用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [新手指南分享] DSE 英國 UCAS 升學
樓主: 1998Ruby1998
go

[新手指南分享] DSE 英國 UCAS 升學   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 17-1-26 20:12
有報Sussex, 在南部,學費最貴,孩子現比較喜歡Newcastle and Loughborough, 另還報了Lancaster and Leice ...

Sussex 學費比Newcastle 貴?我也喜歡Newcastle, 但我孩子比較喜歡Sussex

CYC1217 發表於 17-1-26 21:10
Sussex 學費比Newcastle 貴?我也喜歡Newcastle, 但我孩子比較喜歡Sussex

如無記錯1萬8 vs 1萬4英磅一年,sussex 近Brighton, 據聞好多名人去玩

如果想報 Dentistry, 那間大學排名較好呢?
將來可否在香港執業?
Thanks.

回覆 keibri 的帖子

Russell Group 的話,Glasgow、Manchester、QMUL、KCL、Newcastle、Bristol、Birmingham、Leeds 都是最好的,非 Russell Group 的話有 Cardiff 和 Dundee。不是很多大學有提供 Dentistry,而且值得留意的是,Manchester 沒有香港代表,如果想求情或者面試的話,則可能比較麻煩。

根據我的記憶,如果是英國大學畢業而想在港執業,需要通過

3 part dental qualifying exam 才可以在 HK Dental Council 註冊,考試通常在每年的十月和十二月進行。

1998Ruby1998 發表於 17-2-2 00:39
回覆 keibri 的帖子

Russell Group 的話,Glasgow、Manchester、QMUL、KCL、Newcastle、Bristol、Birmingh ...

很詳細啊,謝謝。

poonseelai 發表於 17-1-26 21:44
如無記錯1萬8 vs 1萬4英磅一年,sussex 近Brighton, 據聞好多名人去玩

Poonseelai, 謝謝你,研究完學費確實Sussex 比Newcastle 貴差不多£5000/年

回覆樓主:

請問lse/ucl同時收到law offer應怎樣取捨?需考慮甚麼因素?

回覆 bkyanhei 的帖子

恭喜你,不是每個人都可以收到 LSE/UCL offer,更何況是兩個一起呢。
首先當然要考慮哪一個課程更合心意,雖然大致課程範圍一樣,Year 1 都包括 Contract、Property、Criminal 等,但是他們 Year 2 往後的課程安排是不一樣的。不過當然,LSE 的 Law 被很多人認為是比 UCL 好。

其次可以考慮費用。如果沒有記錯的話,UCL 學費稍微高點。生活費用應該相處不遠,除了宿舍費用以外。

如果將來是從事法律,基本上兩間大學都擁有相同地位,如果是從事其他行業,LSE 會稍微有點優勢。

最後考慮是校園生活、人數(統稱「家長沒什麼興趣知道,也不覺得會有很大影響」的因素)等等。LSE 大概有 10,000 - 12,000 學生,當中有一半是 international。UCL 大概有 40,000 學生,有 40% 是 international,國籍大體相同,除非你特殊國家/語言情意結。不過 LSE 香港學生比率高過內地學生(實屬罕見)。男女比例平均,女性數量稍稍多一點點。(資料來源:大學官方數據,有誤別插)

LSE library 設備和藏書量比 UCL 好。

小提示:LSE 和 UCL 四周社區法罪率比較高,在 Soho 逛街必須留意個人隨身物品。因為好多人會看見你一個「弱雞華人」而對你下手。

回覆樓主:

謝謝你詳細分析,另選擇學生宿舍有甚麼事項需加注意?

