用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仍然1516中,請大家比d意見
樓主: jlgel
go

仍然1516中,請大家比d意見 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-1-13 17:13
兩間舊墟小學級1X,應該有機會係B1A(最差都係B1B),其實MCS又唔係全睇成績,所以如果面試表現好,應該有 ...

你果然好勵害學校評阿囡係B1A的,雖然如此,選MCS都真係好博架!所以自二要好小心,沙田本區小朋友唔可以叩,我地外區嘅係咪可以?油真我都有考慮過,路途較遠,只知它名氣大,認識不多,所以之前無考慮過。

B1A的沙田學校比大埔選擇多,又比較近,所以才鎖定沙田區。

因為住大埔,交通上有一定限制,有些喜歡的都唔敢報,好似藍田st.paul

little_yolky 發表於 17-1-13 16:57
王家爸爸  如果係兩間舊墟小學,唔算太進取。  發表於 6 小時前

阿女5年級除了呈一失手,其餘的仍在級十內,所以好傷腦筋,講真唔博唔心息,但真係好大風險。希望自一唔得都仲有自二頂住

jlgel 發表於 17-1-13 18:25
你果然好勵害學校評阿囡係B1A的,雖然如此,選MCS都真係好博架!所以自二要好小心,沙田本區小朋友 ...

banding 有數得計嘛對

我2016年細仔升中拎住第一志願出去沙田九龍叩門都有佳音,我就係抱住原區不可叩門心態,所以一試就得咗
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 17-1-13 18:30

我2016年細仔升中拎住第一志願出去沙田九龍叩門都有佳音,我就係抱住原區不可叩門 ...

我都預咗到時要四處去叩門,希望到時好似你囝囝咁叻啦

jlgel 發表於 17-1-13 18:35
我都預咗到時要四處去叩門,希望到時好似你囝囝咁叻啦

你唔會到處叩門

電腦派位一定派原區英中,只係唔係心儀

我仔唔係B1,大埔既中中我揀唔落手,乙一已經係心儀既一間,只係我想試一試最後叩門機會

mrs.so 發表於 17-1-13 18:40
你唔會到處叩門

電腦派位一定派原區英中,只係唔係心儀

大埔真係無咩好選擇,到時都想試下叩外區

jlgel 發表於 17-1-13 19:08
大埔真係無咩好選擇,到時都想試下叩外區

我帶住細仔出去叩門時抱著我無輸過,我派第一志願,當叩門兩三日陸續收到佳音,我同自己講我做得對,最得著係細仔配合及經歷叩門後人成長,亦為自己努力過。

jlgel 發表於 17-1-13 18:30
阿女5年級除了呈一失手,其餘的仍在級十內,所以好傷腦筋,講真唔博唔心息,但真係好大風險。希望自一唔得 ...

呈二成績好過呈一其實可以係好事,視乎你點樣包裝成為一個進步中既故事。

jlgel 發表於 17-1-13 18:25
你果然好勵害學校評阿囡係B1A的,雖然如此,選MCS都真係好博架!所以自二要好小心,沙田本區小朋友 ...

MCS是全in, 我認識貴小學一名叻女,佢真係由中一叻到畢業,係我偶像。

Mcs的傳統是指歷史悠久,承傳固有辦學理念,而已不要指辦學和管理學生的方法守舊。

王家爸爸  美國教會唔會太守舊  發表於 17-1-15 10:42

王家爸爸 發表於 17-1-14 08:23
呈二成績好過呈一其實可以係好事,視乎你點樣包裝成為一個進步中既故事。
...

我個心都係咁諗架,但有咩辦法讓學校都有同感呢?請賜教

jlgel 發表於 17-1-15 01:31
我個心都係咁諗架,但有咩辦法讓學校都有同感呢?請賜教
小學就算了吧,我囡囡去年可以是經驗之談,終於要到了入讀中一之後小學才會改觀

小學的老師們見慣見熟好難改觀,投考的中學反而會留意.

引用:Quote:jlgel+發表於+17-1-13+19:08+ 大埔真

原帖由 mrs.so 於 17-01-13 發表
我帶住細仔出去叩門時抱著我無輸過,我派第一志願,當叩門兩三日陸續收到佳音,我同自己講我做得對,最得 ...
請教叩門不是要自行有選才可叩嗎?小女快交自行也1516中,可否分享當年那裡知什麼學校有叩門位?感謝!

花生友 發表於 17-1-15 12:37
請教叩門不是要自行有選才可叩嗎?小女快交自行也1516中,可否分享當年那裡知什麼學校有叩門位?感謝!:lov ...

有一些學校會講明要自行有報名才可叩門,有一些是不需要的

美國教會唔會太守舊
王家爸爸,

你說得對, 不時有誤會以為修女辦學就會對女生的行為活動管到好嚴

修女辦學也有不同風格, 瑪利諾是美國教會

引用:Quote:花生友+發表於+17-1-15+12:37+ 請教

原帖由 jlgel 於 17-01-15 發表
有一些學校會講明要自行有報名才可叩門,有一些是不需要的
thanks

引用:+美國教會唔會太守舊***王家爸爸,+你說得對

原帖由 MC1128 於 17-01-15 發表
美國教會唔會太守舊
王家爸爸,
請問可否順便再說說那些修女辨學是嚴及寬?嚴寬程度及例子?本人對教會不太熟悉但在選校方面想再了解多些。感激

mrs.so 發表於 17-1-13 18:30

我2016年細仔升中拎住第一志願出去沙田九龍叩門都有佳音,我就係抱住原區不可叩門 ...

邊間?

都有聽聞MCS只是歷史悠久,但教學上都不太守舊。那麼大家對德望又點睇,是守舊派嗎?

jlgel 發表於 17-1-16 01:50
都有聽聞MCS只是歷史悠久,但教學上都不太守舊。那麼大家對德望又點睇,是守舊派嗎?
...
德望好隔涉啊!

要練一練interview的技巧了。希望你成功。

jlgel 發表於 17-1-16 01:50
...

我大女情况同你個女一樣,又係呈一失手全級9/145而呈二就級4,佢2014升中我女在馬鞍山2線小學,班主任都叫出區外試佢自行1港島一間B1A而自行2就油真,最後入咗油真!你大埔間係1線小學唔駛擔心!支持你哋!加油!
‹ 上一主題|下一主題