用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生waiting 揮手區~
樓主: jojo728
go

民生waiting 揮手區~   [複製鏈接]

waiting too

Waiting Here~

唔知有幾多人入waiting list,不過眼見reject都幾多吓,証明學校唔係一味俾假希望啲家長.身邊有親友喺唔同年代(近3-4年內)都成功被call waiting,一位6月有offer,一位K1開左學先有,兩位都有寫求位信.

其他家長喺另一民生hot post都講過根本就係music chair遊戲嘛,大家in嚟in去都係嗰幾間,而家幾間熱門學校好似Vic, KV, PC, LH同埋唔少女龍都未出results,所以有民生offer都會好自然take咗先.到其他出埋result,大家見到好多xx vs 民生嘅post出現,就會有位走返出嚟...

唔肯定係咪大家都咁諗,但我覺得我地呢年比前幾年好彩,出生率唔高又停咗雙非,所以對龍校渴求未必好似早幾年咁高.我地自己都打算take競爭力比較高嘅非龍校去考小學,所以如果真係心儀民生嘅waiting家長,寫好封求位信,繼續加油~!

引用:+本帖最後由+wwchuifamily+於+16-12-6+14:1

smallying1122 發表於 16-12-6 14:56
幾時寫求位信?
Before 12 Jan

Join waiting. 大b.
身邊有朋友有sibling 都waiting.
我都想知一般幾時寫求位

and then May 2017

Waiting too, 4m baby

回覆樓主:

求位信係應該連reply slip一齊交嘅,你諗吓學校行政都要揾到你小朋友嘅waiting申請先對到你有交求位信.

民生係大校所以你未必有機會親手交俾校長…如果你真係先交回條後補求位信,記得要寫清楚小朋友全名同申請編號,加埋自己聯絡方法,如果唔係你封信寫得幾好,校長同書記都冇義務同你喺芸芸申請入面揾返你小朋友出嚟!

引用:求位信係應該連reply+slip一齊交嘅,你諗吓

回覆:民生waiting 揮手區~

我想問下以前有無人試過12-1月(第一批正取生註冊之後)就收到call waiting offer?定都一定要等到5-6月?

waiting.....

引用:我想問下以前有無人試過12-1月(第一批正取

原帖由 Ginger_Gin 於 16-12-06 發表
我想問下以前有無人試過12-1月(第一批正取生註冊之後)就收到call waiting offer?定都一定要等到5-6月?

...
Push

heard that they will call the waiting with slibing who study in MS first, then call others...not sure if its true

回覆:民生waiting 揮手區~

我都已經寄左回條。。2月b

我地哥哥讀緊,妹超細11月b,其實哥都10月,妹面試時十問五唔應,都冇乜期望,希望會收啦, 請問求情信人地話寄兩封,第一封隨reply slip寄,咁第二封呢?

jojo728 發表於 16-12-5 21:31
Hello~想睇下多唔多人有waiting?等到6月頸都長呀聽說民生有waiting的人不多,而每年亦有不少人放位 ...
我上年WAIT到7月頭

回覆 supersushi 的帖子

其實求位信無指定幾多封,誠意(即信嘅內容)更加重要,所以落筆前多啲了解民生辦學理念同自己培育小朋友方向一樣嘅地方,你先可以合理咁寫到你想小朋友入民生嘅原因.

點解會出現有人話寄兩封,主要係因為第一輪call waiting無被call中,有家長希望表達自己好想入讀該學校嘅意願會再交多封俾學校,希望校方可以再考慮申請.第一輪call waiting時間通常係正取生交留位費後,你到時上吓EK望吓有無人講收到call.亦有人會喺學校交學費/書簿費/做校服之前(大約5月)寫第二封,希望到時有人放棄學位就可以call到自己.

講到尾,求位信係重質不重量,唔係你寫好多封就會勝過人地只寫一封.

lflxl 發表於 16-12-5 22:05
有無民生reject 苦主揮手區

我都係⋯⋯

回覆樓主:

想問一下怎樣是waiting offer. 我仔仔封信寫了他是被rejected, 但有回條說可以排 waiting.
這個case, 這是 waiting offer, 定系 rejected?

iobaby 發表於 16-12-7 05:16
想問一下怎樣是waiting offer. 我仔仔封信寫了他是被rejected, 但有回條說可以排 waiting.
這個case, 這是 ...

Waiting
‹ 上一主題|下一主題