用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區中學一問,急,求解答,無言感激 ...
go

觀塘區中學一問,急,求解答,無言感激 [複製鏈接]

小女在九聖就讀,學校無提供佢banding,全級135人,平時佢考70左右,但呈一同學進步不少,所以退步到級91,但呈二囡囡進步好多,可上返級60,中文、體育A,英、數、常B,音樂及視藝C,相信都拉低頗多分數。同區佢只心儀羅陳楚思,但自行係咪應該睇高一線?但觀塘區英中學位不足,可考慮誇區?
佢亦喜歡體藝,但始終佢英文只啱啱攞B,讀英中會太吃力嗎?
佢對旅遊與款待呢科感興趣,以呢點選校會正確嗎?
始終學校無講佢banding,我估1C~2A,如果估錯後果不堪設想,所以懇求各位指點一下。
暫定,自一體藝,自二羅陳楚思
,

elbar  羅陳   發表於 17-1-5 10:29
   0    0    0    0
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

體藝 唔計自行個2間架

我知呀
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

醒目開學勳章 王國長老

suetyuki 發表於 17-1-5 08:16
小女在九聖就讀,學校無提供佢banding,全級135人,平時佢考70左右,但呈一同學進步不少,所以退步到級91, ...
體藝與自行兩間無關, 係獨立計算, 所以你自一仲可以揀另一間代替.

體藝主收 B1 學生, 除非你小朋友運動或 VA 好好.

體藝除中文同中史兩科, 全部以英文教授, LS 都係英文, 你小朋友只係岩岩夠分攞 B, 恕我直言真係會好辛苦.

用 $50 報名拎個機會去考性向測試同面試, 面試亦係全英對答.

我諗你今個星期日 (8/1) 去左開放日先再決定.

P.S. 我囡係體藝現就讀學生
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

我囡係 B1B 成績入體藝.

開學後佢畀左一份 S.3 TSA 英文卷我..............我一問之下係學校畀佢地做既, touchwood 地佢係合格, 以此情況英文要求係點你自己諗.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

小女在九聖就讀,學校無提供佢banding,全級135人,平時佢考70左右,但呈一同學進步不少,所以退步到級91, ...
坦白講, 九聖係觀塘只屬二線學校, B1比例估計應該只有~3X%, 你女兒呈一呈二呢兩個排名, 極大機會只會係B2B學生.

申請體藝可以話係嘥心機.

羅陳可以, 本區可以考慮寧二, 其它區外既可以考慮黃大仙聖母, 文理, 九龍城何文田官立, 胡兆熾等
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-1-5 09:40
坦白講, 九聖係觀塘只屬二線學校, B1比例估計應該只有~3X%, 你女兒呈一呈二呢兩個排名, 極大機會只會係B2B ...
我囡個年都好少少, 呢兩年成績比重更大, 任你拎幾多獎, 成績唔得都唔好諗.

首先多謝咁多位嘅意見,今天囡囡學校剛公佈55名內是band1,即係佢係band2A,自行可試1C校嗎?

回覆樓主:

女孩子可試梁式芝, 佢地舊年有推薦位!

rabbitmonkey 發表於 17-1-5 21:40
女孩子可試梁式芝, 佢地舊年有推薦位!
請問甚麼是推薦位?

梁式芝係天主教教區學校,小學可推薦,但我囡囡不喜歡呢間

引用:首先多謝咁多位嘅意見,今天囡囡學校剛公佈

原帖由 suetyuki 於 17-01-05 發表
首先多謝咁多位嘅意見,今天囡囡學校剛公佈55名內是band1,即係佢係band2A,自行可試1C校嗎? ...
真係有甘多人嗎?!(55 band 1) 學校有否公開派位數字?!

利申:小朋友也是九聖學生

回覆:hkpapa852 的帖子

hkpapa 想問下,如果亞女九聖級十內,target誇 區band 1a-b 會㕻太博呢?! 因為如你所言九聖始終非地區一線小學,怕浪費心機時間 請指教thx

應該不是向外公開,我估係班主任推算,

要留意個名次是否呈分名次?今次第60名是今次呈二的名次,還是計埋上年第一次呈分後得出來的名次?如果上次91,今次60,兩次加埋再計就唔係60,也未必是2A,所以既然學校肯公佈名次,還是問清楚好D

cakecakecake 發表於 17-1-9 00:56
hkpapa 想問下,如果亞女九聖級十內,target誇 區band 1a-b 會㕻太博呢?! 因為如你所言九聖始終非地區一線小 ...
級10內應該係B1A-B既學生, 去搏區外B1A也可以, 但因學校名氣等各方考慮, 機會會稍低.

區外B1B機會會高好多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-9 11:05
要留意個名次是否呈分名次?今次第60名是今次呈二的名次,還是計埋上年第一次呈分後得出來的名次?如果上次 ...
是呈分名次,呈一應該2C,呈二2A,如果自行一何文田官立,B1C~2A,自行二羅陳楚思,會太搏嗎?

suetyuki 發表於 17-1-9 18:35
是呈分名次,呈一應該2C,呈二2A,如果自行一何文田官立,B1C~2A,自行二羅陳楚思,會太搏嗎? ...
Sorry我唔係咁熟羅陳,可再請教一下其他高人

引用:Quote:cakecakecake+發表於+17-1-9+00:56+h

原帖由 hkpapa852 於 17-01-09 發表
級10內應該係B1A-B既學生, 去搏區外B1A也可以, 但因學校名氣等各方考慮, 機會會稍低.

區外B1B機會會高好多 ...
thx hkpapa ,希望亞女keep 得住成績,到時再諗

回覆樓主:

舊年級五内有皇仁 同 瑪利諾, 到填派位表會分band 傾填表!
‹ 上一主題|下一主題