用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學生隨機編號同執死雞問題
go

學生隨機編號同執死雞問題 [複製鏈接]

想問:

1) 學生的隨機編號係咪即係自行表格上的申請編號呢?

2)唔明點解可以執死雞。我記得我見過有EK朋友話有人在乙8都可以執死雞入到KC,但以KC在中西區咁受觀迎計,點解去到乙8仲會有位未填滿呢?

2    0    0    0

^O^ 發表於 16-12-12 14:42
想問:

2)唔明點解可以執死雞。我記得我見過有EK朋友話有人在乙8都可以執死雞入到KC,但以KC在中西區咁受觀迎計,點解去到乙8仲會有位未填滿呢?
1) 隨機編號是在開始派位才產生的,與任何個人資料或表格編號無關。

2) 如果自行階段無揀過 KC 的話,乙 8 執到 KC 的可能原因如下:
    當人人以為 KC 十分熱門時,認為多人爭,有人便會避重就輕,在首三志願揀次熱門的。
    因為大家都係估人地點揀,結果有可能好多人都唔敢揀 KC,結果首抽完首三志願後仍有位。
    有人填完首五志願後,再揀唔到心儀的,便會將熱門的填在乙六或以後的志願。
    結果成功執雞。

引用:想問:1)+學生的隨機編號係咪即係自行表格

原帖由 ^O^ 於 16-12-12 發表
想問:

乙八執到B1A死雞其實無咩可能,乙一都有人入唔到,何況乙八。不要信這些騙人的故事

憫父 發表於 16-12-12 15:15
1) 隨機編號是在開始派位才產生的,與任何個人資料或表格編號無關。

2) 如果自行階段無揀過 KC 的話,乙 8 ...
另外一個執雞可能,是中學借位予他區.因為位少,未必有太多人夠膽放落乙一的.

例如話KC,在東區有3 個位,但東區BAND 1位其實尚算充足,未必有人會夠放KC落乙一/二/三... 這便做成乙八有執雞機會.

當然,在中西區本區,相信這是不可能的.

^O^ 發表於 16-12-12 14:42
想問:

隨機號碼應該只係派位程式運作時為每位學生分配既號碼,程式完時自動消失,如果電腦夠快,隨機號碼可能只存在少於一秒。  

咁自行派位表格上的申請號碼會對學生有影響嗎?

王家爸爸  無關係  發表於 16-12-12 16:02

^O^ 發表於 16-12-12 15:55
咁自行派位表格上的申請號碼會對學生有影響嗎?
沒有任何影響

^O^  Thank you.  發表於 16-12-12 16:51

晴晴小B 發表於 16-12-12 15:31
乙八執到B1A死雞其實無咩可能,乙一都有人入唔到,何況乙八。不要信這些騙人的故事

...

網上傳聞,睇咗就算。    中西區連女校填埋都無乜可能乙八入KC。 KC之前填高記、SLS等己經入咗,點可能仲有KC入?

optman88  正解  發表於 16-12-12 20:53

引用:Quote:憫父+發表於+16-12-12+15:15+1)+隨機

原帖由 papa71 於 16-12-12 發表
另外一個執雞可能,是中學借位予他區.因為位少,未必有太多人夠膽放落乙一的.

例如話KC,在東區有3 個位,但東 ...
同意呢個說法,我聽過有人是中西區網,乙四執QC死雞

sunnygirl 發表於 16-12-12 16:03
同意呢個說法,我聽過有人是中西區網,乙四執QC死雞

乙三就見過,乙四應該唔太可能。

通常是外区有2,3个位,B1生冇人夠胆填頭幾志願,而派吾到頭幾志願的B1生填在B2校前有机会仲有位執到,我有冇理解錯?

王家爸爸  無錯,但B2生入咗B1A校,未必係好事。  發表於 16-12-13 11:49

kkhon 發表於 16-12-12 17:10
通常是外区有2,3个位,B1生冇人夠胆填頭幾志願,而派吾到頭幾志願的B1生填在B2校前有机会仲有位執到,我有 ...
油尖旺本區乙3入St Mary (得7個位), 觀塘區乙7入他區銀禧, 灣仔區乙6入他區聖提女子, 所以無乜嘢係無可能, 尤其係升中人數唔多既時候.

kkhon  运气來了,就乜都有可能  發表於 16-12-12 18:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題