用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
樓主: Vanadium
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+October.+於+17-2-1+17:06+編

原帖由 October. 於 17-02-01 發表
P6既TSA和PS1係隔年考,兩者係唔會同一年出現~~~

judy  即係唔係TSA就足PreS1啦!和小三一年一次TSA有何分别?難道preS1浅過TSA  發表於 17-2-1 17:25
October.  我知道呀,教處兩年評估一次都得掛。  發表於 17-2-1 17:16

所以,反對TSA係個謎。

我的解释是:不知何時開始,某團體反對嘅,一定要政府跪低為止。而佢萬試萬靈,更使它象個縱壞嘅小孩。

大眾通常沉默,事不關已啦,響亮而不用成本之口號啦,無知又自認好醒啦,社會導向由小數大聲人士所控制,可悲!

Hillkymama  根本之前發起的不是甚麼團體, 不如你睇下依家啲初小卷,上年學生自殺人數,同問下兒童精神病要等幾耐先有得睇   發表於 17-2-2 16:05

October. 發表於 17-2-1 16:58
學校也操pre S1,操得仲勁,某校學生要提早半小時返學操練,但好似唔見家長有咩反對聲音,唔好以為學校係 ...

小三唔cut得,小六真的可能不用,以pre-S1 取代。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

有幾多已升中家長留言前有了解過依幾年啲卷深咗幾多? 以同一學校計已深好多.
點解小一已經要用閱讀理解,考幾十分鐘試要做3-4份,仲未計短題目.
數學又咁多文字題,教局指引K2下學期先學寫字, 年半就變成識睇文字題.
成個教育傾向TSA考試模式.

小學雜談果邊有人問英詩比升中一囡囡睇.
頭兩條問題小一考試卷都有問啦 (華小,寶血,九龍塘某校).

TSA已變質到令小朋友不停提前學野,失去學習興趣,有為數不少的有情緒病,甚至有學生失去生命.
點解要迫到啲小朋友咁,而你地仲話自己孩子N年前考完無事,而做幫兇?
連紅磚女校今年份卷都加埋TSA野.

你的經驗都好多年前啦,依家的小一已經要操,睇過8間一,二線卷比上年,前年都深,考試答題都跟TSA模式

有冇睇過preS1卷,仲深。點解小一唔操呢?

小一有小一的程度,小二有小二的程度。如果因變態教師或家長去操TSA而取消TSA的話,第二日有變態教師或家長去操DSE,咪要取消DSE?

不錯,阿大阿二己上大學,阿三也考完小三TSA,但咁多年來,TSA的内容、形式、目的都冇變到。那麽,點解以前可以好輕松面對,現在就不能?

TSA形式是甚麼?加減乘除、作文、閱讀理解。你小學唔考呢啲?

根本之前發起的不是甚麼團體, 不如你睇下依家啲初小卷,上年學生自殺人數,同問下兒童精神病要等幾耐先有得睇

再次強調一次:

TSA 不影響  banding ;
TSA 和殺校無關;
TSA 個别孩子或績不公開;
TSA 的內容不艱深
TSA 不公佈學校成績。

那麽,那些變態佬去操TSA而令小朋友受苦,又關TSA事?

少女穿着美麗動人引來色魔,你不去指責色魔反而要關服装店,是何道理?

小學雜談果邊有人問英詩比升中一囡囡睇.
頭兩條問題小一考試卷都有問啦 (華小,寶血,九龍塘某校).

咁關TSA咩事?

有趣既係,數學會考埋閱讀理解,英文會考埋加減乘除,中文... 混合廣東話同普通話既書面語黎考

升中preS1深過小三TSA係咪正常過正常?其實,中六DSE,仲深過升中既preS1架
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

其實可在google打TSA,2004至2015任download.

無可否認,官方的卷比出面的質素好好多。

升中preS1深過小三TSA係咪正常過正常?其實,中六DSE,仲深過升中既preS1架

咪係!咁如果有人小一、二操preS1 或DSE,呢两科唔取消都唔得啦!

judy 發表於 17-2-2 18:02
咪係!咁如果有人小一、二操preS1 或DSE,呢两科唔取消都唔得啦!
係囉,邊間操緊?
Learning to Read, Reading to Learn.

係囉,邊間操緊?

唔知嘅,我都話"咁如果有人..."。够唔知TSE咁簡單咁合理嘅試都可以搞到要生要死要睇醫生啦。

judy 發表於 17-2-2 18:12
唔知嘅,我都話"咁如果有人..."。够唔知TSE咁簡單咁合理嘅試都可以搞到要生要死要睇醫生啦。
大家都只睇自己相信既事,唔去了解點解搞成咁,或者其他人實際情況,好正常

引用:Quote:+根本之前發起的不是甚麼團體,+不如

原帖由 judy 於 17-02-02 發表
再次強調一次:

TSA 不影響  banding ;
出版商出埋咁多TSA練習,學校唔操,邊個去買?

操練有市場,有供有求,大家happy,教育局其實都唔認為係問題,只要唔好煩到佢就得,樂觀其成,煩到佢就要出黎講兩句叫大家唔好,繼續happy

Hillkymama 發表於 17-2-2 16:18
有幾多已升中家長留言前有了解過依幾年啲卷深咗幾多? 以同一學校計已深好多.
點解小一已經要用閱讀理解,考 ...

你認為一份TSA卷係要學生全識晒先係正常??...識一半是否已達標??...唔識既題目係未達水平??

我已分享過我小朋友間小學從來唔重視/唔操TSA....D學生唔識咪唔識囉...又唔關佢地事...D學生會自發性認真去考?? 但佢地中學係坊間評1A

須知評核卷唔一定要識晒...太深或無學過...唔識有幾奇...有深有淺 先睇到學校/學生水平...唔一定係要狂操先係正常教學模式 ~~~

judy 發表於 17-2-2 18:02
TSA 只係學校用黎操學生...可能...背後動機係PS1 ~~~

Vanadium  唔讚唔得...  發表於 17-2-5 17:36

MASAYA 發表於 17-2-2 18:37
操練有市場,有供有求,大家happy,教育局其實都唔認為係問題,只要唔好煩到佢就得,樂觀其成,煩到佢就要 ...

操練有市場, 學校家長 happy 就無問題?

過份操練, 孩子受害, 有無問題。

Judy 說得對, 有評核有考試就有壓力, 不能以此為理由拒絕TSA。記住, TSA己是低 impact 評核, 風險好低, 咁都要操係藉口。一些人自私之心路人皆見。要撥欵多多唔夠, 有壓力/被監管卻萬萬不能。要撥欵的時候就靈魂工程師, 被監管的時候就話只係打分工, 推責任給學生操, 然後又話變質又話制度錯要取消。

如果教育人員堅守千錯萬錯不要禍及孩子, 只反對TSA, 咁我會十分尊重。而家推問題落學生要脅教局家長, 教師還要别人尊重?

細路問呀媽拿錢用, 不要問, 只要比錢, 得唔得?

shadeslayer 發表於 17-2-2 20:26

操練有市場, 學校家長 happy 就無問題?
細路問呀媽拿錢用...無必得...老師要EDB俾俾但不可以評核...係一定要得...唔俾就反

shadeslayer 發表於 17-1-29 12:40
TSA 不影響  banding

TSA 不會用來殺校

認同!
‹ 上一主題|下一主題