要留意大學宿舍是否提供 Meal Plan、廚房。有些大學宿舍是沒有廚房,而且「守衛深嚴」,每隔一段時間就會特擊檢查房間(不管你是否在房間,因為他們有鑰匙/卡),電飯鍋、電被、熱水煲等等被發現的話均會被沒收,甚至被褫奪住宿房間和賠錢。 Meal Plan 則是預繳(宿舍套餐),每星期有 Allowance,可以在校園大部份餐廳使用,但是大學習慣是每個星期 wipe out,就是錢不能帶到下個禮拜使用。Meal Plan 不是每個宿舍都有(除非所有宿舍都沒有廚房)。
在選擇宿舍時,宿舍網站會問你想住男女或是單性 flat,開派對還是寧靜(千萬別選開派對,除非你能接受每天夜夜笙歌和飲酒)。

回覆樓主:

謝謝你的解答,資料很有用!

bkyanhei 發表於 17-2-8 13:24
謝謝你詳細分析,另選擇學生宿舍有甚麼事項需加注意?

[size=29.4836px]根據兒子的經驗,兩間大學的宿舍分佈在倫敦不同的位置 ,有些宿舍 距離 大學中心非常遠 ,接近機場位置,他有lse 的同學每天要乘四十五分鐘鐵路再加15分鐘步行姑能回到學校,每天的交通時間相當長,最後還是放棄了學校的宿位自己租住地方, 而兒子的宿舍 距離 學校只有15分鐘路程

武航 發表於 17-2-9 09:08
根據兒子的經驗,兩間大學的宿舍分佈在倫敦不同的位置 ,有些宿舍 距離 大學中心非常遠 ,接近機場位置, ...

謝謝你!除大學距離外,獨立房間及浴室重要嗎?大學學生宿舍是男女分開嗎?(對不起,因對英國大學不太瞭解)

按道理英國大學宿舍都係獨立房,唔會有 roommates,有獨立浴室當然最好,不過如果同 flatmate 約法三章,邊個負責清潔的話,唔會好大問題。
通常填表果陣會問你係咪男女分開定係混合。因為英國多 Muslim,佢地一定會要求男女分開,Accommodation Application 一定會問你呢個問題(除非佢寫明宿舍係男女分開/混合)。以我為例,樓上樓下隔離左右都係混合,得我個 flat 係女仔。同埋有時候英國人會 drop out 唔讀退房。我間 flat 五間房,得我同另外一個中國女仔住,另外三個唔住/退學,個女仔早出晚歸,所以基本上係我一個人住咁。

通常亞洲學生會住比較貴的房間,不過唔一定佢地乾淨同好溝通,我個朋友一個 flat 6 間房全部中國人,個廚房好似打完仗咁,杯麵等等包裝周圍都係。

不過呢點好講運氣,建議收到 Accommodation 之後,上 FB 加入 Freshers Group,然後發帖搵屋友/flatmates,開個 group chat,邊個負責買電器、清潔等等。順便可以搵 course mates,以後有咩 group work 都好商量。我都係咁樣搵到一班外國朋友,反而好少同香港人圍堆。我另外一個朋友因為冇加入咩 Freshers Group,淨係同香港人玩,奈何成個 course 都係外國人,佢成日求神拜佛 group work 係同果幾個比較熟的朋友一組。

Congratulations! Both LSE and UCL are top law schools.  It is often said that LSE is more career-oriented under a more intense / competitive environment while UCL is better in terms of social life and the campus.

1998Ruby1998 發表於 17-1-6 18:54
考 DSE 前後,不少家長和學生都會考慮英國升學這條途徑。今日我便以過來人身分去解釋 UCAS 大致運作和解答 ...

thanks
a :hammer: :yawn:

1998Ruby1998 發表於 17-1-6 18:54
考 DSE 前後,不少家長和學生都會考慮英國升學這條途徑。今日我便以過來人身分去解釋 UCAS 大致運作和解答 ...

樓主,我仔剛收齊5間大學既回覆,咁係咪要盡快回覆firm 同insurance choice? 我見ucas話6月之前要覆,係咪遲覆既話,個conditional offer會無左?

回覆 jitjitma 的帖子

只要你係 6 月前回覆,conditional offer 仍然生效,過左就當你放棄。

1998Ruby1998 發表於 17-2-27 16:50
回覆 jitjitma 的帖子

只要你係 6 月前回覆,conditional offer 仍然生效,過左就當你放棄。 ...

即係而家決定,同6月先決定係無分別?
‹ 上一主題|下一主題