用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 旅港開平_自行
go

旅港開平_自行 [複製鏈接]

是否只收B1頭?
   9    0    0    0
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

好似旅港都是自行收band1a學生,我都想知。

如果講九龍城80%band1學校都是强勁學校,都要band1a才有機會自行?

甘是band1b同band1c點算呢?

d2343130  就是想知,有無機?  發表於 17-1-7 23:16

d2343130 發表於 17-1-7 21:47
是否只收B1頭?

不是只收B1a呢!只可以說"旅港"自行階段有[資格]揀B1a學生,尤其近年成績不段進步,實力越見(穏陣)呢!若然孩子屬B1b機會仍有的,又若然覺得孩子好適合"旅港"又屬B1c且比較靠近B1b亦不防試試,就算自行落選亦可望叩門機會呢!

旅港是一所好學校且不斷進步,若然孩子適合的話,勿錯過呢!

d2343130    發表於 17-1-9 09:32

回覆:YmOra 的帖子

旅港開平是一間好學校,可否再詳細介紹一下?

olima 發表於 17-1-10 01:08
我的小朋友非入讀開平,但當年開平是我們心儀的學校之一。喜歡開平的原因:

1) 校長 - 個人魅力非凡。

聽了2年簡介會,校長給我的感覺,說話動聽實在,不空泛,而且全無悶場。幾乎全場是個人 solo,家長提問,從不需要副校/主任/老師協助,立即便能解答。這說明了甚麼? 說明了事無大小,全在校長心中/掌控之內。一家機構,領袖如此投入,下面的人還能偷懶嗎?

2) 老師 - 入讀的師兄的親身經歷: 有一科,師兄跟不上進度,不明白而去請教老師。老師在課後單獨為他補了足足2小時的課。這兩小時,由他小學時打得不好的基礎補起,解說到他明白為止。  -- 此事令我深受感動。

d2343130 發表於 17-1-7 21:47
是否只收B1頭?

現實係殘酷嘅!

假設全港B1學位等於全港B1學生人數,自行位得3成,B1A學生佔全B1嘅33%。所以如果所有B1A學生一齊爭B1自行位,都有3%會失手!

所以1B1C學生想自行入B1,只能靠特異功能或面試突圍,又或者靠執雞(B1A學生冇興趣嘅B1學校)!

Band5 發表於 17-1-10 12:55
現實係殘酷嘅!

假設全港B1學位等於全港B1學生人數,自行位得3成,B1A學生佔全B1嘅33%。所以如果所有B1A ...
現實則是B1B/C一定執到雞, 因為中學只得報名學生名次順序, 唔知佢真實banding(當然, 中學老師收咁多年生, 估都估到), 而且, 身為B1A學生, 一定人望高處, 唔會揀B1A以外既學校, B1B/C自然有機會入到。

olima 發表於 17-1-10 01:08

"旅港"的優點有:

01..成績不斷進步,實力非常穏定.
02.校風十分純樸,學生好乖.
03..溫校長友善親切,十分愛顧學生,亦受學生歡迎.
04.簡介會裡溫校長常常走進人群中與家長交談,表現親切.
05..中一已經可以外出午膳了.
06.大哥姊照顧妥善,他們會陪伴和指引學弟學妹外出用膳.
07..男女生比例相約.
08.學校田徑了得,尤其男子田徑更是學界三大.
09..學校的集誦和舞蹈的發展認真良好.
10.記得早年有學生自創音樂攞獎.
11..對中一新生,為有需要者進行英文補底班.
12.高中五班分六組學習,小班教學.
13..每級有5班,自行被取錄機會增加.
14.自行面見由過往2輪改為現在的1輪.
15..自行收生全in.

peipeiwong    發表於 17-1-10 15:29

little_yolky 發表於 17-1-10 14:00
現實則是B1B/C一定執到雞, 因為中學只得報名學生名次順序, 唔知佢真實banding(當然, 中學老師收咁多年生,  ...

完全有數得計!

1A生得3成機會自行入到1A中學,如果唔係最top(例如1A中嘅top30%,即係B1中嘅top10%或者全港學生嘅top3.3%)果批係冇把握自行入到1A學校,你自行二都唔揀1B嘅話,就好大好大機會要去到統一派位同所有B1生一齊抽獎,中西區,灣仔同九龍城就唔係好驚,其他區就祝你好運了!

九龍城區嘅1A學生可能唔揀1B1C學校,咁深水埗,黃大仙等等呢?佢哋會唔會搵間1B做自行嘅保險?

