用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問band 3學生叩門有機會去港同?
樓主: wacha
go

想問band 3學生叩門有機會去港同?   [複製鏈接]

回覆樓主:

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-22 16:42
Band 3A抽到 Band 1?真係得架?

E兩年少人,好多個都抽到,真係好lucky。

醒目開學勳章 王國長老

lala12345678 發表於 17-1-23 15:28
叩門應在何時叩?

早兩年,聽講派位日兩個counter,一個俾waitlist補資料、一個俾新申請。
今年唔知呀

duckduckQ 發表於 17-1-24 10:35
E兩年少人,好多個都抽到,真係好lucky。
少極都無可能3A生抽到Band 1,有無實例講嚟聽聽?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-24 11:59

咁講,試試冇壞嘅,雖然我都認為冇乜可能。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-24 11:59
3A生抽到Band 1...理論上3C生同樣有機會派到
唔知直資可否享有相同幸運呢 ~~~

mcl203 發表於 17-1-24 12:34

如果B3生入到B1校, 即係該區B1位極充裕, B2都入晒, 又或者部份B1/B2生為咗保住頭3派位選校太保守, 所以派晒B2生都仲有B1校剩, 咁至有B3生可以抽入。

不過, 我真誠地覺得係該B3學生惡夢既開始。

囝囝mama  係B3學生惡夢既開始  發表於 17-1-30 22:14

佢地原校小學升返上,因為5升6已經走咗幾個,到6升中一,又有20個走,到最後得返100個選返自己學校,所以機會大咗,但早三四年band 2b 都係邊位。
2003-2004沙士年。

duckduckQ 發表於 17-1-24 12:58
佢地原校小學升返上,因為5升6已經走咗幾個,到6升中一,又有20個走,到最後得返100個選返自己學校,所以 ...
走左幾多個...又得返幾多個...同直屬派位制度有乜直接關係...除非當年已申請會收B3生 ??
直屬派位 似乎又唔可以同一般派位 混為一談...直屬可以用自行位收小學部B3生~~~

mcl203 發表於 17-1-24 12:34
講得啱,3A同3C,理論上無差別,ABC只係坊間既分法。

little_yolky 發表於 17-1-24 12:39
如果B3生入到B1校, 即係讓區B1位極充裕, B2都入晒, 又或者部份B1/B2生為咗保住頭3派位選校太保守, 所以派晒 ...
B3生可以入到B1校既勵志故事,雖然動聽,但係要再續故事一啲都唔容易。

mcl203 發表於 17-1-24 13:31
走左幾多個...又得返幾多個...同直屬派位制度有乜直接關係...除非當年已申請會收B3生 ??
直屬派位 似乎又 ...
基本上直屬學校都收唔返晒所有B2生, 用自行位收B3生, 咁, 對B2生公平嗎?

王家爸爸 發表於 17-1-24 13:49
B3生可以入到B1校既勵志故事,雖然動聽,但係要再續故事一啲都唔容易。
始終, 公主同王子結婚之後, 過住幸福快樂既生活都係呃人既, 响埋一齊之後, 仲有大把嘢要適應。

little_yolky 發表於 17-1-24 15:13
基本上直屬學校都收唔返晒所有B2生, 用自行位收B3生, 咁, 對B2生公平嗎?

講吓啫...我都唔知架 ~~~

只係估估吓有D直屬中學都會收小學部學生多於直屬位...無乜途徑可以清楚學校係如何收直小生...乜情況吓用自行位
坊間所講直屬學校都收唔返晒所有B2生...其實都係估估下...究竟係咪真係收唔晒呢 ??

仲有...我理解係有直屬中學係能力許可下盡收自己學生...不論Banding既....

ssskwan  培正就係一例  發表於 17-1-24 18:39

mcl203 發表於 17-1-24 15:24
講吓啫...我都唔知架 ~~~

只係估估吓有D直屬中學都會收小學部學生多於直屬位...無乜途徑可以清楚學校係如 ...
聽講好多時自行會收一部份叻既B1生, 因為怕佢哋叻, 所以俾其他學校收咗, 另外仲有叩門位。直屬位只有乙部的85%, 都唔係好多下, 無理由收得晒B1+B2吧。

little_yolky 發表於 17-1-24 15:35
聽講好多時自行會收一部份叻既B1生, 因為怕佢哋叻, 所以俾其他學校收咗, 另外仲有叩門位。直屬位只有乙部的 ...

咁...若某D直屬有10% B1-2生離隊...咁中學部又收番~7X%
真係要評估吓直小係咪有8X% B1-2生了...依EDB標準係67%
一間超於標準...即係其他已有低於標準
況且...部份坊間既B1-2生離隊率...係高於10%...甚或去到20-30%...條數仲難估 ~~~

little_yolky 發表於 17-1-24 15:14
始終, 公主同王子結婚之後, 過住幸福快樂既生活都係呃人既, 响埋一齊之後, 仲有大把嘢要適應。 ...

美麗動人既Belle同隻野獸結婚,之後隻野獸因為Belle既眼淚而變返小鮮肉王子,可能其實Belle一早睇到隻野獸既潛力,知道佢係隻優質股。隔離有另一隻真野獸,見到隻野獸返生之後變成小鮮肉,都想試試,你話Belle既眼淚對隻真野獸有無效?

little_yolky 發表於 17-1-24 15:14
始終, 公主同王子結婚之後, 過住幸福快樂既生活都係呃人既, 响埋一齊之後, 仲有大把嘢要適應。 ...
啲人淨係睇到佢哋幸福快樂咁生活,唔知道佢哋為咗互相適應既付出。

little_yolky  互相付出後仍未能適應而分手既亦大有人在。  發表於 17-1-24 16:01

王家爸爸 發表於 17-1-24 15:51
啲人淨係睇到佢哋幸福快樂咁生活,唔知道佢哋為咗互相適應既付出。  ...

唔好話 b3 去 b1, b1 去 b1 有啲都要適應,真係感同身受,所以啱嘅學校真係重要~
‹ 上一主題|下一主題