用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求東區band 2 or 3 校風純樸
go

求東區band 2 or 3 校風純樸 [複製鏈接]

小兒屬於band 3,成績吾好,但性格純品聽話!吾知點算?自行收生想首選慈幼,次選揀咩好?想搏顯理,又想去小西灣福建,請問大家有沒有意見?

elbar  福建  發表於 17-1-2 08:27
   6    0    0    0

謝謝!小西灣福建及嶺南衡怡,那間較好?

elbar  Pls check PM   發表於 17-1-2 08:45

其實小兒是讀滬江的,但學生多是banding較好,老師都給不到意見band 3 學生及家長怎樣選校!點算好呢!😭

回覆樓主:

我都想知,我仔今年小五,成績又係一般。唔知係咪,身邊好多band2都想入顯理,我驚難入。劉永生唔知難唔難入呢?

我今年去左慈幼參觀,覺得幾好,下年我都可能揀佢.

Elsagogo 發表於 17-1-2 08:34

嶺南衡怡

Elsagogo 發表於 17-1-2 08:34

福建入大學率超過25%, 夠膽用banner show 成績出黎,成績應較好,而且學生表現亦較佳.不過你不要單信別人講或網上傳聞,或者返學放學時間你去兩間學校附近觀察下,親自睇下佢老師學生表現如何,同埋學校用咩Show 自己學生表現,看看校門的宣傳品,會估計到每間學校強弱

3btsoi 發表於 17-1-2 09:14
我都想知,我仔今年小五,成績又係一般。唔知係咪,身邊好多band2都想入顯理,我驚難入。劉永生唔知難唔難 ...

顯理,衞理和劉永生是B2 學生的首選

回覆樓主:

我的兒子今年也是5年級,band2小學,平均分75,如果保持此成績,有機會入劉永生嗎?

東區band3學校首選李福慶吧 校風純樸

Band2學生能進劉永生確實不錯

樓主選的慈幼,顯理,小西福建,衡怡,劉永生等全部band 2,但你band 3機會較微。Band 3應睇校風選校,李福慶,杏花嶺南,校風最好。喜歡運動可選張振興。馬登、桂華山、協和、閩橋、聖貞德就自已諗諗。

Elsagogo 發表於 17-1-2 08:11
小兒屬於band 3,成績吾好,但性格純品聽話!吾知點算?自行收生想首選慈幼,次選揀咩好?想搏顯理,又想去 ...

張振興應該幾好,上年放榜時St. Jo淨係比呢間學校擺張枱係度收升唔到SJC嘅學生!

家長選擇Band 3中學時要格外留神。因為此類中學良莠不齊,部分學校只求收生避免殺校。我對一些Band 3中學招攬學生嘅宣傳手法頗有保留,內容大致於下:

1. 對外堅稱自己學校係 Band 2 中中
某校經常向學生聲稱,學校屬Band 2,並且說外界(例如網站)的評級不正確。一旦有人話Band 3就立即要求糾正。數年前,該校亦在中一迎新家長會透露,學校的Banding 正漸漸上升,數年後有機會轉為Band 1英中。但至今仍未實現。
其實一間學校嘅Banding,可能只有校方才知道。但該校每年入本地大學人數均不多於5名。如果話佢係 Band 2 真係有點牽強。

2. 學生來自不同國藉,學習環境國際化
實情係:有新移民,有少數族裔,有SEN,有本地生。收少數族裔及SEN, 學校有額外津貼。但學生的文化背景差別太大(尤其係語言溝通方面),老師難以有效施教。再加上課堂秩序等問題,結果某科一本過百頁的課本,到學期尾為止只係勉強教了30頁。

3. 學校獲得多個比賽獎項
事實係:大部分比賽係與學校有關連的機構主辦。目的係要為這些弱勢學校製造獎項。

4. 學校無縮班,老師團隊強大
學生人數才是重點。因為學校可以自行拆班。曾經有學校中一級只有四十餘人,但學校開了四班中一,並堅稱學校無縮班問題。及後有家長翻查教育局的中學概覽資料,才知悉學校已縮班。
另一間學校則稱教職員多達近七十人,並非小型弱勢中學。但其後有高年班學生指出,近七十名老師人數當中,已包括教學助理,校務處職員,實驗室技術員... ...實際編制內的教學老師人數只有40餘人。

5. 學校雖是中中,但有開全英文班
部分學校的英文班一般只供非華語的少數族裔學生就讀,本地學生必須入讀中文班。家長如希望子女入讀此類學校的英文班,必須先與學校查詢並清楚確認。

missparent 發表於 17-6-7 16:22
張振興應該幾好,上年放榜時St. Jo淨係比呢間學校擺張枱係度收升唔到SJC嘅學生!
...
因為兩間都係喇沙會
‹ 上一主題|下一主題