又或者你講我知原來1A學位比1A學生多出好多?

所以話現實係殘酷嘅!

Band5 發表於 17-1-10 20:25
完全有數得計!

1A生得3成機會自行入到1A中學,如果唔係最top(例如1A中嘅top30%,即係B1中嘅top10%或者 ...
我諗, 响自行習慣要越級挑戰既流行文化嚟講, 如果自己小朋友係B1A, 自行真係唔會揀B1B, 因為會無咗大抽獎既機會, 最多外區一間B1A, 本區一間B1A, 就算係北區, B1A同學都無理由揀B1C, 好唔甘心。最多保守既家長會揀一間B1B, 但如果學位唔差好遠既地區, B1A學生揀B1C其實相當罕見, B1B已經相當保守了。例如一級120人, 1/3係B1, 咁B1有40人, B1A係講緊級13以內喎, 自行應該好多名校都有機了。當然, 要保守揀間B1C係可以既, 但就無咗大抽獎搏多次, 不甘心呀!最後放榜見到考級40個同學抽咗入B1A, 自己自行入咗B1C, 一定氣結到撞頭埋牆。

2jkidsfather   Correct!  發表於 17-1-11 09:40

回覆樓主:

溫校長真是身體力行,記得當年大仔1st in旅港時,溫校長站在出入口處,面帶微笑,站了很長的時間

回覆樓主:

選中學,都要睇高中選科的彈性,這一點,開平都好大自由度

little_yolky 發表於 17-1-11 08:35
我諗, 响自行習慣要越級挑戰既流行文化嚟講, 如果自己小朋友係B1A, 自行真係唔會揀B1B, 因為會無咗大抽獎既 ...

咁13個B1A生自行兩間B1A有幾多人成功先?數字上平均應該得4個,咁剩番果9個就要靠抽獎,一個唔好彩抽到B1C甚至B2,唔驚氣結到撞頭埋牆?唔介意扣門嘅,扣翻入1B1C的確係有好大機會嘅!

B1學生嘅主觀願望係入B1校,呢樣唔難達到,因為自行唔成功,抽獎都會先過B2生,失望嘅一定唔多(超過9成入頭3志願)!

B1A學生嘅主觀願望當然係入B1A校,呢樣就難啲保證,如果自行唔成功,抽獎係唔會先過B1B同B1C生,失望嘅未必會少(乙二乙三未必仲係1A吧)!

1A生有信心抽獎或扣門入到1B甚至1A嘅,我會鼓勵佢自行博兩間1A,冇嘅就最好考慮下自行二放間1B做保險,寧願最後扣門再試1A!

博唔博係個人選擇,成功失敗都要心甘命抵,如果唔清楚風險就去博就可能最冤枉!

Band5 發表於 17-1-11 13:44

咁13個B1A生自行兩間B1A有幾多人成功先?數字上平均應該得4個 ...
所以如果係我小朋友咁叻, 一定考勁直資, 然後自行一間B1A, 一間B1B, 我係穩陣派, 實在輸唔起, 仲唔知呈3有無乜意外, 靜間保唔住B1A, 叩門想叩入B1A/B都唔容易。

不過, 香港係賭博型社會, 好多家長都甘願賭一舖。但好彩我無咁既煩惱, 因為阿女無咁叻。

little_yolky 發表於 17-1-11 16:38
所以如果係我小朋友咁叻, 一定考勁直資, 然後自行一間B1A, 一間B1B, 我係穩陣派, 實在輸唔起, 仲唔知呈3有 ...
賭博型唔係問題,最常見既問題係家長估差自己既籌碼,然後好有自信咁去賭一舖勁既。

王家爸爸 發表於 17-1-11 17:26
賭博型唔係問題,最常見既問題係家長估差自己既籌碼,然後好有自信咁去賭一舖勁既。

...
如果阿女考到級頭5, 我都會搏佢一舖勁既。不過, 我一定唔會有咁既機會。

little_yolky 發表於 17-1-11 17:39
如果阿女考到級頭5, 我都會搏佢一舖勁既。不過, 我一定唔會有咁既機會。 ...
你會唔會同人哋相反,低估咗自己既籌碼?

little_yolky  唔會,我哋學校banding唔多靚。  發表於 17-1-11 17:47

YmOra 發表於 17-1-10 14:04
"旅港"的優點有:

01..成績不斷進步,實力非常穏定.

你講到我都想博下,不過應該機會好微

YmOra    發表於 17-1-14 01:34

‹ 上一主題|下一主題