用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今期親子王趙sir升學信箱
樓主: sky_walk
go

今期親子王趙sir升學信箱 [複製鏈接]

呢位趙Sir由KG亂up到中学,信佢一乘,双目失明!

kkhon 發表於 17-1-6 11:57
呢位趙Sir由KG亂up到中学,信佢一乘,双目失明!
個問題係, 連我哋呢D一般婦孺都知道既錯, 佢居然重覆又重覆咁錯落去, 仲要個總編無發覺, 繼續搵佢寫咗咁多年先夠經典。

王家爸爸  同風水師父一樣,個個都揾到食。  發表於 17-1-6 12:15

回覆 little_yolky 的帖子

间報馆吾系要讀者信佢內容,而係想引多d人注意,咁味做到出位同时宣传嘅效果,先揾佢渣!

little_yolky 發表於 17-1-6 11:59
個問題係, 連我哋呢D一般婦孺都知道既錯, 佢居然重覆又重覆咁錯落去, 仲要個總編無發覺, 繼續搵佢寫咗咁多 ...
其實依家D所謂教育專欄同雜誌, 記者到主編, 對香港學制既知識相, 我極有理由信都係零, 甚至只限於人云亦云既錯誤認知中.....
佢地做番娛記好過, 無謂係度誤人子弟
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

http://sp.stheadline.com/smartparents/

P.42

KC and SJC 適合,  適合薦高其他band 1 學生  

little_yolky  佢講果間會唔會係補習果間英皇教育?  發表於 17-1-6 14:45
王家爸爸    發表於 17-1-6 14:35

見到佢的妙答,潛左水都即刻浮番上面!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

如果佢都揾到食, 咁hkpapa852+王家爸爸+GREENAPPLE1093 的資訊可以出本升中SECRET, 一定熱賣

王家爸爸    發表於 17-1-6 14:51

greenapple1093 發表於 17-1-6 12:42
http://sp.stheadline.com/smartparents/

P.42
不過呢位梁女士又係既, 囝囝B2A-B程度, 要人推薦英中, 仲要5間咁多, 既然佢選校不受地區限制, 咁點解佢唔去考直資啫。

little_yolky 佢講果間會唔會係補習果間英皇教育?

係喎, 可能其實係英皇補習社同觀塘聖若瑟?

little_yolky  係囉,梁女士話不受地區限制。  發表於 17-1-6 14:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 17-1-6 14:47
不過呢位梁女士又係既, 囝囝B2A-B程度, 要人推薦英中, 仲要5間咁多, 既然佢選校不受地區限制, 咁點解佢唔去 ...
咁又真係有D官津英中, DSE成績只有B2A-B既水平喎, 聖XX就係其中一間啦!

little_yolky  要搵5間,都唔係易事。  發表於 17-1-6 14:51

little_yolky 要搵5間,都唔係易事。

搵5間其實都唔係好難:

聖類斯
呂郭碧鳳
瑪利諾神父
陳瑞琪(喇沙)
聖母書院
九龍文理書院
中華基督教會全完
伍若瑜
劉金龍
盧幹庭
屯門官立
南屯門官立
基元
馬錦明
恩主教
鄭榮之

little_yolky  會唔會有D係微調中中......  發表於 17-1-6 14:58

external 發表於 17-1-6 14:43
如果佢都揾到食, 咁hkpapa852+王家爸爸+GREENAPPLE1093 的資訊可以出本升中SECRET, 一定熱賣:h ...

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

在這輪緊張的氣氛中,你地笑死我了

回覆 hkpapa852 的帖子

恩主教有收band2生嗎?

IRENE*晴晴 發表於 17-1-6 17:20
回覆 hkpapa852 的帖子

恩主教有收band2生嗎?
我唔肯定, 只知佢近兩年DSE成績只跌到B2中學水平.

等大埔區地膽答你會好D

kkhon 發表於 17-1-6 17:15
回覆 ANChan59 的帖子

在這輪緊張的氣氛中,你地笑死我了
Why not, just relax !!!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

‹ 上一主題|下一主題