用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 VS 聖方濟各
樓主: happyfatherday
go

陳守仁 VS 聖方濟各   [複製鏈接]

至於中文弱.....我兩個係 (天資屬蠢),但亦有其他同學中英皆強,我諗佢地父母都下左好多苦功 / 細路語言天份好好。

但現今DSE中文科被稱為「死亡之卷」,一定有其原因的。
(細蚊仔真係要十項全能架! )

MrBeast  agree  發表於 16-12-7 16:40

retriever 發表於 16-12-7 08:28
呵呵... 終於見到你的回帖... 相信你係TSL 既FANS.
我只是關心小女學校有什麼可借鏡他校,尤其受很多家長歡迎的新學校,因這種學校往往看到舊系統裏面的一些優缺點而有新思維,我再強調我不是用家,我估我亦不會是,而且我個人更欣賞九龍塘那兩間,但我不會入了某校就收工閂門,然後就話學校以前有幾好幾好,總之自己睇派位,邊間真的是你自己想要入的中學,便選邊間(當然,考到先算)

silvia_ng 發表於 16-12-7 09:56
至於中文弱.....我兩個係 (天資屬蠢),但亦有其他同學中英皆強,我諗佢地父母都下左好多苦功 / 細路語言天 ...
男仔派位好D我也認同,我只是不明有人話女仔派位好過隔離甚至好過宣小而十分非常之奇怪。我認為兩間揀是但一間也很不錯,新手爸媽睇派位再决定(如果認為這是全部而不考慮小孩啱晤啱的話),我其實不歡喜谷的學校,以我所知兩間因沒有中學都很谷,祇是方式不同罷。

HKpama 發表於 16-12-7 10:27
男仔派位好D我也認同,我只是不明有人話女仔派位好過隔離甚至好過宣小而十分非常之奇怪。我認為兩間揀是但 ...
呵呵...SFA男仔不受校網所限已可派得好,女仔就校網內都配合埋麻! (再者SFA好似收女仔少過男仔的)

TSL 好似一定要收一半男,一半女,我不知SFA 是否一樣。這已是兩年前的資料,但適用過去的派位。
根據統計,早期女仔一般較有優勢,即學校這樣的政策有機會放棄一些較好的女生而入了些較差的男生(中學後相反)

醒目開學勳章

irenewtse 發表於 16-12-7 07:14
Apologies if we have addressed some of these

Do you know which school is better in 1) critical thin ...
SFA 較為出色的辯論隊正正就是對你所說的1), 2), 4) 有非常高要求的鍛錬
認識在SFA就讀的小朋友, 學校的課外活動亦五花百門, 並不是只讀書和呆板的校園生活, 學業是忙碌的, 但小朋友是很喜歡和熱愛學校的.  當然要比較什麼課外活動的成就很難一一比較

silvia_ng 發表於 16-12-7 10:35
呵呵...SFA男仔不受校網所限已可派得好,女仔就校網內都配合埋麻! (再者SFA好似收女仔少過男仔的) ...

MrBeast  top的一早跳了船,看男女畢業生比例,應該女跳船多一些  發表於 16-12-7 16:37

HKpama 發表於 16-12-7 10:44
TSL 好似一定要收一半男,一半女,我不知SFA 是否一樣。這已是兩年前的資料,但適用過去的派位。
根據統計 ...
我冇刻意點算過TSL係咪MUST一半男一半女喎,亦唔覺學校有提。但SFA明顯唔係。詳情請參考佢地升中派位分佈表,第一頁係132個學生既分佈,第二頁係82個男仔既分佈,第三頁係50個女仔既分佈。
http://www.sfaeps.edu.hk/phpweb/_internet/_upload/sfa/special_news/2/2015-2016_Secondary_School_Places_Allocation_Result.pdf

minikin 發表於 16-12-7 11:13
sfa 的女仔去向如何??
好似比較少人講..
我知男仔去st joe 好出色
睇返呢個分佈表吧,第一頁係132個學生既分佈,第二頁係82個男仔既分佈,第三頁係50個女仔既分佈。
http://www.sfaeps.edu.hk/phpweb/_internet/_upload/sfa/special_news/2/2015-2016_Secondary_School_Places_Allocation_Result.pdf

retriever 發表於 16-12-7 09:03
你講既現像係香港家長長期貶中揚英,甚至以滅絕手法抬高細路英語能力。

你女不受影響先恭喜。英中語言邏 ...

似乎講遠左 bo, 講緊廣東話可以提升中文程度嘛

我無話唔著重中文,相反,我偏向著重中文,因為從大仔知道小學中文頗深,幼稚園不打好基礎會好難追

唔再回啦,不想騎劫樓主的 post. 歡迎 pm 繼續交流

silvia_ng 發表於 16-12-7 09:56
至於中文弱.....我兩個係 (天資屬蠢),但亦有其他同學中英皆強,我諗佢地父母都下左好多苦功 / 細路語言天 ...
"細蚊仔"
鍾意你今時今日仍用呢D 字眼... 比什麼叫囝仔, 囡囡正常多了...

silvia_ng  Old Fashion 麻我   發表於 16-12-7 13:43

回覆樓主:

tsl吾好以為輕鬆D,越黎越谷

nobletree 發表於 16-12-7 16:49
tsl吾好以為輕鬆D,越黎越谷

功課一年級唔算多,但小測多!

HaYi 發表於 16-12-7 07:25
SFA 叻學術, TSL就較為"多爪",    以我所識的TSL 同學多數不是傳統純讀書形, 因女仔可以同時在好不同的比賽 ...

你分析得好好

好多謝大家意見,

minikin 發表於 16-12-7 11:13
sfa 的女仔去向如何??
好似比較少人講..
我知男仔去st joe 好出色

女仔較散,除左上智較多,其他都係1個2個分佈不同區不同的學校,大部份都係自行入。小女咁多年都係男多女少,通常小一入都係2比1,一級5x 個女仔,10x 個男仔,到高小就変成50女、8x-9X 男!

睇屋企校網,41/ 34 會pick SFA
Otherwise TSL
‹ 上一主題|下一主題