名係因為其他嘉諾撒名校帶起。不過,隔左咁多年,而家老師都唔可見用physical abuse,同好多我時代個批既老師已經無係度教啦。所以,我都唔太清楚而家係店。但打死我都唔會送我個女入返去讀。

不過,雖然我無讀過其上午校,但有好多補習既同學都係讀上午校)即現新蒲崗校,以前做過佢地既pass exam paper,佢地既程度係高d,但當然比起聖家同聖瑪利個d重差好多,但佢地話老師好好(儘管佢地唔係優才生個班),全級頭4名女仔入St mary's,跟住個全級4-8名入聖家。但我睇過佢地website,入到此兩校既學生又唔止呢數喎。
下年班就頭二十名入聖家。但Overall派位來睇係上午校派得好d呢。
做人至緊要開開心心 :-D

3 月11日聖母 有開放日, 有興趣可去了解下 :

Date : 11/3/2006 (Sat)

Time : 2:00pm to 5:00pm

聖母中學有直屬中學,(但不是一條龍),如其他家長說,功課幾多,欠功課會在成績表扣總分(若下個月沒有欠可抵消),所以對有些家長會造成很大的壓力!
CPS沒有任何聯繫中學,學生程度一般,派位不及上午班好!

Hello!!!

我 想 問 你 講 呢 間 是 不 是 在 彩 頤 花 園 嗰 間 呀 !!! 我 打 算 幫 我 女 選 學 呢 問 學 校 喎!!

Shirley

彩頤花園是原來CPS的上午班搬過去的!

我唔知你地揀左學校未,但係我可以話你地知『聖母』同『黃大仙嘉諾撒』都唔多好!!
我大女就讀『聖母』,由小學升中學,而家中二.
佢話我知『聖母』睇落好似好好,但係內裡......
細女就讀『黃大仙嘉諾撒』,佢地D老師真係唔得![quote]

更正一下, 頭二十名的不止是二十名可能是五十名, 因為二十名當中不包含男生呢!(因五十名內有一部份是男生), 所以女生在此校(嘉諾撒小學(新浦崗)有絶大的優勢, 而男生就無咁著數。

點解聖母唔好啊?我仲捻住俾個女入讀

我個女話小學就D咩「B」喎!
‹ 上一主題|下一主題