用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 VS 聖方濟各
樓主: happyfatherday
go

陳守仁 VS 聖方濟各   [複製鏈接]

meowloo 發表於 16-12-6 11:20
兩間都好好﹗如家中沒有語境,我會選英小果間。

(當然知道某些神校都係中小) ...

兩間(tsl,  sfa) 都英小播!

回覆 retriever 的帖子

係喎,謝謝提醒,改返先﹗
我buy語境好果間。

自強不息 厚德載物

回覆:陳守仁 VS 聖方濟各

我會選陳守仁,SFA學術好不用置疑,但讀小學不只是追求學術,其他方面的發展都好重要,我覺得陳守仁靈活教學D,語境很好,不只是升中,所學的對將來出來做事ㄧ定有幫助。

引用:我會選陳守仁,SFA學術好不用置疑,但讀小學

原帖由 rabbittwin 於 16-12-06 發表
我會選陳守仁,SFA學術好不用置疑,但讀小學不只是追求學術,其他方面的發展都好重要,我覺得陳守仁靈活教學D, ...
是的,陳守仁是會令小朋友開竅的小學, 終生受用

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,好睇家庭要求d乜,如果家有名校粉絲嘅長輩,好肯定會嫌tsl唔夠出名
另外,就係你家嘅教育理念:响sfa嘅家長,好大部份係諗住讀書就係讀書,唔好搞咁多嘢,sfa嘅課外活動都唔係特別少,但除個別項目之外,明顯唔係太出色 (得罪哂!)
另外,就係學術能力強,聽聞就算去到band 2學校,sfa嘅畢業生都可以名列前茅!
而tsl比較多人去讀嘅顏寶鈴,係一間英文程度較高嘅直資,有開IB
先唔講成績好嗰班去咗邊 ,睇睇中游嗰班行嘅路...睇下想孩子行邊條路

當然,如果一早搬定屋抽獎的話,我就唔會考慮tsl
恐龍家

Sfa感覺呆板D,一味要努力讀讀讀,雖然説升中结果可能較好,但家長和小朋友如果不是戰鬥型,相信tsl會開心D

回覆 小曳人 的帖子

我想知SFA其實係邊D項目比較出色呢?見佢地website岩岩post佐校際普通話朗誦比賽得獎,朗誦係SFA特長?

HaYi  今年tsl 高級pth、都冠军  發表於 16-12-6 20:58

fatcheuk 發表於 16-12-6 12:50
是的,陳守仁是會令小朋友開竅的小學, 終生受用

好同意

回覆 fatcheuk 的帖子

學校如何令小朋友"開竅" ?  我小朋友也有SFA offer, TSL 3rd in, 如有幸獲得TSL offer 都需要詳細考慮。Thanks

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 16-12-6 15:39
回覆 小曳人 的帖子

我想知SFA其實係邊D項目比較出色呢?見佢地website岩岩post佐校際普通話朗誦比賽得獎 ...

以我所知,初小學校無乜培訓,所以有奬係靠自己,我兒嘅專長唔算普及,但碰啱SFA多人玩,團體奬常客。
響校內時得知,SFA嘅辯論隊亦係領奬常客,其他嘅唔清楚
恐龍家

retriever 發表於 16-12-6 07:53
昇中成績sfa明顯優d, 如抽獎sfa係應該要留。

tsl練到一口流利英語,呢方面如果出去學蚊蚊計真係唔少。流 ...

未讀之前都 feel 唔到 TSL 語境點好,只係成日係 EK 見到,自己亦擔心小女應乎唔黎,因為父母英文只係一般,幼稚園亦係中文學卷。但返左三個幾月學,有時放學佢自己都唔記得,繼續用英文和我們溝通。呢樣野一定歸功 TSL, 因為屋企本身說廣東話,升上小學亦無再上任何英文班

另外聽佢講西班牙文又係好攪笑,現在已能有自信地簡單介紹自己,好似真係識咁

fixedstar99 發表於 16-12-6 15:39
回覆 小曳人 的帖子

我想知SFA其實係邊D項目比較出色呢?見佢地website岩岩post佐校際普通話朗誦比賽得獎 ...

校際朗誦節係經學校報。SFA 我唔知,TSL 係朗誦節無提供什麼協助。小女都有獎,奬亦會經學校俾學生,所以見到學校 post 相唔岀奇

HaYi  我今年見有TSL 學生 (個人高級英詩) 拿三甲之前2位  發表於 16-12-7 06:55

唔計認識讀Tsl 的小朋友 (他們可能巧合特別叻 ),我經常搭地鐵,去奧海城食飯,都會撞到陳記的學生。兩個華裔都會講吓英文,雖然唔系IS 果種,但在本地學校中, 英文口語的自信和流利,算系好出色。

silvia_ng  我兩個係屋企用英文鬧交添......  發表於 16-12-7 10:12

Jane1983 發表於 16-12-6 19:05
唔計認識讀Tsl 的小朋友 (他們可能巧合特別叻 ),我經常搭地鐵,去奧海城食飯,都會撞到陳記的學生。兩個 ...

平時出外都講英文,唔怪得中文要多多努力喇!

serinac 發表於 16-12-6 20:20
平時出外都講英文,唔怪得中文要多多努力喇!

所以有傳由上一界開始,TSL 對中文要求亦很高。我覺得我小朋友入到 TSL 係佢中文幾好,K2/K3 已經睇哥哥一丶二年班中文教科書

不過平時講英文同中文差應該無乜關係,唔講英文講國語就話嗟,個人覺得講廣東話對中文無乜幫助

dttmtong 發表於 16-12-6 21:23

所以有傳由上一界開始,TSL 對中文要求亦很高。我覺得我小 ...

如果平時對話都講英文,即證明小朋友在構思說話時,是優先用英文思考。就好好似ABC, 偏好英文,普遍中文就自然弱很多。

呢種英強中弱的現象,是有意讓小朋友讀英小的家長需要特別注意的。

HaYi  身為用家, 我好同意, 所以中文不可忽視, 否則好難追  發表於 16-12-7 07:26

如果唔打算考DSE, TSL的確係唔錯嘅選擇。

回覆 serinac 的帖子

呢樣唔敢講,中文好唔好好難「目測」。

我選TSL

SFA 的數學也很強。
‹ 上一主題|下一主題