用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶vs 顏寶鈴---你地會選那一間?
樓主: Dor1013
go

李國寶vs 顏寶鈴---你地會選那一間?   [複製鏈接]

https://www.poleungkuk.org.hk/images/stories/PDF/20160715_dse.pdf

原來2016也有好DSE成績.

引用:Quote:ptm+發表於+17-1-28+16:54+ 回覆+che

原帖由 cherriesiu 於 17-01-28 發表
我們都是住荃灣,朋友住葵涌都是選李國寶,加上兩校banding 一樣
兩間同 banding??? 冇可能!

MacMacMa    發表於 18-1-21 22:38

回覆 Feimum 的帖子

其實李國寶和顏保玲係band 幾?

引用:Quote:ptm+發表於+17-1-28+16:54+ 回覆+che

原帖由 cherriesiu 於 17-01-28 發表
我們都是住荃灣,朋友住葵涌都是選李國寶,加上兩校banding 一樣
應該係顏寶鈴比李國寶banding高些!😊

ptm    發表於 17-1-29 18:52

顏寶鈴相對較谷
看小朋友屬受谷否?

回覆樓主:

李國宝好似話要有特異功能先會考慮收學生,我仔普通小學B1d-c只有跆拳道紅黑帶冇特異功能所以冇報名只報顏宝,滙基,聖保羅,羅氏,現準備in,我覺得顏宝附近交通的確複雜有危險。

回覆樓主:

顏地點吾方便我,近期太多負面新聞,冇報!

ICbaby 發表於 17-1-29 22:31
顏地點吾方便我,近期太多負面新聞,冇報!

我都因負面新聞冇報顔,我嗰個喺女,如果喺仔我都會報的。

http://www.npl.edu.hk/en/achievements/student.html
http://www.npl.edu.hk/ch/info/profile_010.html

根據已上兩条 Links 資料
F6 2016 學生人數 119 人
入3大人數36人, 了大入3U率 30%
入8大人數59人, 了大入3U率 50%
案巳下定意,应是在B1C-B1B之間,不知这分式是否有唔?

以下係個人定義為學校分Banding:

一般可歸類為一線/B1中學既基本指標:
1. 升讀本地學士學位課程比例: >=35%
2. 3322率: >=70% (參考過多間學校幾年既資料, 能恆常地有70%或以上3322率既中學, 都係B1中學, 只有少數B2中學間中可達呢個標準. 亦只有少數中學, 低過呢個標準但仍然有35%或以上既學生可以升讀local degree, 或平均達4級或以上超過45%)
2. 達4級或以上比例: >=45% (只有少數B1中學不達此要求, 但一般都起碼>40%)
3. 入3大率: >=10% (因為3大只提供既學士學位, 而且全部都係政府資助既學士學位)

一線/B1中學分級定義 (我自己既定義咋!)
一線頭/B1A: 升讀本地學士學位課程比例: >=65%, 人均4級或以上: >=70% (3大比例: >=45%)
一線中/B1B: 升讀本地學士學位課程比例: 50%-64%, 人均4級或以上: 60%-69% (3大比例: 25% - 44%)
一線尾/B1C: 升讀本地學士學位課程比例: 35%-49%, 人均4級或以上: 45%-59% (3大比例: 10% - 24%)
二線/B2中學: 升讀本地學士學位課程比例: 8%-34%
三線/B3中學: 去到B3中學, 入大學率已經唔重要, 校風緊要D

ptm  ic…… thx info ^.^  發表於 17-1-30 08:35
bbkingdombb  F6 2016-2017 學生人數 119 人
F6 2015-2016 學生人數 ~144 人
overall percentage is a bit lower.   發表於 17-1-30 02:10

2016 DSE顏寶鈴的成績較李國寶優勝一些,至於是什麼banding, 就睇你用什麼標準來判斷吧。
2016 DSE 4 cores (level 4 or above)

顏保齡(59%)
聖芳濟書院 (49%)
李國寶(49%)
循道中學 (48%)

李國寶今年的主科四分或以上率,與同區兩間一向被定為band1尾的學校不相伯仲,純粹以今年的成績來說,李國寶的成績已到達band1尾,但校務報告指出2017的dse,預計會較2016稍差,所以不妨多睇一兩年。

至於顏寶鈴,2016年的主科四分或以上率及本地學士率都似乎有進步,不比一般band1尾學校遜色, 不妨多睇一兩年.

ptm  Thank you for your information  發表於 17-1-30 08:25

Oh, 原來144人.
請問知道什麼原因人數變化會這樣大嗎?2016年144,2017年跌至119, 2018年又升回137(現中五明年升中六)?
是留班人數每年變化很大,還是回家或出國人数每年變化也很大所致?
正常變化應在 +/- 5%左右吧!對嗎?
謝謝!

homan911 發表於 17-1-29 20:50
李國宝好似話要有特異功能先會考慮收學生,我仔普通小學B1d-c只有跆拳道紅黑帶冇特異功能所以冇報名只報顏 ...

b1b-c唔洗報顏呀

其實直資中學的人數每年都可以有相當變化,一般應該係高年級人數較少,因為家境好,出國讀書比例都會高。我見過一間直資中學,長期都是中12有150 160人,但到中六中五就只有七八人。好誇張。

是七八十人才對
‹ 上一主題|下一主題